Μετά την επιβολή πλαφόν στη δαπάνη των νοσοκομείων για φάρμακα (τη διαφορά σε σχέση με τον κλειστό προϋπολογισμό την επωμίζονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις), ακόμη μια αλλαγή ετοιμάζει το υπουργείο Υγείας.
Αφορά στην εφαρμογή από την επόμενη χρονιά κλειστού ορίου και ανά θεραπευτική κατηγορία ή δραστική ουσία και ήδη με τροπολογία σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπεται η κατάτμηση του κεντρικού προϋπολογισμού του ΕΣΥ για φάρμακα.
Σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους, στόχος είναι ο καλύτερος έλεγχος της δαπάνης και ο άμεσος προσδιορισμός και ταυτοποίησή της σε συγκεκριμένες κατηγορίες φαρμάκων, ενώ η υπέρβαση δεν θα διαχέεται σε όλες τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις που προμηθεύουν τα νοσοκομεία (με τη μορφή του μηχανισμού αυτόματης επιστροφής- claw back), αλλά μόνο σε εκείνες των οποίων τα φάρμακα συμβάλλουν στην υπέρβαση της δαπάνης.
Εντούτοις οι αντιδράσεις εκ μέρους της αγοράς για τα πολύ χαμηλά όρια στις δαπάνες των νοσοκομείων για φαρμακευτική περίθαλψη, που έχει ως αποτέλεσμα κάθε χρονιά η υπέρβαση να είναι μεγαλύτερη, είναι έντονες. Όπως εξηγούν φορείς από το χώρο των φαρμακευτικών, φέτος δεν έγινε καμία διόρθωση στη δαπάνη, όπως γίνονταν τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η κατά 190 εκατ. ευρώ ενίσχυση της δαπάνης για το νοσοκομειακό φάρμακο προήλθε αποκλειστικά από τα ποσά που επιστρέφουν οι εταιρείες με τη μορφή υποχρεωτικών επιστροφών.
Από τις ίδιες επιστροφές, σύμφωνα με τις φαρμακευτικές, καλύφθηκε η συνταγογράφηση για 852 χιλ. ανασφάλιστους, αξίας 205 εκατ. ευρώ το διάστημα Ιανουάριος- Νοέμβριος 2018. Σημειώνεται ότι το συνολικό μέγεθος των χρηματικών επιστροφών από την φαρμακοβιομηχανία για τη φετινή χρονιά εκτιμάται πως θα ανέλθει στα 1,4 δισ. ευρώ. Το συνολικό ποσό της υπέρβασης διαμορφώθηκε στα 278 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2018 έναντι 219 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο του 2017, ενώ το νοσοκομειακό φάρμακο δείχνει να ξεφεύγει σε επίπεδα των 161 εκατ. ευρώ έναντι 91 εκατ. ευρώ πέρσι.
Την ίδια ώρα, η χρηματοδότηση του ΕΣΥ για το 2019 από τον κρατικό προϋπολογισμό θα είναι κατά 65 εκατ. ευρώ μικρότερη σε σύγκριση με τη φετινή χρονιά, τη στιγμή που αναμένεται αύξηση των δαπανών τους κατά 242 εκατ. Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη συρρίκνωση στο ταμείο των δημόσιων νοσοκομείων, αφού και φέτος είχε προγραμματιστεί από τα κρατικά ταμεία να λάβουν 370 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σύγκριση με το 2017.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου