Φαρμακοβιομηχανίες: παραμένει «αγκάθι» το clawback | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Φαρμακοβιομηχανίες: παραμένει «αγκάθι» το clawback

Παράγοντες της αγοράς, κάνοντας μία αποτίμηση των εισηγήσεων του υπουργού Υγείας, ανέφεραν ότι η καθιέρωση της μιας ανατιμολόγησης τον χρόνο έναντι δύο που ίσχυαν μέχρι σήμερα, δίνει πραγματική ανάσα στον κλάδο.
Θετικά αποτιμά η φαρμακοβιομηχανία την πρόταση του υπουργείου Υγείας για το σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, ωστόσο «αγκάθι» παραμένει ακόμη για το σύνολο του κλάδου η επιβολή του clawback, δηλαδή του ποσού που αναγκάζονται να επιστρέψουν οι εταιρείες στο Δημόσιο σε περίπτωση υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης.
Το εν λόγω μέτρο έχει επιβληθεί από το 2012, ενώ έχει αποφασισθεί να παραταθεί η εφαρμογή του μέχρι το 2022, κάτι που βρίσκει αντίθετη τη φαρμακοβιομηχανία για την οποία το clawback αποτελεί μέτρο έμμεσης φορολόγησης.
Παράγοντες της αγοράς, κάνοντας μία αποτίμηση των εισηγήσεων του υπουργού Υγείας, ανέφεραν ότι η καθιέρωση της μιας ανατιμολόγησης τον χρόνο έναντι δύο που ίσχυαν μέχρι σήμερα, δίνει πραγματική ανάσα στον κλάδο.
Αυτό διότι κατά τη διαδικασία των ανατιμολογήσεων, οι τιμές των φαρμάκων, και ιδίως των φθηνών οικονομικότερων, μειώνονταν δραματικά, «σε σημείο που σε διάστημα δύο χρόνων αποσύρθηκαν από την αγορά τουλάχιστον 270 φαρμακευτικά σκευάσματα», αναφέρει παράγοντας του κλάδου.
Από την άλλη, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις σχετικά με την αλλαγή του υπολογισμού από τον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρώπης στον μέσο όρο των δύο φθηνότερων της Ευρωζώνης, για τα πρωτότυπα και τα φάρμακα που έχουν χάσει την πατέντα τους, διορθώνουν στρεβλώσεις του παρελθόντος καθώς, όπως αναφέρει στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας, «με τον τρόπο αυτό το καλάθι των χωρών μικραίνει, ελαχιστοποιείται η πιθανότητα του λάθους και επιλύεται το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών». Ωστόσο, ενστάσεις συνεχίζει να έχει ο κλάδος στο θέμα του clawback, παρά την πρόταση της κυβέρνησης για αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του.  Μάλιστα, παράγοντας της φαρμακοβιομηχανίας ανέφερε στην «Κ» «ότι η νέα πρόταση του υπουργείου βασίζεται σε μία ανακατανομή του clawback και όχι σε διόρθωσή του».
Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, ο αρχικός υπολογισμός στην κατανομή του clawback, που μέχρι πρότινος βασιζόταν κατά 90% στο μερίδιο αγοράς της εκάστοτε εταιρείας και κατά 10% στον ρυθμό ανάπτυξης ενός φαρμάκου στην αγορά, αλλάζει σε 75%-25%, ενώ εξαιρούνται τα εμβόλια και τα νέα γενόσημα για τα δύο πρώτα χρόνια.
Εντούτοις παράγοντες της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας διαμαρτύρονται για την αύξηση του ποσοστού, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο τιμωρείται η ανάπτυξη που σημειώνουν οι εταιρείες ενώ, παράλληλα, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να αυξηθεί το ποσοστό στο 30% λόγω της εξαίρεσης των εμβολίων και των νέων γενοσήμων από το μέτρο του clawback.
Έντυπη

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων