Στ. Ισραέλ: Εαν είσαι 'Ελληνας 16 ετών, σου αρέσει η τεχνολογία, έλα να εργαστείς στην Arianespace | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Στ. Ισραέλ: Εαν είσαι 'Ελληνας 16 ετών, σου αρέσει η τεχνολογία, έλα να εργαστείς στην Arianespace

Μπορεί η Ελλάδα; Μπορούν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες που ενδιαφέρονται για το Διάστημα να έχουν θέση σε μια παγκόσμια αγορά που, σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά της Goldman Sachs, το 2040 θα φτάσει το 1 τρισ. ευρώ σε τζίρο;
Είναι ένας από τους σημαντικότερους ανθρώπους στη βιομηχανία της αεροδιαστημικής τεχνολογίας στον κόσμο. Με βεβαιότητα, ένας από τους ανθρώπους με ελάχιστο ελεύθερο χρόνο.
Παρόλα αυτά, δέχτηκε να μιλήσει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ όχι μόνο για την αεροδιαστημική και το Διάστημα, αλλά και για την Ελλάδα και τους επιστήμονές της. Ο λόγος για τον διευθύνοντα σύμβουλο της Arianespace και εκτελεστικό αντιπρόεδρο της ArianeGroup, Στεφάν Ισραέλ. Το κύριο ερώτημα προς τον κ. Ισραέλ ήταν: Μπορεί η Ελλάδα; Μπορούν οι νέοι Έλληνες επιστήμονες που ενδιαφέρονται για το Διάστημα να έχουν θέση σε μια παγκόσμια αγορά που, σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά της Goldman Sachs, το 2040 θα φτάσει το 1 τρισ. ευρώ σε τζίρο;
   Η απάντηση του Γάλλου οραματιστή του Διαστήματος στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ήταν σαφής: "Αν είσαι ένας νέος μαθητής/τρια, αν είσαι Έλληνας/ίδα 16 ετών, σου αρέσει η τεχνολογία, έχεις φιλοδοξίες, σου αρέσει να ονειρεύεσαι, σου αρέσει η Ευρώπη, έλα να εργαστείς μαζί μας! Έχουμε πολλές δυνατότητες θέσεων εργασίας, ο τομέας μεγαλώνει διαρκώς και έτσι, ναι, έχουμε πολλές ευκαιρίες για απασχόληση", κατέληξε ο κ. Isra?l, ο άνθρωπος που γυρίζει την "επόμενη σελίδα" για την Arianespace και έτσι και για όλη την ευρωπαϊκή βιομηχανία διαστημικών εκτοξευτήρων και όχι μόνο.
   "Είμαστε ικανοί να κατασκευάσουμε κάθε είδους δορυφόρους, τηλεπικοινωνιών, επιστημονικούς, παρακολούθησης της Γης και σίγουρα η Ευρώπη έχει έναν ρόλο-κλειδί στο Διάστημα, είναι πολύ καλά τοποθετημένη στην αγορά του Διαστήματος σε ό,τι έχει να κάνει με τους δορυφόρους, αλλά και σε ό,τι έχει να κάνει με τους εκτοξευτήρες" απάντησε, ερωτηθείς για τον ανταγωνισμό που αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια στον χώρο, ιδιαίτερα από τις ΗΠΑ και την Κίνα.
    Άλλωστε, συμπλήρωσε, από τη μια μπορείς να πάρεις το Διάστημα ως μια βιομηχανία που είναι υπερυψηλής τεχνολογίας και από την άλλη να εκτιμήσεις αυτό που συμβαίνει στον χώρο από γεωπολιτικής πλευράς, αφού είναι προσπάθεια ευρωπαϊκή και έτσι είναι μέρος του DNA μας, "όπως επίσης μπορείς να σκεφτείς πως σε τελική ανάλυση οι αποστολές δορυφόρων στο διάστημα έχουν να κάνουν με το να συνδέεις τους ανθρώπους, με το να δίνεις ένα μέλλον στη Γη μας -αφού οι δορυφόροι και τα διαστημικά προγράμματα σχετίζονται και με την επίβλεψη του κλίματος, την προστασία της ζωής των πολιτών αλλά και την εξερεύνηση ολόκληρου του Σύμπαντος".
   Η επόμενη φάση θα είναι οι πιο οικονομικές εκτοξεύσεις για τη Ευρώπη
   Είναι ο 48χρονος St?phane Isra?l, άλλωστε, που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το σχέδιο που έχει εξαγγείλει η Γαλλία, από την ηγετική της θέση στη συγκεκριμένη βιομηχανία. Από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Arianespace έκανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και μια δήλωση δεσμευτική, σε σχέση με τα χρονοδιαγράμματα που είναι ιδιαίτερα σφιχτά, ώστε στα μέσα Ιουλίου του 2020, στο ευρωπαϊκό Διαστημοδρόμιο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα, να εκτοξευτεί για πρώτη φορά ο νέος ευρωπαϊκός πύραυλος, ο Ariane.
    Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ.Ισραέλ, ο νέος αυτός εκτοξευτήρας μαζί με τη νέα έκδοση του VEGA που εκτοξεύεται από το Κουρού για άλλους όμως πελάτες, θα αλλάξει την Arianespace. Παράλληλα, με τς καινοτομίες του θα εξασφαλίσει χαμηλότερο κατά 50% κόστος εκτόξευσης για όλη την ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία. Ο ίδιος εξήγησε με αναλυτικό τρόπο πως το ArianeGroup θα μπορεί να αποστέλλει φθηνότερα και πιο συχνά δορυφόρους ή κάθε άλλο φορτίο σε τροχιά, χάρη πρώτον στην ευελιξία σε αριθμό δευτερευόντων εκτοξευτήρων (θα χρειάζονται δύο ή και τέσσερις ανάλογα με το φορτίο), δεύτερον χάρη στις νέες διαδικασίες, αλλά και, τρίτον, στις εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιούνται που θα είναι πιο 'έξυπνα' σχεδιασμένες, ώστε να μειώνεται σημαντικότατα ο χρόνος για κάθε στάδιο της διαδικασίας εκτόξευσης.
   "Με βεβαιότητα θα είμαστε έτοιμοι τον Ιούλιο του 2020 και θα τον αξιοποιήσουμε (σ.σ τον νέο εκτοξευτήρα Ariane) με τον καλύτερο τρόπο", επανέλαβε ο Chief Executive Officer της Arianespace. Μια ημέρα νωρίτερα ως ΑΠΕ-ΜΠΕ επισκεφτήκαμε τις εγκαταστάσεις του ELA του Ariane 6 που κατασκευάζονται με πυρετώδεις ρυθμούς και ήδη ένα τεράστιο κτίριο ολοκλήρωσης εκτοξευτήρων, "κινούμενο, με βάρος περίπου 7000 τόνων", έχει ανεγερθεί σε μεγάλο βαθμό, με κάθε ένα από τα έτερα τμήματα της νέας πλατφόρμας εκτόξευσης να βρίσκεται με προχωρημένο στάδιο κατασκευής.
   Το Διάστημα και ένα "εργαλείο" για ειρηνική συνύπαρξη
   Μετά τις εκατοντάδες των επιστημόνων και των εργαζομένων που συνάντησε η αποστολή του ΑΠΕ - ΜΠΕ στο γιγαντιαίο ευρωπαϊκό Διαστημοδρόμιο της Ευρώπης στη Γαλλική Γουιάνα, το τελευταίο ερώτημα ήταν δίχως αμφιβολία ανθρωπιστικό και, ίσως, υπαρξιακό για την ανθρωπότητα. "Ναι, το Διάστημα είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη της ειρήνης" απάντησε άμεσα ο κ.Isra?l, που δεν παρέλειψε να τονίσει πως στο διάστημα "δεν υπάρχουν όρια, τα σύνορα είναι ανύπαρκτα". Σημείωσε μάλιστα πως σε ό,τι αφορά την Ευρώπη "αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να είμαστε πιο δυνατοί με το να περπατάμε μαζί", και πως αυτό είναι που "κάνει η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, καθώς δημιουργεί μεγάλα project συμμετοχικά". Τόνισε πως παρά το ότι υπάρχει συναγωνισμός ανάμεσα στα κράτη, κάτι φυσιολογικό, "το βέβαιο είναι πως όλα έχουν να κάνουν με τη συνεργασία και έτσι ναι, το Διάστημα είναι πράγματι ένα εργαλείο ειρήνης".
Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων