Χιλιάδες οι ωφελούμενοι από τις παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη στήριξη των νέων ερευνητών | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Χιλιάδες οι ωφελούμενοι από τις παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη στήριξη των νέων ερευνητών

Οι παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη στήριξη των νέων ερευνητών/τριων που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Χιλιάδες είναι οι ωφελούμενοι από τις υλοποιούμενες παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τους νέους ερευνητές και ερευνήτριες, όπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν σήμερα στην εκδήλωση «Οι παρεμβάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου για τη στήριξη των νέων ερευνητών/τριων που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος από το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την ειδική γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και την ειδική υπηρεσία Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση».
Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν σε υποτροφίες υποψήφιων διδακτόρων και μεταδιδακτόρων ερευνητών/τριών, σε χρηματοδότηση ερευνητικών ομάδων αποτελούμενων από νέους ερευνητές/τριες και σε απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας από νέους επιστήμονες.
Το σύνολο των δράσεων σχεδιάστηκε εντός του 2015 και ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2016 με βασικό στόχο να αντιστρέψει το κύμα φυγής των νέων επιστημόνων στο εξωτερικό και να δημιουργήσει ένα σταθερό περιβάλλον στήριξης των νέων ερευνητών/τριών στη χώρα μας. Οι δράσεις αυτές εντάσσονται σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τη στήριξη του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και αυτή την περίοδο, το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού - Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» αποτελεί, το σημαντικότερο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα με κριτήριο τον αριθμό των ατόμων που ωφελούνται στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Η Ελλάδα έχει πλέον μπει σε ρυθμούς ανάπτυξης και οι συνθήκες της αγοράς σιγά σιγά βελτιώνονται. Ήδη υπάρχει κάποια ανάπτυξη. Η ανεργία έχει αρχίσει και μειώνεται, αργά μεν αλλά σταθερά και αυτές οι θετικές εξελίξεις θα συνεχιστούν με έναν σταθερό ρυθμό σύμφωνα με το πρόγραμμα της βιώσιμης ανάπτυξης», επισήμανε ο εκπρόσωπος της γενικής διεύθυνσης Απασχόλησης Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Πατρίκ Πακέ. Και προσέθεσε: «Η κρίση έχει επηρεάσει όλους τους τομείς στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και έχουμε παρατηρήσει το φαινόμενο του brain drain, με συνέπειες οι οποίες ήταν πολύ κρίσιμες για τη χώρα. Αυτή όμως δεν είναι μια καινούρια κατάσταση, διότι πάντα υπήρχε κάποιου είδους brain drain . Η κρίση όμως πολλαπλασίασε τα προβλήματα αυτής της ανισορροπίας και δημιούργησε σοβαρά αδιέξοδα. Βεβαίως αυτή η κατάσταση δεν είναι μοιραία, μπορούμε να δράσουμε».
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν πάντα στο πλευρό της Ελλάδας. Το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο έχει διαθέσει 4,4 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα για να αμβλύνει τις συνέπειες της κρίσης επενδύοντας στην εκπαίδευση, την εργασία και τις κοινωνικές πολιτικές», κατέληξε ο κ. Πακέ.
Από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΚΤ, Γιώργος Ιωαννίδης τόνισε: «Επιδιώξαμε και επιτύχαμε συνέπεια και συνέχεια σε όλες τις παρεμβάσεις για τη στήριξη των νέων ερευνητών που υλοποιήσαμε».
«Συνολικά έως σήμερα, πάνω από 7.600 νέοι ερευνητές και επιστήμονες έχουν τύχει της ενίσχυσης των δράσεων αριθμός που αναμένεται να ανέλθει σε 16.000 μέχρι το τέλος της προγραμματικής περιόδου. Από τα παραπάνω προκύπτει ότι το επιχειρησιακό πρόγραμμα αποτελεί το σημαντικότερο -από άποψη αποτελεσματικότητας της παρέμβασης- εργαλείο στήριξης των νέων ερευνητών και ερευνητριών», συμπλήρωσε. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων