Ξεκίνησε ως «Οθώνειο», πέρασε στο «Εθνικό», πλέον η ονομασία του είναι «Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών».
«Το ΕΚΠΑ, το πρώτο πανεπιστήμιο του ελληνικού κράτους, που ιδρύθηκε το 1837, κατέχει, χωρίς αμφιβολία, μία από τις πρωτεύουσες θέσεις στον χάρτη της σημερινής ανώτατης εκπαίδευσης στη χώρα μας. Θέση βασισμένη στη διαχρονικά ισχυρή παρουσία του, στο εκπαιδευτικό και επιστημονικό έργο του και στη μακρά ιστορική διαδρομή του, η οποία σφράγισε τη φυσιογνωμία του και τη σχέση του με την ελληνική κοινωνία». Αυτό αναφέρει ο κ. Βαγγέλης Καραμανωλάκης, επίκουρος καθηγητής Θεωρίας και Ιστορίας της Ιστοριογραφίας και πρόεδρος διοικούσας επιτροπής του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ, στο χρονολόγιο που παρουσιάζεται στον αφιερωματικό τόμο για τα 180 χρόνια του ΕΚΠΑ –εορτάστηκαν το 2017–, ο οποίος δημοσιεύθηκε σε ηλεκτρονική μορφή χθες.
Ο πρύτανης του ιδρύματος, Θάνος Δημόπουλος, πιάνει το νήμα από τον κ. Καραμανωλάκη και προσθέτει: «Εχοντας όλοι μας διαπιστώσει τη σχεδόν παράλληλη πορεία του νεοσύστατου ελληνικού κράτους και του πρώτου δημόσιου πανεπιστημίου, μια πορεία εξόχως σημαντική και καταλυτική για τη συγκρότηση πολλών θεσμών και γενικότερα για τη λειτουργία του κράτους, δίνουμε σήμερα ως δημόσιο ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα το δυναμικό “παρών” και εκφράζουμε τη διάθεση και την πίστη μας για τη συνεχή προσφορά του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην πορεία ανασυγκρότησης της χώρας, ενόψει μάλιστα και του 2021»
Ο σχεδόν 200 σελίδων τόμος έχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από στιγμές της ιστορίας του ΕΚΠΑ, αλλά και από τις σύγχρονες εγκαταστάσεις του. Παράλληλα, παρουσιάζει επικαιροποιημένα στοιχεία για κρίσιμους τομείς ενός ΑΕΙ, όπως οι επιδόσεις τους στις διεθνείς λίστες αξιολόγησης και η κινητικότητα των φοιτητών και των πανεπιστημιακών του σε ΑΕΙ άλλων χωρών, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus, αλλά και στο πλαίσιο διαπανεπιστημιακών ανταλλαγών.
Ενδεικτικά, την τελευταία τριετία 2015-18, 105 μέλη του προσωπικού του ΕΚΠΑ έχουν μετακινηθεί μέσω του προγράμματος Erasmus, ενώ για το 2018-19 εκτιμάται ότι θα υπάρξει κινητικότητα εξήντα ατόμων. Αντιστοίχως, την περίοδο 2015-18 συνολικά 291 μέλη προσωπικού ευρωπαϊκών ΑΕΙ ήλθαν στο ΕΚΠΑ. Εκτιμάται, τέλος, ότι το τρέχον ακαδημαϊκό έτος 2018-19 το ΕΚΠΑ θα υποδεχθεί περισσότερους από 104 μέλη από συνεργαζόμενα ευρωπαϊκά ΑΕΙ.
Παράλληλα, ολοένα αυξανόμενος είναι ο αριθμός των εισερχόμενων φοιτητών στο ΕΚΠΑ για σπουδές και πρακτική άσκηση. Ενδεικτικά, η τριετία 2015-18 σηματοδοτήθηκε από σταθερή ετήσια αύξηση της τάξης του 45,9%. Oσον αφορά τον αριθμό των εξερχόμενων φοιτητών κατά την ίδια περίοδο, παρουσίασε διακυμάνσεις. Το 2015-2016 έφυγαν 755 φοιτητές για να συνεχίσουν μέρος των σπουδών τους σε ΑΕΙ άλλων χωρών, το 2016-2017 ο αριθμός υποχώρησε στους 681, ενώ το 2017-2018 υπήρξε αύξηση, στους 776 φοιτητές. Η Νομική Σχολή έχει και εδώ τα πρωτεία με την αποστολή στο εξωτερικό 341 φοιτητών, ενώ ακολουθεί το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας με 196 και το Τμήμα Φιλολογίας με 150 φοιτητές. Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ισπανία είναι οι τρεις χώρες που υποδέχθηκαν τους περισσότερους φοιτητές του ΕΚΠΑ κατά την τελευταία τριετία (2015-18).
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου