Φανερά ενοχλημένες εμφανίζονται η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής για τον τρόπο που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ και την ερευνητική ομάδα η γέννηση του μωρού με «τρεις γονείς».
Φανερά ενοχλημένες εμφανίζονται η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής για τον τρόπο που παρουσιάστηκε από τα ΜΜΕ και την ερευνητική ομάδα η γέννηση του μωρού με «τρεις γονείς».
Όπως εξηγούν οι δύο φορείς η γέννηση του παιδιού με την μέθοδο της μιτωτικής ατράκτου είναι κλινική δοκιμή και δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Παράλληλα οι δύο φορείς, όπως έκαναν άλλωστε και γιατροί στην Βρετανία σε πρόσφατο ρεπορτάζ του BBC, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις για ενδεχόμενους κινδύνους και επιπλοκές της μεθόδου, καθώς βρίσκεται ακόμη σε ερευνητικό στάδιο και δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ασφαλής.
Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής αποτελεί τον αρμόδιο κρατικό φορέα που θέτει και ελέγχει τα επιστημονικά, τα νομικά και τα ηθικά πλαίσια της λειτουργίας όσων παρέχουν υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή παρακολουθεί και επεξεργάζεται τα ηθικά, κοινωνικά και νομικά ζητήματα που προκύπτουν με εντεινόμενο ρυθμό από την διαρκή εξέλιξη της βιολογίας, της βιοϊατρικής, της γενετικής και της βιοτεχνολογίας, εκδίδοντας σχετικές εισηγήσεις. Συνεργάζεται, επίσης, με αρμόδιους φορείς στη χώρα μας και διατυπώνει προτάσεις για τη θέσπιση νομοθεσίας ή τη λήψη άλλων μέτρων πολιτικής από την πλευρά της Πολιτείας.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε από την αρμόδια επιστημονική ομάδα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η γέννηση παιδιού με μεταφορά μιτωτικής («μητρικής») ατράκτου, γνωστό επίσης ως παιδί «τριών γονέων».
Η γέννηση αυτή αποτελεί κλινική δοκιμή στο πλαίσιο εξελισσόμενου ερευνητικού πρωτοκόλλου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας, ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
Τονίζεται ότι, ενόσω εξελίσσεται διεθνώς η ερευνητική διαδικασία στο πεδίο αυτό, η τρέχουσα κλινική έρευνα δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μέθοδος ασφαλής, δεδομένου ότι δεν είναι γνωστοί οι μελλοντικοί κίνδυνοι και οι επιπλοκές, τις οποίες θα αναδείξει ή αποκλείσει η ολοκλήρωση της έρευνας και η μακροχρόνια παρακολούθηση των παιδιών που θα γεννηθούν».
Πηγή: skai.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου