Άραγε η χρήση smartphone αυξάνει την έκκριση της ορμόνης του στρες, της κορτιζόλης, οδηγώντας σε ένα χρόνιο πρόβλημα που μειώνει τη διάρκεια ζωής ή μήπως κάποιες έρευνες είναι περιορισμένης σημαντικότητας;
Τροφή για σκέψη και για προβληματισμό έδωσε ένα πρόσφατο δημοσίευμα των New York Timesσχετικά με τα smartphones και τον θάνατο. Το άρθρο υπό τον τίτλο "Αφήνοντας το κινητό σου μπορεί να βοηθήσεις τον εαυτό σου να ζήσει περισσότερο" έκανε μνεία σε μια πρόσφατη έρευνα, σύμφωνα με την οποία η χρήση smartphone αυξάνει την ορμόνη του στρες, κορτιζόλη, οδηγώντας ίσως σε ένα χρόνιο πρόβλημα που μειώνει τη διάρκεια ζωής.
Εκ πρώτης όψεως, τα προαναφερθέντα μπορεί να είναι αλήθεια. Το χρόνιο άγχος συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας "όπως η κατάθλιψη, η παχυσαρκία, θέματα του μεταβολισμού, ο διαβήτης, η καρδιακή προσβολή, η άνοια και το εγκεφαλικό", όπως τονίζεται στο άρθρο. Προς το παρόν, ωστόσο, δεν υπάρχουν έρευνες που να αποδεικνύουν ότι τα smartphones ευθύνονται για πρόκληση έντονου στρες στους χρήστες τους.
Αρκετοί επιστήμονες μάλιστα μιλώντας σε ξένα media, όπως το OneZero, εξέφρασαν ερωτήματα αλλά και προβληματισμούς για το άρθρο των NY Times.
"Δεν νομίζω ότι κάποιος μπορεί να αποδείξει ότι η χρήση κινητού μπορεί να προκαλεί άγχος. Υπάρχει πράγματι μια συσχέτιση. Αλλά πιστεύω ότι χρειαζόμαστε περισσότερη έρευνα για να αποδείξουμε την αιτία του χρόνιου στρες" δήλωσε η Ταμάρα Αφίφι, καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και συγγραφέας μιας εκ των μελετών που αναφέρονται στο άρθρο της εφημερίδας.
"Πολλά απ' αυτά που αναφέρονται πρέπει να βγουν εκτός γενικού πλαισίου γιατί αφορούν πολύ ακραία παραδείγματα είτε χρόνιας έκθεσης στο στρες είτε εθισμού στα τηλέφωνα" υποστήριξε η Τρέισι Ντένις-Τιβάρι, καθηγήτρια ψυχολογίας.
Μία εκ των μελετών, στις οποίες βασίζεται το άρθρο των NY Times, εξέταζε το αντίκτυπο της χρήσης smartphones και μη. Διαπιστώνεται ότι σε σύγκριση με τους υγιείς ανθρώπους, όσοι κάνουν "υπερβολική χρήση smartphone" έχουν λιγότερη ικανότητα να ρυθμίζουν τις παρορμήσεις τους και να ελέγχουν τα συναισθήματά τους ενώ εκκρίνουν μεγαλύτερες ποσότητες κορτιζόλης όταν δεν μπαίνουν στο internet από το smartphone τους. Η εν λόγω μελέτη επικεντρώνεται σε εφήβους που έχουν ήδη περιγραφεί ότι είναι μανιώδεις χρήστες smartphone. Ο εθισμός στα έξυπνα τηλέφωνα ποικίλλει σε όλο τον κόσμο αλλά εκτιμάται ότι ξεπερνά το 38%. Αν και δεν πρόκειται για έναν μικρό αριθμό, δεν είναι ούτε η πλειονότητα, κάτι που σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της μελέτης δεν ισχύουν αναγκαστικά για όλους.
Η Ντένις-Τιβάρι τόνισε ότι βρήκε την προαναφερόμενη μελέτη σημαντική αλλά τα συμπεράσματα δεν έχουν αιτιώδη συνάφεια, σημειώνοντας ότι τα συμπτώματα αποχής έχουν νόημα, καθώς όποιος βιώνει κάποια στέρηση αντιμετωπίζει άγχος.
"Το μεγαλύτερο μέρος της έρευνας υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι που αντιμετωπίζουν ψυχικά προβλήματα, καταλήγουν να χρησιμοποιούν περισσότερο το τηλέφωνό τους" δήλωσε ο Τζον Ελάι, καθηγητής ψυχολογίας και ψυχιατρικής στο πανεπιστήμιο του Τολέδο. Και πρόσθεσε: "Είναι ένας κύκλος. Οι άνθρωποι που έχουν περισσότερο στρες τείνουν να αμβλύνουν την πίεση που νιώθουν χρησιμοποιώντας το τηλέφωνό τους, γεμίζοντας έτσι με περισσότερο άγχος".
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου