Περίεργα : 11 τραγικές λεπτομέρειες για το κάπνισμα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Περίεργα : 11 τραγικές λεπτομέρειες για το κάπνισμα

Προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες, τον οισοφάγο, τον λάρυγγα, κ.α, καταστρέφει το καρδιαγγειακό σύστημα, διαλύει τη λειτουργία των πνευμόνων και καταρρακώνει τη σεξουαλικότητα, ενώ έχει καθοριστική επίδραση σε πλήθος άλλων ασθενειών

medlabnews.gr iatrikanea

Είναι γνωστό σε όλους πως το κάπνισμα σκοτώνει. Ο «σιωπηλός δολοφόνος» ευθύνεται για περισσότερους από 8 εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, αριθμός που αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2030.

Προκαλεί καρκίνο στους πνεύμονες, τον οισοφάγο, τον λάρυγγα, κ.α, καταστρέφει το καρδιαγγειακό σύστημα, διαλύει τη λειτουργία των πνευμόνων και καταρρακώνει τη σεξουαλικότητα, ενώ έχει καθοριστική επίδραση σε πλήθος άλλων ασθενειών (π.χ. στον καρκίνο της ουροδόχου κύστεως). Μπορεί ακόμη να προκαλέσει τύφλωση, καθώς και εκφυλισμό της λειτουργίας του εγκεφάλου…
Όλα αυτά (και πολλά άλλα που δεν επαρκεί ο χώρος για να συμπεριλάβουμε σε αυτό το άρθρο) έχουν οδηγήσει την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να θεωρεί πλέον το κάπνισμα ως «σοβαρή νόσο» για την ανθρώπινη υγεία, και όχι πια ως μια απλή εξάρτηση, όπως ίσχυε τόσα χρόνια.

Τα παραπάνω είναι λίγο-πολύ γνωστά. Δείτε μερικά ανατριχιαστικά στοιχεία για τον σιωπηλό δολοφόνο:

1) Το τσιγάρο είναι γεμάτο δηλητήρια, τα οποία μπαίνουν μέσα στον οργανισμό όταν το καπνίζουμε. Τα τσιγάρα περιέχουν αρσενικό, φορμαλδεΰδη, μόλυβδο, υδροκυάνιο, οξείδιο του αζώτου, μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία και 43 γνωστά καρκινογόνα στοιχεία.
2) Τα τσιγάρα περιέχουν περισσότερα από 4.000 συστατικά. Αυτά με την καύση παράγουν τουλάχιστον 200 χημικές ενώσεις, πολλές από τις οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με βλάβες στους πνεύμονες.
4) Το τσιγάρο κόβει χρόνια ζωής. Κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε μας στερεί 5 λεπτά από τη ζωή μας. Οι επιστήμονες έχουν μετρήσει τον μέσο όρο τσιγάρων και διαπίστωσαν ότι συνολικά ο καπνιστής θα πεθάνει 14 χρόνια νωρίτερα.
5) Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στο παθητικό κάπνισμα.
6) Σχεδόν το ήμισυ των παιδιών αναπνέουν τακτικά αέρα μολυσμένο με καπνό τσιγάρου στους δημόσιους χώρους. Πάνω από το 40% των παιδιών έχουν τουλάχιστον έναν γονέα καπνιστή.
7) Από τη στιγμή που θα ανάψουμε ένα τσιγάρο, μέσα σε 10 δευτερόλεπτα, ποσότητα νικοτίνης έχει φτάσει μέσω του αίματος, στον εγκέφαλο μας. Η νικοτίνη επίσης φθάνει και στο μητρικό γάλα, άρα και στον αγνό και καθάριο οργανισμό του βρέφους. Αυτό για όσες μανούλες καπνίζουν και θηλάζουν.
8) Και αφού μιλάμε για νικοτίνη, διαβάστε και τα εξής σοκαριστικά: Η νικοτίνη είναι μία από τις πιο εθιστικές ουσίες. Η επήρεια της περνά μετά από 20 λεπτά με την προυπόθεση ότι δεν θα ξανακαπνίσουμε. Όταν ο οργανισμός εθιστεί χρειάζεται νικοτίνη και για αυτό δεν κόβουμε εύκολα το κάπνισμα.
9) Το τσιγάρο χαλαρώνει; Απατάστε οικτρά! Το κάπνισμα αυξάνει την αρτηριακή πίεση και το άγχος. Σε όλους ανεξαιρέτως. Οι καπνιστές νομίζουν ότι τους χαλαρώνει, αλλά η πραγματικότητα είναι ότι η “χαλάρωση” που προσφέρει το άναμα ενός τσιγάρου οφείλεται στο ότι καταστέλλει προσωρινά το στερητικό τους σύνδρομο για νικοτίνη…
10) «Ένα τσιγαράκι μετά το φαγητό, είναι η μεγαλύτερη απόλαυση» λένε πολλοί καπνιστές που σπεύδουν να ανάψουν τσιγάρο μόλις τελειώσουν το φαγητό του. Ισχύει όμως; Όχι φυσικά. Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει είναι, ότι ο οργανισμός διακόπτει τη διαδικασία της πέψης, προκειμένου να ασχοληθεί με την προστασία των κυττάρων του αίματος και την έξαψη των τοξινών στον εγκέφαλο, που προκαλεί ο καπνός.
11) Πιστεύετε ότι το τσιγάρο σας αφήνει μια ευχάριστη γεύση; Ξανασκεφτείτε το. Η ουρία, μια χημική ένωση που βρίσκεται στα ούρα, χρησιμοποιείται για να προσθέσει «γεύση» στα τσιγάρα.
in.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων