Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία έχει οφέλη, σε όσους υποφέρουν από αϋπνία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία έχει οφέλη, σε όσους υποφέρουν από αϋπνία

Τα δεδομένα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of General Practice», έδειξαν πως η ΓΣΘ ήταν αποτελεσματική και οδηγούσε σε βελτιώσεις στον ύπνο των πασχόντων, τους επόμενους μήνες μετά τη θεραπεία

medlabnews.gr iatrikanea

Αυτοί που υποφέρουν από αϋπνία μπορούν να ωφεληθούν από τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία - ΓΣΘ (Cognitive Behavioral Therapy - CBT), σύμφωνα με νέα έρευνα την οποία επικαλείται η Guardian.

Τα δεδομένα της μελέτης, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «British Journal of General Practice», έδειξαν πως η ΓΣΘ ήταν αποτελεσματική και οδηγούσε σε βελτιώσεις στον ύπνο των πασχόντων, τους επόμενους μήνες μετά τη θεραπεία.
Η Τζούντιθ Ντέιβιντσον, μια από τις συγγραφείς της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Κουίν στο Οντάριο, στον Καναδά, εξηγεί, μιλώντας για τη ΓΣΘ, ότι υπάρχει πλέον μια αρκετά αποτελεσματική θεραπεία για την αϋπνία η οποία δεν περιλαμβάνει φάρμακα και οφείλει να παρέχεται από τις υπηρεσίες πρωτοβάθμιας υγειονομικής περίθαλψης.
Η Ντέιβιντσον και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα από 13 μελέτες παροχής ΓΣΘ για την καταπολέμηση της αϋπνίας μέσω πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Ορισμένοι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν και φάρμακα για να μπορέσουν να κοιμηθούν.
Διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες, μετά τη ΓΣΘ, κατάφερναν να κοιμηθούν από 9 έως 30 λεπτά νωρίτερα και ο χρόνος που περνούσαν ξύπνιοι αφού είχαν κοιμηθεί μειώθηκε από 22 έως 36 λεπτά. Αντίθετα, εκείνοι που ακολούθησαν φαρμακευτική αγωγή ή ήταν απλά στη λίστα αναμονής κοιμήθηκαν μόνο 4 λεπτά νωρίτερα και ο χρόνος που έμειναν ξύπνιοι στο μεσοδιάστημα μειώθηκε μόνο κατά 8 λεπτά.
Πρέπει να παρέχονται 4 έως 8 συνεδρίες ΓΣΘ για να παρουσιαστούν τα θεραπευτικά αποτελέσματα.
Οι παθολόγοι θα πρέπει να συνιστούν αυτή τη θεραπεία στους πάσχοντες, την οποία μπορεί να παρέχουν νοσοκόμες, κοινωνικοί λειτουργοί, και άλλοι φορείς παροχής φροντίδας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Στην Βρετανία μάλιστα, η NHS (National Health Service - Εθνική Υπηρεσία Υγείας) παρέχει κάποιες εφαρμογές (apps), όπως το Sleepio και ιστοσελίδες για την καλύτερη πρόσβαση στις υπηρεσίες φροντίδας, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης πρόσβασης στις ψυχολογικές θεραπείες (improving access to psychological therapies IAPT).
Παρά την αποτελεσματικότητα της θεραπείας, η πρόσβαση σε αυτήν είναι ακόμα ελλιπής κατά τους ερευνητές.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων