medlabnews.gr iatrikanea
Από έμφραγμα του μυοκαρδίου έχασε τη ζωή του ο άνθρωπος που ανακάλυψε το τεστ σάλιου για την ανίχνευση του κορονοϊού. Ο Αντριου Μπρουκς, καθηγητής – ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Rutgers, πέθανε σε ηλικία 51 ετών στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.
Στις 20 Απριλίου του 2020, γράφουν οι New York Times (ΝΥΤ), όταν τα τεστ κορονοϊού ήταν σπάνια και οι ουρές για μία διάγνωση ήταν μεγάλες, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε άδεια εκτάκτου ανάγκης στην ανακάλυψή του, η οποία υποσχόταν να αυξήσει την ταχύτητα και την ασφάλεια της διαδικασίας στα τεστ του κορονοϊού.
«Αντί να λαμβάνεται με μπατονέτα επίχρισμα από τη μύτη ή τον λαιμό, με το νέο τεστ ρίχνουμε λίγο σάλιο σε ένα σωλήνα και έχουμε άμεσα αποτελέσματα. Επιπλέον, δεν χρειάζεται υγειονομικός υπάλληλος για τη συλλογή δείγματος, κάτι που βοηθά στην τήρηση των κανόνων απόστασης από άτομα που ίσως να έχουν μολυνθεί», είχε πει ο Μπρουκς στο Fox News.
Τους επόμενους 10 μήνες οι εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας στις ΗΠΑ είχαν κάνει περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια από τα συγκεκριμένα τεστ, και σύμφωνα με τους NYT, η ανακάλυψή του παραμένει ένα από τα πιο αξιόπιστα μέσα για να διαγνωστεί εάν κάποιος έχει μολυνθεί από κορονοϊό.
Τα συγκεκριμένα τεστ ήρθαν στη χώρα μας μόλις πριν από 10 ημέρες και έχουν διανεμηθεί σε νοσοκομεία του ΕΣΥ. Εχουν ευαισθησία 95% και δίνουν αποτελέσματα σε 15 λεπτά. Η ευκολία και η αμεσότητα με το δείγμα σάλιου αναμένεται να πολλαπλασιάσει την δυνατότητα διάγνωσης.
Στο ξεκίνημα της πανδημίας, το μόνο αποδεκτό τεστ από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ήταν το μοριακό PCR, που παραμένει ο χρυσός κανόνας για επιβεβαίωση των κρουσμάτων, ενώ πρόσφατα, όταν πια δεν ήταν εφικτός ο έλεγχος της μετάδοσης στην κοινότητα, έγινε αποδεκτό το τεστ διάγνωσης του αντιγόνου (rapid test), το οποίο έχει υψηλή αξιοπιστία (4%-6% απόκλιση από το αποτέλεσμα του PCR), με τη χρήση μέχρι σήμερα δειγματοληψίας ρινοφαρυγγικού δείγματος από εξειδικευμένο προσωπικό.
Το νέο τεστ αντιγόνου με δείγμα σάλιου δίνει τη δυνατότητα εύκολης, πολλαπλής και γρήγορης διενέργειας τεστ για έγκαιρη απομόνωση των θετικών κρουσμάτων και καλύτερο έλεγχο της πανδημίας. Μάλιστα, στις ΗΠΑ έχει λάβει και άδεια για χρήση στο σπίτι
Σύμφωνα με μελέτες, αν όλος ο κόσμος έκανε κατά μέσο όρο δύο τεστ τον μήνα, θα μπορούσε να περιοριστεί η μεταδοτικότητα μέχρι και 70% με 80% σε μόλις έναν μήνα.
Τα γρήγορα τεστ αντιγόνου και ειδικά τα νέα τεστ με δείγμα σάλιου τείνουν να αλλάξουν τη δυνατότητα διάγνωσης της Covid-19 και αποτελούν τη νέα στρατηγική στις ΗΠΑ για την έγκαιρη διάγνωση των κρουσμάτων.
Το βασικό πλεονέκτημα των rapid tests με σάλιο, έναντι των μοριακών τεστ, είναι ότι γνωρίζει άμεσα ο εξεταζόμενος αν είναι θετικός ή αρνητικός και αυτό μειώνει τη μετάδοση κατά δύο μέρες, με την έγκαιρη καραντίνα. Παράλληλα, η ιχνηλάτηση επαφών μπορεί να ξεκινήσει δύο ημέρες νωρίτερα, διότι, όπως είναι γνωστό, το κλειδί στον έλεγχο της πανδημίας είναι η ταχύτερη ιχνηλάτηση, ο έγκαιρος εντοπισμός των επαφών και η απομόνωσή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου