«Οι "µαφίες" έχουν µοιράσει τις κλινικές και επιβάλλουν τον νόµο της σιωπής στις νοσοκόµες κρατώντας τα έγγραφά τους, ενώ παίρνουν το 80% της αµοιβής που τους πληρώνει ο ασθενής», καταγγέλλουν οι εργαζόµενες
Μεσημέρι Σαββάτου στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας. Η Γκαϊανέ Κασαρτζιάν, η οποία εργάζεται στο νοσοκοµείο ως αποκλειστική νοσοκόµα, κλειδώνεται σε ένα δωµάτιο και τηλεφωνεί σε έναν άνδρα. Ο διάλογος είναι έντονος και η 50χρονη γυναίκα από την Αρµενία κλείνει το τηλέφωνο. Για τα επόµενα λεπτά κανείς δεν ακούει τη φωνή της. Η άτυχη νοσοκόµα πηδάει στο κενό από το παράθυρο του πρώτου ορόφου της Β’ Παθολογικής Κλινικής και µεταφέρεται µε πολλαπλά κατάγµατα στα Επείγοντα. Λίγη ώρα αργότερα θα καταλήξει εξαιτίας ενός προβλήµατος που αντιµετώπιζε µε την καρδιά της.
Η Γκαϊανέ προχώρησε στο απονενοηµένο διάβηµα προκειµένου να αποφύγει τον έλεγχο της Αστυνοµίας για τις παράνοµες αποκλειστικές που εργάζονταν στο νοσοκοµείο και την απέλαση, καθώς δεν είχε άδεια παραµονής στη χώρα. Ο θάνατός της µοιάζει µε µία από τις δεκάδες ιστορίες εργασιακού µεσαίωνα. Η τραγική υπόθεσή της φέρνει στην επιφάνεια το πρόβληµα µε τις «µαφίες» που έχουν εισχωρήσει στα δηµόσια νοσοκοµεία και εκµεταλλεύονται γυναίκες που δουλεύουν ως σύγχρονες σκλάβες παρέχοντας υπηρεσίες αποκλειστικών νοσοκόµων.
Την ίδια ώρα, οι αποκλειστικές οι οποίες εργάζονται νόµιµα βλέπουν τα µεροκάµατά τους να µειώνονται στο µισό και τα µέλη της µαφίας να τις απειλούν ώστε να κρατήσουν τα στόµατά τους κλειστά για τη «µαύρη» εργασία που ανθεί στους θαλάµους του Γενικού Κρατικού, του Αλεξάνδρα και του Αττικού, σύµφωνα µε καταγγελίες που έχει η εφηµερίδα στη διάθεσή της. Το «Εθνος της Κυριακής» πραγµατοποίησε αυτοψία σε δηµόσια νοσοκοµεία, επικοινώνησε µε τις εταιρείες-φαντάσµατα που διακινούν τις παράνοµες νοσοκόµες και µεταφέρει άγνωστες πτυχές από τη δράση της Καµόρα των αποκλειστικών.
Η κομπίνα με την εφορία
Σύµφωνα µε αρµόδιες πηγές που είναι επιφορτισµένες µε τις έρευνες, εγκέφαλοι των κυκλωµάτων µε τις παράνοµες αποκλειστικές είναι κυρίως άνθρωποι της νύχτας από την Αλβανία και τη Γεωργία οι οποίοι εµφανίζονται ως ιδιοκτήτες εταιρειών-φαντασµάτων.
Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν µεν ΑΦΜ αλλά δεν δηλώνουν εργαζόµενους στο σύστηµα Εργάνη, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις µετατρέπονται σε Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) προκειµένου να αποφύγουν χρέη προς την Εφορία ή τον ΕΦΚΑ. Παράλληλα, τα γραφεία τα οποία δηλώνουν ως έδρα είναι συνήθως «βιτρίνα» και ο µόνος τρόπος επικοινωνίας είναι τα κινητά τηλέφωνα που αναγράφονται στις κάρτες οι οποίες µοιράζονται στα νοσοκοµεία.ΕΛΛΑΔΑ01.07.2019 17:55
Αυτή είναι η Αρμένισσα νοσοκόμα που σκοτώθηκε στο Κρατικό ΝικαίαςΑυτή είναι η Αρμένισσα νοσοκόμα που σκοτώθηκε στο Κρατικό Νικαίας
«Επειτα από καταγγελίες, το Σώµα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) αναζήτησε αυτές τις εταιρείες στις έδρες που δηλώνουν και δεν βρέθηκε τίποτα. Χτυπάς το κουδούνι αλλά δεν υπάρχει κανείς µέσα. Εχουν µόνο ΑΦΜ και τίποτα άλλο. Σπάνια δηλώνουν κάποιες από τις γυναίκες ως οικιακές βοηθούς του ασθενούς προκειµένου να δείχνουν το εργόσηµο κατά τον έλεγχο» λέει στο «Εθνος της Κυριακής» ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, και εξηγεί ότι τα θύµατα αυτού του ιδιότυπου trafficking είναι κυρίως µετανάστριες οι οποίες δεν διαθέτουν άδεια παραµονής στη χώρα. Ακόµη, τονίζει ότι από τη δράση των κυκλωµάτων χάνονται αρκετά χρήµατα από τα ασφαλιστικά ταµεία, καθώς το 80% των αποκλειστικών νοσοκόµων που εργάζονται στα νοσοκοµεία προέρχεται από τη µαφία των διακινητών.
Σύµφωνα µε πηγές της ΕΛ.ΑΣ., οι µεγάλες γυναίκες που διακινούνται µε σκοπό να εργαστούν ως αποκλειστικές νοσοκόµες στα ελληνικά νοσοκοµεία βιώνουν την ίδια εκµετάλλευση µε τις κοπέλες οι οποίες καταλήγουν στις πιάτσες του αγοραίου έρωτα. Οι Αλβανοί και οι Γεωργιανοί προαγωγοί τις φέρνουν παράνοµα στη χώρα, τις κρύβουν σε διαµερίσµατα-φυλακές στο κέντρο της Αθήνας, ενώ παίρνουν και το 80% της αµοιβής που τους πληρώνει ο ασθενής. Παράλληλα, κατάσχουν τα προσωπικά τους έγγραφα ούτως ώστε να µην µπορούν να βγάλουν άδεια παραµονής και να ξεφύγουν από τα δίχτυα του κυκλώµατος.
Νεκρή νοσοκόμα: Το μεροκάματο των 30 ευρώ και η απονεννοημένη πτώση από το μπαλκόνι (vid)Νεκρή νοσοκόμα: Το μεροκάματο των 30 ευρώ και η απονεννοημένη πτώση από το μπαλκόνι (vid)
Οι διακινητές των παράνοµων αποκλειστικών έχουν µοιράσει τα νοσοκοµεία µε πρακτικές µαφίας, µε αποτέλεσµα σε όποια κλινική µπαίνει το ένα κύκλωµα να µην την αγγίζει το άλλο. Σε περίπτωση που µια νοσοκόµα από την Αλβανία κλείσει δουλειά σε «περιοχή» που ανήκει στους Γεωργιανούς, αµέσως επεµβαίνουν οι µπράβοι και τη διώχνουν µε τη βία, σύµφωνα µε καταγγελίες πηγών που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυµία τους. Ανθρωποι που γνωρίζουν πρόσωπα και καταστάσεις στον χώρο της υγείας καταγγέλλουν ότι σε ορισµένες περιπτώσεις υπάρχει εµπλοκή ακόµα και εργαζοµένων στα νοσοκοµεία.
Ο εκβιασμός
Προτού η Γκαϊανέ Κασαρτζιάν δώσει τέλος στη ζωή της πηδώντας από το παράθυρο του πρώτου ορόφου του Γενικού Κρατικού, είχε µια έντονη τηλεφωνική συνοµιλία µε έναν άγνωστο άνδρα. Σύµφωνα µε µαρτυρίες των εργαζοµένων που βρίσκονταν έξω από τον θάλαµο το µοιραίο µεσηµέρι, η 50χρονη φέρεται να διαπληκτίστηκε στο τηλέφωνο ζητώντας να της δώσουν τα προσωπικά της έγγραφα. ∆έκα ηµέρες πριν από το τραγικό συµβάν η Γκαϊανέ είχε ενηµερωθεί, σύµφωνα µε ορισµένες πληροφορίες, ότι πρέπει να προσκοµίσει τα χαρτιά της που πιστοποιούσαν ότι εργάζεται νόµιµα στην Ελλάδα.
Σύµφωνα µε άτοµα που τη γνώριζαν, η Γκαϊανέ ήταν «ευγενέστατη, φιλότιµη, ευχάριστη, πάντα γελαστή, αξιαγάπητη», αλλά και «ταλαιπωρηµένη κοπέλα. ∆ούλεψε σκληρά. Ασχολήθηκε πολλά χρόνια µε τη δύσκολη δουλειά της φροντίδας ηλικιωµένων. ∆εν κρατούσε σχεδόν τίποτα για τον εαυτό της. “Για τα παιδιά και για τα εγγόνια” έλεγε… “Σε 2-3 χρόνια θα γυρίσω, να τα χαρώ κι εγώ”. Πρέπει να ήταν πάνω από 25 χρόνια στην Ελλάδα. Τόσο δύσκολο ήταν να βγουν αυτά τα χαρτιά; Κρίµα».
«Εύσωµοι άντρες κλείνουν τις δουλειές και απειλούν όποιον τους καταγγείλει»
Καθημερινά στους διαδρόµους των νοσοκοµείων, µαζί µε τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό κυκλοφορούν αλλοδαποί, εύσωµοι άντρες οι οποίοι µοιράζουν κάρτες για υπηρεσίες αποκλειστικής νοσοκόµας και κλείνουν τις δουλειές µε τους συνοδούς των ασθενών. Οπως λέει στο «Εθνος της Κυριακής» η Κωνσταντίνα Ζιώρη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Αποκλειστικών Νοσοκόµων, οι Γεωργιανοί και οι Αλβανοί προαγωγοί παρακολουθούν από κοντά τα θύµατά τους και αν κάποιος καταγγείλει την παράνοµη συναλλαγή επεµβαίνουν και τον απειλούν.
«Αν σκίσουµε ή πετάξουµε τις κάρτες, παίρνουν τηλέφωνο τους Γεωργιανούς και τους Αλβανούς νταβατζήδες που είναι εκεί γύρω και έρχονται να µας εκφοβίσουν» αποκαλύπτει η κυρία Ζιώρη. «Στο κόλπο είναι και εργαζόµενοι του νοσοκοµείου αλλά και σεκιουριτάδες οι οποίοι τις κρύβουν για να γλιτώσουν τη σύλληψη. Υπάρχουν εργαζόµενοι που κλειδώνουν τις καρέκλες στις αποθήκες την ώρα που οι συγγενείς των ασθενών πληρώνουν 20 ευρώ στους Γεωργιανούς για µια καρέκλα. Το ίδιο κύκλωµα είναι που νοικιάζει τις καρέκλες και τις τηλεοράσεις» καταγγέλλει η κυρία Ζιώρη και σηµειώνει πως 7 στις 10 αποκλειστικές νοσοκόµες εργάζονται παράνοµα καθώς δεν είναι εγγεγραµµένες στο σωµατείο, δεν έχουν άδεια ασκήσεως επαγγέλµατος και δεν πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές.
Το κόλπο
Στους θαλάµους των ασθενών τα µέλη του κυκλώµατος µοιράζουν κάρτες οι οποίες διαφηµίζουν υπηρεσίες αποκλειστικής από Ελληνίδα νοσοκόµα. Σε επικοινωνία που είχαµε µε µία από τις εταιρείες-φαντασµάτων, ο υπεύθυνος µας ενηµέρωσε ότι η Ελληνίδα νοσοκόµα δεν είναι διαθέσιµη και µπορεί να µας εξυπηρετήσει µε µια γυναίκα από την Αλβανία. ∆ιαφορετική από αυτή που αναγραφόταν ήταν και η τιµή, µε το κόστος για το Σαββατοκύριακο να ξεπερνά τα 70 ευρώ τη βραδιά. «Οσες κάρτες λένε πως είναι Ελληνίδες είναι ψέµα. Κόλπο για να πάρεις τηλέφωνο και αν σε πετύχουν στην ανάγκη να σου φέρουν την αλλοδαπή. Εµείς δεν έχουµε πρόβληµα µε τις ξένες κοπέλες αλλά µε το κύκλωµα. Εξάλλου, στον κλάδο µας οι µισές αποκλειστικές δεν είναι Ελληνίδες. Είναι όµως νόµιµες, µε χαρτιά και όχι θύµατα trafficking» επισηµαίνει η κυρία Ζιώρη, η οποία δεν κάνει περισσότερα από δέκα µεροκάµατα τον µήνα µια και την αγορά των υπηρεσιών υγείας µονοπωλούν πλέον η αλβανική και η γεωργιανή µαφία.
Κώστας Στάμου - ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου