Το παρθένο ελαιόλαδο, μπλοκάρει την άνοια και το Αλτσχάιμερ | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Το παρθένο ελαιόλαδο, μπλοκάρει την άνοια και το Αλτσχάιμερ

Η νέα επιστημονική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» μπορεί να αποτρέψει την άνοια
της Κλεοπάτρα Ζουμπουρλή, μοριακή βιολόγος, medlabnews.gr iatrikanea

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η ελιά και ο καρπός της «ζει» στην περιοχή της Μεσογείου. Το πολύτιμο αυτό δώρο της φύσης είναι μια ζωντανή κληρονομιά, που συνδέεται με πολλούς τομείς της ζωής μας. 
Ακόμα μια έρευνα που καταγράφει τα οφέλη κατανάλωσης του ελαιόλαδου, που αποτελεί μία από τα βασικές τροφές της Ελληνικής διατροφής
Η νέα επιστημονική μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η υιοθέτηση μιας δίαιτας πλούσιας σε «εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο» (αγνό φυσικό λάδι ελιάς, χωρίς βιομηχανική επεξεργασία και με οξύτητα μικρότερη από 0,8%) μπορεί να αποτρέψει την τοξική συσσώρευση της πρωτεΐνης «ταυ», η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα πολλών μορφών άνοιας.
Είναι γνωστό, εδώ και αρκετά χρόνια, ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει πολλαπλά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία. Λόγω των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ή των «καλών» λιπών, όπως ονομάζονται ευρέως), συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και υψηλής χοληστερόλης.
Πιο πρόσφατα, αρκετές μελέτες έχουν προσφέρει ενδείξεις πως το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο έχει επίσης οφέλη στην προστασία των νευρικών κυττάρων και της γνωσιακής λειτουργίας. Η ευεργετική δράση του ελαιολάδου φέρεται να οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες αποτελούν ισχυρές αντιοξειδωτικές ενώσεις — και που μπορούν να αντιστρέψουν την εξασθένηση της μάθησης και της μνήμης. 
Πριν από δύο χρόνια, μια επιστημονική μελέτη κατέγραψε ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μείωσε τα αρχικά νευρολογικά σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ σε ποντίκια. Σύμφωνα με τη μελέτη αυτή, το ελαιόλαδο βελτίωσε την ικανότητα των εγκεφαλικών κυττάρων να εξαλείφουν τα τοξικά απόβλητα, συμβάλλοντας στη διατήρηση της ακεραιότητας των συνάψεων μεταξύ των νευρώνων.
Η νέα έρευνα από τον καθηγητή της Ιατρικής Σχολής Lewis Katz στο Πανεπιστήμιο Temple της Φιλαδέλφειας, δρ Domenico Praticò, προχώρησε περαιτέρω την παραπάνω μελέτη. Στο πλαίσιο της νέας έρευνας, εξετάστηκε η επίδραση του ελαιόλαδου στις περιπτώσεις όπου είναι υψηλή (σε τοξικά επίπεδα) η συγκέντρωση της πρωτεΐνης «ταυ» στον εγκέφαλο, προκαλώντας διάφορες μορφές άνοιας.
Για τις ανάγκες της έρευνας δημιουργήθηκαν δύο ομάδες πειραματόζωων: στην πρώτη, τα ποντίκια κατανάλωναν μια δίαιτα υψηλή σε εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, ενώ η δεύτερη ήταν ομάδα ελέγχου που ακολουθούσε μια κανονική δίαιτα. Αμφότερες οι δύο ομάδες ποντικών ήταν επιρρεπείς σε συγκέντρωση της πρωτεΐνης «ταυ».
Περίπου ένα χρόνο αργότερα, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που είχαν ακολουθούσαν δίαιτα εμπλουτισμένη με εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, είχαν κατά 60% λιγότερες συγκεντρώσεις της επίμαχης πρωτεΐνης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου. Επίσης, παρουσίαζαν (στατιστικά σημαντική) καλύτερη απόδοση σε διαδικασίες λαβύρινθου ή τεστ μνήμης με αναγνώριση αντικειμένων. Τέλος, είχαν καλύτερη λειτουργία συνάψεων και  νευροπλαστικότητα.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα ευρήματα της συγκεκριμένες μελέτης ενισχύουν τις ενδείξεις ότι το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από διάφορες μορφές άνοιας, προσθέτοντας ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την αποκάλυψη των σχετικών μηχανισμών. 
Διαβάστε ΕΔΩ ολόκληρη την έρευνα, όπως δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging Cell.
Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων