ΠΟΥ: Πιο εύκολη η μετάδοσή του κοροναϊού μεταξύ ανθρώπων. 20εκατομ. σε καραντίνα στην Κίνα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

ΠΟΥ: Πιο εύκολη η μετάδοσή του κοροναϊού μεταξύ ανθρώπων. 20εκατομ. σε καραντίνα στην Κίνα

Ο κοροναϊός που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας και απειλεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο

Ο κοροναϊός που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας και απειλεί να λάβει διαστάσεις επιδημίας μεταδίδεται πιο εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο απ’ ό,τι πιστεύαμε αρχικά, αποκάλυψε σήμερα αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

«Πλέον βλέπουμε μια δεύτερη και τρίτη γενιά μετάδοσης», ανέφερε σήμερα ο δρ. Ντέιβιντ Χέιμαν, προεδρεύων της επιτροπής του ΠΟΥ η οποία συγκεντρώνει δεδομένα για τον ιό.
Το πέρασμα στην «τρίτη γενιά» σημαίνει ότι κάποιος που μολύνθηκε με τον ιό μετά από επαφή που είχε με ζώα στην αγορά της Γουχάν στην Κίνα, μετέδωσε τον ιό σε κάποιον άλλο, ο οποίος με τη σειρά του τον μετέδωσε σε ένα τρίτο πρόσωπο.
Αρχικά ο ιός εμφανίστηκε να μεταδίδεται μόνο μέσω πολύ στενής επαφής, η οποία συνήθως προκύπτει στο πλαίσιο μιας οικογένειας όπως είναι μέσω της αγκαλιάς, του φιλιού ή της κοινής χρήσης οικοσκευών, πρόσθεσε ο Χέιμαν.
Τα στοιχεία, ωστόσο, πλέον δείχνουν ότι και πιο μακρινή επαφή μπορεί να μεταδώσει τον ιό, όπως με τον βήχα ή το φτέρνισμα ενός φορέα κοντά στο πρόσωπο ενός υγιούς ανθρώπου.
Προς το παρόν πάντως, σύμφωνα με τον γιατρό, δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα και μπορεί να μεταδοθεί μέσα σε ένα δωμάτιο, όπως συμβαίνει με την κοινή γρίπη ή την ιλαρά.

«Νεκρές» πόλεις 

Την παραμονή της αργίας για το κινεζικό Νέο Έτος, κανένα αεροπλάνο ούτε τρένο δεν αναχωρεί σήμερα από την Γουχάν, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας. Αυτό το μέχρι τώρα άγνωστο στέλεχος του ιού πιστεύεται ότι εμφανίσθηκε στα τέλη της περυσινής χρονιάς σε αγορά της Γουχάν όπου γίνονται παράνομες αγοραπωλησίες άγριων ζώων.
Η λειτουργία των περισσότερων μέσων μεταφοράς στην Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεστάλη την Πέμπτη το πρωί και ο πληθυσμός κλήθηκε να μην φύγει από την πόλη. Μερικές ώρες αργότερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική πόλη Χουανγκγκάνγκ, όπου ζουν περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μετέδωσαν πως επιβλήθηκε και εκεί παρόμοιος αποκλεισμός.
Όπως είχε συμβεί και με το SARS, αυτή η νέα ασθένεια εμφανίσθηκε στην Κίνα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών.
Όμως το Πεκίνο έχει αλλάξει στάση σε σύγκριση με την επιδημία του 2002-2003 (774 νεκροί στον κόσμο, από τους οποίους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ). Η στάση της τότε είχε προκαλέσει τις επικρίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Οι κινεζικές αρχές εκφράζουν τη βούληση να συνεργασθούν με πιο διαφανή τρόπο και πιο γρήγορα απ' ό,τι είχαν κάνει κατά την επιδημία του SARS», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντουάλ Φλαό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
«Είναι μια στάση ριζικά διαφορετική σε σχέση με το 2003, έστω κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να έχει υποεκτιμηθεί».
Την εποχή του SARS, οι κινεζικές αρχές είχαν χρειαστεί μήνες για να ειδοποιήσουν για τη νόσο και είχαν αρχικά εμποδίσει την πρόσβαση ειδικών του ΠΟΥ στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου αυτή είχε εμφανισθεί.
Το Πεκίνο, αντιλαμβανόμενο ότι η στάση του θα συγκριθεί με εκείνη που είχε τηρήσει τότε, φαίνεται αποφασισμένο να μην επαναλάβει τα λάθη του 2003.
Τα ίδια τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν πως στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν μπορούν να κρύβουν την πληροφορία, ακόμη κι αν το επιθυμούν»

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα 

-Το μεσημέρι της Πέμπτης, τοπική ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν στα 671, σύμφωνα με κινεζικές περιφερειακές επιτροπές υγείας. Νωρίτερα σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας είχε επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν πάνω από 570 κρούσματα και 17 θάνατοι.
-Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει τέσσερα κρούσματα και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από μία περίπτωση η κάθε χώρα. Οι ασθενείς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι είτε κάτοικοι της Γουχάν ή είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την πόλη.
-Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.
-Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό, ο οποίος σύμφωνα με την Κίνα μεταλλάσσεται. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση του μέσω της αναπνευστικής οδού.
-Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.
-Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε αγορά της Γουχάν όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.
-Η Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς.
-Οι κάτοικοι της Γουχάν έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις καθώς και σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ για προμήθειες.
-Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, επίσης προχωρά από σήμερα τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) σε αναστολή των δρομολογίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και απαγορεύει την πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, όπως σινεμά και internet cafes.
-Τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Μέση Ανατολή καθώς και σε ασιατικές χώρες έχουν εντείνει τους ελέγχους των επιβατών. Η Ρωσία έχει εντείνει τους ελέγχους στα σημεία εισόδου.
-Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα εάν θα κηρύξει «κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία», κάτι που θα εντείνει περαιτέρω τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως.
-Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σήμερα πτώση, με τις μετοχές στην Κίνα να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων