Την Τρίτη 18/02/2020 στα πλαίσια του Συνεδρίου του ygeiamou.gr η κα Καρποδίνη προέβη στις εξής παραδοχές :
1) Ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διατηρεί χαμηλούς προϋπολογισμούς από όταν ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 έως και σήμερα, ότι έχει κατά 40% χαμηλότερο προϋπολογισμό από τους αντίστοιχους προκάτοχούς του και ότι ο τομέας υγείας στα χρόνια της κρίσης ήταν πρωταθλητής στην δημοσιονομική πολιτική, όπως χαρακτηριστικά είπε.
2) Πως οι δημόσιες δαπάνες υγείας είχαν στόχο να πέσουν στο 6% του Α.Ε.Π. και ότι τώρα είμαστε κάτω και από το 5%!!!
3) Ότι οι ιδιωτικές πληρωμές για την υγεία, δηλαδή η ιδιωτική συμμετοχή που καταβάλουν οι πολίτες από την τσέπη τους, είναι κατά 40% υψηλότερες από τον Ευρωπαϊκό αντίστοιχο μέσο όρο.
4) Ότι ενώ οι δαπάνες για την υγεία βάδιζαν συνεχώς μειούμενες, παράλληλα αυξάνονταν οι ανάγκες του πληθυσμού
5) Ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έχει υβριδική μορφή, αφού μετακυλύει το κόστος των υπηρεσιών που αγοράζει και δεν μπορεί να διαχειριστεί, υπαινισσόμενη την εφαρμογή του claw back στους παρόχους υγείας.
6) Ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. χρειάζεται διοικητική αναδιοργάνωση ώστε να έχει μία ευέλικτη μορφή στο πλαίσιο της εταιρικής διακυβέρνησης.
7) Ότι πρέπει να εξορθολιστεί το σύστημα παροχών αλλά και η κατανομή των πόρων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
8) Ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. από την έναρξη του και έως σήμερα δεν έχει οργανόγραμμα με την περιγραφή των θέσεων εργασίας, το οποίο έχει σαν αποτέλεσμα να φεύγουν υπάλληλοι από τον ΕΟΠΥΥ χωρίς να αντικαθίσταντο, το οποίο δημιουργεί μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ πρέπει να ανταπεξέλθει σε περισσότερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας
9) Ότι ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. είναι παρόν μαζί με τους παρόχους του, διότι ο Οργανισμός δεν είναι μόνος όπως είπε και ότι πρέπει να συμπράξουν προς αυτήν την κατεύθυνση ώστε να προσφερθούν στον πολίτη ποιοτικότερες και αποδοτικότερες υπηρεσίες υγείας για να καλυφθούν οι ελλείψεις
Ο ΠΑ.Σ.Ι.ΔΙ.Κ. χαιρετίζει την ειλικρίνεια θυμίζοντας ότι είμαστε ενεργά παρόντες στηρίζοντας το σύστημα υγείας εδώ και 7 (!!!) χρόνια αδυναμίας του δημοσίου συστήματος υγείας, επιδοτώντας το με τα ποσά επιστροφών και τις περικοπών που επιβάλλονται στα διαγνωστικά κέντρα.
Ελπίζουμε ότι ο ΕΟΠΥΥ και η κυβέρνηση θα προβούν στα απαραίτητα μέτρα (χρηματοδότηση προϋπολογισμού και εξορθολογισμό του συστήματος) για μείωση του claw back το 2020 και εκμηδενισμό αυτού το 2021 και ότι θα επιλέξουν πλέον, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις, τον τρόπο εξυπηρέτησης των αναγκών υγείας των Ελλήνων πολιτών που παρέχει τα καλύτερα αποτελέσματα με το μικρότερο κόστος, λύνοντας ταυτόχρονα το χρόνιο πρόβλημα υποχρηματοδότησης προκειμένου να επιδοτείται διαρκώς ένα αναποτελεσματικό σύστημα.
Τι σημαίνουν οι ιατρικοί όροι clawback και rebate που χρησιμοποιεί ο ΕΟΠΥΥ; Rebate ή deduction είναι ορθότερο;
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου