Περισσότεροι από 10 εκατ. Αμερικανοί έχασαν τη δουλειά τους μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο καθώς έκλεισαν εστιατόρια, ξενοδοχεία, γυμναστήρια και ταξιδιωτικά γραφεία για να ανακοπεί η μετάδοση της επιδημίας.
Οι απολύσεις αυξάνονται διαρκώς στον μεταποιητικό τομέα της υπερδύναμης, στις μεταφορές και στις αποθήκες. Μερίδα οικονομολόγων εκτιμά πως ο πραγματικός αριθμός των ανέργων μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερος, καθώς πολλοί νέοι δεν έχουν υποβάλει αίτηση για επίδομα ανεργίας. Την περασμένη εβδομάδα σημείωσαν ρεκόρ οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας φτάνοντας τα 6,6 εκατ., ενώ άλλα 3 εκατ. αιτήσεις είχαν υποβληθεί την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. Οπως επισημαίνει η Washington Post, μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο χάθηκαν ουσιαστικά όσες θέσεις εργασίας είχαν δημιουργηθεί στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά του πόσο ραγδαίος και επώδυνος θα είναι ο οικονομικός αντίκτυπος της επιδημίας του κορωνοϊού για τη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.
Την ίδια στιγμή, εξίσου θεαματική είναι η εκτίναξη της ανεργίας στην Ευρώπη, με ποσοστά ανήκουστα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο να αποτυπώνουν τις εφιαλτικές επιπτώσεις από την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας. Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει φέρει στα όριά τους τα ταμεία ανεργίας, που κινδυνεύουν να γονατίσουν οικονομικά, ενώ σε άλλες προκαλεί υπερφόρτωση του συστήματος τόσο σε ψηφιακό επίπεδο όσο και ως προς τον όγκο εργασίας των υπαλλήλων των ταμείων.
Ενδεικτική περίπτωση η Νορβηγία, η χώρα με τον πακτωλό πλουτοπαραγωγικών πηγών (π.χ. πετρέλαιο), η οποία βλέπει για πρώτη φορά να απειλείται το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων της, καθώς χάνουν μαζικά τις θέσεις εργασίας τους. Στη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων η ανεργία έχει τετραπλασιαστεί και φτάνει τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αυτές τις τελευταίες 15 ημέρες υπέβαλε αίτηση για επίδομα ανεργίας ποσοστό πάνω από το 5% του πληθυσμού της πλουσιότερης από τις σκανδιναβικές χώρες. «Πρέπει να σφίξουμε το ζωνάρι μας, θα γίνουμε σαν τις άλλες σκανδιναβικές χώρες», τόνισαν μιλώντας στους Financial Times στελέχη της νορβηγικής τράπεζας Handelsbanken.
Παράλληλα, βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης ο μηχανισμός έγκρισης των αιτημάτων για επίδομα ανεργίας στη Φινλανδία. Το μεγαλύτερο ταμείο ανεργίας της χώρας, το ΥΤΚ, δέχεται καταιγισμό από αιτήματα για επίδομα, στα οποία δεν μπορεί να αντεπεξέλθει όχι από οικονομικής απόψεως αλλά επειδή δεν προλαβαίνουν τα στελέχη του να διεκπεραιώσουν την απαιτούμενη διαδικασία. Οπως ανέφεραν στο Bloomberg, το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν μείνει άνεργοι περισσότεροι από 300.000 Φιλανδοί είτε επειδή η επιχείρησή τους έκλεισε προσωρινά είτε επειδή απολύθηκαν. Και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υποβληθούν τουλάχιστον άλλες 100.000 αντίστοιχες αιτήσεις στη διάρκεια του Απριλίου. Το άθροισμα αυτών των αιτήσεων υπερβαίνει το σύνολο όσων διεκπεραιώνει το εν λόγω ταμείο σε χρονοδιάγραμμα ενός έτους υπό κανονικές συνθήκες. Αυτό σημαίνει πως ακόμη κι αν τριπλασιάσει το προσωπικό του το εν λόγω ταμείο, οι ρυθμοί διεκπεραίωσης των αιτήσεων θα είναι τέτοιοι ώστε οι άνεργοι θα χρειαστεί να περιμένουν τουλάχιστον τρεις μήνες έως ότου λάβουν τα πρώτα επιδόματα.
Ετσι το υπερφορτωμένο ταμείο, που αντιπροσωπεύει το 20% των μισθωτών στη χώρα, απηύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση να ενισχύσει οικονομικά τις επιχειρήσεις που απολύουν εργαζόμενους ή τους θέτουν προσωρινά σε διαθεσιμότητα, ώστε να τους καταβάλουν κάποιες αποδοχές μέχρις ότου διεκπεραιωθούν τα αιτήματά τους. Σε επιστολή του προς τα μέλη του, άλλωστε, ανέφερε πως κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι στο εγγύς μέλλον άλλοι 270.000 Φινλανδοί, όταν μόλις τον Φεβρουάριο ο αριθμός των ανέργων στη χώρα ήταν περίπου 187.000 άτομα.
Βρετανία
Το ίδιο ακριβώς χρονικό διάστημα, το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, σχεδόν 1 εκατ. Βρετανοί προσέφυγαν στην αρωγή του κράτους ζητώντας επιδόματα, είτε επειδή έχουν χάσει τη δουλειά τους είτε επειδή έχει μειωθεί δραστικά ο μισθός τους και αδυνατούν να επιβιώσουν. Σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής στατιστικής υπηρεσίας, το 27% των επιχειρήσεων της χώρας μείωσε προσωπικό στη διάρκεια της δεύτερης και της τρίτης εβδομάδας του Μαρτίου, ενώ σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις κατέγραψαν πτώση των εσόδων τους.
Ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σουνάκ, έχει ανακοινώσει πακέτο μέτρων ύψους 81,2 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της βρετανικής οικονομίας. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 3% του ΑΕΠ της Βρετανίας και προβλέπει κάλυψη των μισθών των εργαζομένων σε ποσοστό 80%, στήριξη στους αυτοαπασχολούμενους καθώς και δάνεια και εγγυήσεις. Οπως, όμως, επισημαίνουν διεθνή ΜΜΕ, το πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων που αποφάσισε η βρετανική κυβέρνηση προβλέπει μεν επιδοτήσεις των μισθών ώστε να αποτραπούν απολύσεις, αλλά φαίνεται πως θα φτάσει πολύ αργά και δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη. Εξάλλου, μέλη της κυβέρνησης καταγγέλλουν ότι πολλές τράπεζες αρνούνται να χορηγήσουν σε επιχειρήσεις τα δάνεια που έχουν την εγγύηση της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος των μαζικών πτωχεύσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου