Προσοχή στον κίνδυνο ασφυξίας των παιδιών από τη μάσκα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Προσοχή στον κίνδυνο ασφυξίας των παιδιών από τη μάσκα

Η χρήση της μάσκας ενέχει κι ένα άλλο σοβαρό κίνδυνο, τον οποίο όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Τον κίνδυνο της ασφυξίας.
Αποτελεί θέμα καθημερινής συζήτησης αν οι μαθητές που επιστρέφουν στο σχολείο, από τη Δευτέρα 11 Μαΐου της Γ’ Λυκείου και από τη Δευτέρα 18 Μαΐου της Α’ & Β’ Λυκείου καθώς και του Γυμνασίου, θα πρέπει να φοράνε ή όχι μάσκα.


Αν δεχθούμε την επικρατούσα άποψη ότι τα παιδιά δε μολύνονται όσο εύκολα οι μεγάλοι, συμπεραίνουμε ότι η μάσκα δεν είναι και τόσο απαραίτητη, συνυπολογίζοντας και το αρνητικό της, ότι προσφέρει και μια ψευδαίσθηση προστασίας, που ασυναίσθητα οδηγεί στη μη πιστή τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων.

Βέβαια κι επειδή αρχικά αναφερόμαστε σε παιδιά Λυκείου και λίγο αργότερα στα παιδιά του Γυμνασίου, θα πρέπει να συμπεριλάβουμε στην όποια ανάλυση μας και τον τρόπο μετακίνησης τους από το σπίτι στο σχολείο.


Γιατί προφανώς αν μετακινούνται με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τότε εμπίπτουν στις γενικότερες οδηγίες για υποχρεωτική χρήση της μάσκας. Τουλάχιστον μέχρι να φτάσουν στο σχολείο.

Όσον αφορά στο σχολείο, η πρόταση να φορούν μάσκα τα παιδιά κατά τη διάρκεια του μαθήματος εγείρεται κυρίως από τους καθηγητές, κυρίως για τη δική τους προστασία, καθ’ όσον ό μέσος όρος ηλικίας τους υπερβαίνει τα 50 έτη.

Στην πρόταση αυτήν υπάρχει και ο αντίλογος, ότι η μάσκα μπορεί να αποτελέσει την αιτία προστριβών ανάμεσα στους μαθητές ακόμη και την πρόκληση bulling.

Η απόφαση δεν είναι εύκολη, γι’ αυτό και η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων προτείνει την προαιρετική χρήση της.

Όμως η χρήση της μάσκας ενέχει κι ένα άλλο σοβαρό κίνδυνο, τον οποίο όλοι θα πρέπει να γνωρίζουμε. Τον κίνδυνο της ασφυξίας. Γιατί;

Διότι, για να είναι αποτελεσματική η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζει στεγανά, με συνέπεια να δυσχεραίνει την ελεύθερη αναπνοή. Όσον αφορά στην ήρεμη αναπνοή αυτό δεν έχει καμιά ουσιαστική επίπτωση.

Όμως, αν το παιδί πάρει μια βαθιά κι απότομη αναπνοή, δε θα μπει αέρας στους πνεύμονες, γιατί η μάσκα θα λειτουργήσει ως βαλβίδα απόφραξης των αεροφόρων οδών, όπως εάν του είχαμε φράξει το στόμα και τη μύτη με την παλάμη μας.

Αυτό θα έχει δύο συνέπειες:

Πρώτον, απότομη πτώση του οξυγόνου στο αίμα του παιδιού.

Δεύτερον, μεγάλη αύξηση της (αρνητικής) ενδοθωρακικής πίεσης.

Και τα δύο μαζί αποτελούν ξαφνικό εμπόδιο στη λειτουργία της καρδιάς με κίνδυνο ή την καρδιακή ανακοπή ή την εμφάνιση οξέος πνευμονικού οιδήματος.

Και τα δυο μπορούν αν οδηγήσουν σε αιφνίδιο θάνατο.

Ως εκ τούτου θα πρέπει να ενημερώσουμε τα μεγάλα παιδιά, του γυμνασίου και του λυκείου, ότι δεν πρέπει να τρέχουν όταν φορούν τη μάσκα γιατί εμποδίζεται η αναπνοή.

Τα μικρότερα παιδιά, οι μαθητές του Δημοτικού (αν και όταν επιστρέψουν στο σχολείο), αν χρειαστεί να φορέσουν μάσκα, θα πρέπει και να έχουν ενημερωθεί για το τι να μην κάνουν, κυρίως να μη τρέχουν στα διαλείμματα, κι επί πλέον να είναι υπό τη συνεχή επιτήρηση των δασκάλων τους.

Τελευταίο αλλά εξ ίσου σημαντικό:

Υπάρχουν στρογγυλές μάσκες με σκληρό περίβλημα, που εφαρμόζουν πάρα πολύ στεγανά και δεν αφήνουν καθόλου τον αέρα να διαφεύγει από την παρυφή τους. Αυτές είναι τελείως ακατάλληλες για τα παιδιά και θα πρέπει να απαγορεύεται η κατασκευή και διακίνηση τους.

Αναστάσιος Χατζής
Παιδίατρος - Εντατικολόγος
Μέλος ΔΣ ΙΣΑ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων