Μια από τις πλέον εντυπωσιακές πανσέληνους είναι η αποψινή, η «Πανσέληνος του κόκκινου ελαφιού».
Γιατί λέγεται έτσι
Ονομάστηκε έτσι επειδή τα κόκκινα ελάφια τον Ιούλιο αρχίζουν να αναπτύσσουν βελούδινο τρίχωμα γι' αυτό και πήρε αυτό το όνομα.
Οι συχνές καταιγίδες στην περιοχή της Νέας Αγγλίας ήταν η αιτία για να ονομαστεί η Πανσέληνος της καταιγίδας ενώ μερικές φυλές την έλεγαν η Πανσέληνος των σανών.
Σημειώνεται ότι επόμενη πανσέληνο θα έχουμε σε 29 ημέρες από σήμερα, συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου 2020.
Τι είναι Πανσέληνος
Πανσέληνος ονομάζεται η σεληνιακή φάση κατά την οποία ολόκληρο το -στραμμένο προς την Γη- ημισφαίριο της φαίνεται ως ένας πλήρης φωτεινός κυκλικός δίσκος. Στη φάση της Πανσελήνου, η Σελήνη διέρχεται κατά το μεσονύκτιο από τον μεσημβρινό του τόπου που παρατηρείται, δηλαδή 12 ώρες ακριβώς μετά τη διάβαση του Ήλιου από τον ίδιο μεσημβρινό.
Συνεπώς την ώρα που ανατέλλει η Πανσέληνος δύει ο Ήλιος. Αυτό αποδεικνύει πως η Σελήνη στη φάση αυτή βρίσκεται στην αντίθετη πλευρά της Γης απ’ ό,τι ο Ήλιος, και όταν τα τρία αυτά σώματα βρίσκονται πάνω στην ίδια ευθεία γραμμή, ή μάλλον όσο πλησιέστερα στη γραμμή αυτή είναι δυνατό.
Στην αστρονομική «γλώσσα» λέμε ότι ο Ήλιος και η Σελήνη βρίσκονται σε συζυγία και πιο συγκεκριμένα σε αντίθεση. Σε αυτή τη χρονική στιγμή, όπως φαίνεται από τους παρατηρητές πάνω στη Γη, το ημισφαίριο του φεγγαριού που βλέπει τη Γη φωτίζεται πλήρως από τον Ήλιο και εμφανίζεται στρογγυλό. Κατά τη φάση της πανσελήνου, η σκοτεινή πλευρά της Σελήνης, που δεν είναι ποτέ ορατή από τη Γη, είναι τελείως σκοτεινή (έχει νύχτα).
Διαβαστε επισης
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου