Γονιδιωματική έρευνα επιστημόνων στο Ινστιτούτο Ιατρικής Έρευνας Γκάρβαν στην Αυστραλία έφερε στο φως τέσσερις νέους υποτύπους κυττάρων στον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, εκ των οποίων ο ένας παράγει μόρια που καταστέλλουν τα ανοσοκύτταρα, γεγονός το οποίο μπορεί να βοηθά τα καρκινικά κύτταρα να αποφύγουν την επίθεση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Πρόκειται για ανακάλυψη, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία νέα κατηγορία θεραπειών για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, όπως αναφέρουν οι επικεφαλής της σχετικής ερευνητικής μελέτης που δημοσιεύεται στην EMBO Journal.
Τριπλά αρνητικός καρκίνος του μαστού είναι ο ιστολογικός υπότυπος που χαρακτηρίζεται από απουσία έκφρασης υποδοχέων οιστρογόνων, προγεστερόνης και HER-2.
Οι ασθενείς κατ’ επέκταση έχουν στη διάθεσή τους πολύ λιγότερα θεραπευτικά όπλα συγκριτικά με άλλους τύπους καρκίνου, και χαμηλό προσδόκιμο πενταετούς επιβίωσης μετά τη διάγνωση.
Αυτοί οι τύποι καρκίνου υποτροπιάζουν πιο συχνά σε σύγκριση με τους ορμονοεξαρτώμενους τύπους, τόσο τοπικοπεριοχικά όσο και με μεταστατικές εστίες στους πνεύμονες και στον εγκέφαλο.
«Οι ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού έχουν κακή πρόγνωση, σε μεγάλο βαθμό επειδή οι θεραπευτικές προσεγγίσεις έχουν προχωρήσει πολύ αργά» επισημαίνει ο κύριος ερευνητής, επίκουρος καθηγητής Alex Swarbrick.
«Αναζητήσαμε νέους πιθανούς θεραπευτικούς στόχους αναλύοντας τα μεμονωμένα κύτταρα στους όγκους τριπλά αρνητικού καρκίνου του μαστού. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα, αλλά και τα περιβάλλοντα κύτταρα ξενιστές, όπως τα ανοσοκύτταρα και τα κύτταρα του συνδετικού ιστού, τα οποία μπορούμε να τα εκλάβουμε έως ένα ‘οικοσύστημα’ του καρκίνου που υποστηρίζει έναν όγκο να μεγαλώσει και να εξαπλωθεί» εξηγεί από πλευράς του ο Sunny Wu, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν γενετική αλληλούχιση επόμενης γενιάς σε 24.271 μεμονωμένα κύτταρα, τα οποία ελήφθησαν από δείγματα βιοψίας πέντε ασθενών με τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, και κατέγραψαν περισσότερα από 6000 μοναδικά μόρια RNA σε κάθε κύτταρο, δημιουργώντας ένα «καρέ» της γονιδιακής δραστηριότητας κάθε κυττάρου.
Αναλύοντας εν συνεχεία τα προφίλ των ενεργών γονιδίων, οι ερευνητές ανακάλυψαν τέσσερις υποτύπους στρωματικών κυττάρων, τα οποία συγκροτούν τους συνδετικούς ιστούς στο σώμα.
Προγενέστερες μελέτες για τον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού θεωρούσαν ότι υπάρχει ένας τύπος στρωματικών κυττάρων.
Οι επιστήμονες επέκτειναν την έρευνα για να κατανοήσουν ποιον ρόλο μπορεί να διαδραματίζουν οι τέσσερις αυτοί υπότυποι στρωματικών κυττάρων στον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού, και εντόπισαν αναπάντεχες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μορίων σηματοδότησης που παράγονται από τα στρωματικά κύτταρα και τα ανοσοκύτταρα.
«Τα ευρήματά μας υποδεικνύουν ότι υπάρχει σημαντική ‘επικοινωνία’ μεταξύ του ανοσοποιητικού συστήματος και των στρωματικών κυττάρων, τα οποία γενικά θεωρείτο ότι έχουν μόνο δομικό ρόλο στους καρκίνους» δηλώνει ο καθηγητής Swarbrick.
Η επιστημονική ομάδα, μεταξύ άλλων, διαπίστωσε ότι ένας από τους κυτταρικούς υποτύπους που ανακαλύφθηκαν στον τριπλά αρνητικό καρκίνο μαστού απελευθέρωνε την χημειοκίνη CXCL12, ένα μόριο σηματοδότησης που είναι γνωστό ότι καταστέλλει την αντικαρκινική δράση των Τ-λεμφοκυττάρων.
Ο καθηγητής Swarbrick εξηγεί ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό γιατί η ορμονοθεραπεία -η οποία και έχει σχεδιαστεί για να ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς ενάντια στους όγκους- έχει περιορισμένη ανταπόκριση σε πολλούς ασθενείς με τριπλά αρνητικό καρκίνου μαστού.
Εάν, συνεπώς, μπορούσε να αναστραφεί αυτή η αλληλεπίδραση που εντοπίστηκε, τα Τ-λεμφοκύτταρα θα ήταν πιο δεκτικά στην ενεργοποίηση και πιο πιθανόν να επιτεθούν στον καρκίνο, διευκρινίζει.
Οι ερευνητές, οι οποίοι και θα συνεχίσουν τις σχετικές αναλύσεις δειγμάτων, αναφέρουν πως ο συνδυασμός της ανοσοθεραπείας με μία θεραπεία που θα βάζει φρένο στην αλληλεπίδραση μεταξύ των στρωματικών κυττάρων και των ανοσοκοκυττάρων θα ήταν πολλά υποσχόμενος για τη βελτίωση της θεραπευτικής προσέγγισης στις περιπτώσεις τριπλά αρνητικού καρκίνου μαστού.
Πηγή neoskosmos.com
Πηγή neoskosmos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου