Νέα ευρήματα εξηγούν γιατί είναι το μεγαλύτερο λάθος να καλύπτουμε με τη μάσκα το στόμα, αλλά όχι τη μύτη μας. Το κλειδί είναι ο τρόπος με τον οποίο μολύνει ο κοροναϊός το σώμα.
Αν συνηθίζετε να φοράτε τη μάσκα σας κάτω από τη μύτη, προσέξτε. Είναι σαν να μην τη φοράτε καθόλου. Και αυτό διότι ο κοροναός Covid-19 εισβάλλει στον οργανισμό πιο εύκολα από τη μύτη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
«Είναι σαν να φοράτε μόνο το ένα μπατζάκι από το παντελόνι», σχολίασε ο Dr. Frederick Davis, υποδιευθυντής Επείγουσας Ιατρικής στο Ιουδαϊκό Νοσοκομείο Northwell Health/Long Island στη Νέα Υόρκη. «Ούτε καν το "μισή μάσκα, μισή προστασία" δεν ισχύει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Η προστασία είναι ακόμα μικρότερη».
Η νέα μελέτη πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας (UNC) και δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Cell. Όπως έδειξε, ο νέος κοροναϊός μολύνει τη μύτη περισσότερο απ' οποιοδήποτε άλλο τμήμα της αναπνευστικής οδού.
Ύστερα, καθώς «ταξιδεύει» προς τον λαιμό και τους πνεύμονες, η διήθησή του σταδιακά μειώνεται. Έτσι φτάνει ως τους πνεύμονες σε μερικές μόνο περιπτώσεις, όπου μπορεί να εξελιχθεί σε πνευμονία.
Η νέα μελέτη επιβεβαίωσε επίσης ότι για να εξασφαλίσει την είσοδό του στο σώμα, ο κοροναϊός επιτίθεται στους υποδοχείς (πρωτεΐνες) ACE2. Οι υποδοχείς αυτοί υπάρχουν σε αφθονία στον ιστό (βλεννογόνο) που επιστρώνει εσωτερικά τη μύτη. Είναι όμως λιγότεροι στα επόμενα τμήματα του αναπνευστικού.
Όλ' αυτά τα δεδομένα μαζί υποδηλώνουν ότι η μύτη είναι το πιο ευάλωτο τμήμα του αναπνευστικού στη μόλυνση από τον κορωνοϊό. Επομένως το να μένει ακάλυπτη από τη μάσκα, είναι σαν να προσκαλεί το άτομο τον ιό να τον μολύνει.
Νικά τους αμυντικούς μηχανισμούς
«Δυστυχώς, ο κοροναϊός έχει μάθει να αποφεύγει τους φυσικούς αμυντικούς μηχανισμούς της μύτης. Χρησιμοποιεί επίσης τον υποδοχέα ACE2 για να μολύνει αποτελεσματικά τα κύτταρά της», δήλωσε ο ερευνητής Dr. Richard Boucher, καθηγητής Ιατρικής στο UNC. «Το σοβαρότερο είναι ότι τα ρινικά κύτταρα διαθέτουν την ικανότητα να παράγουν, όταν μολύνονται, εκατομμύρια κόπιες του ιού».
Οι παραγόμενοι ιοί μπορούν να διασπαρούν:
- Στην «οροφή» της μύτης. Η συνέπεια είναι η απώλεια της όσφρησης
- Στο στόμα. Μπορεί να μολύνουν τους σιελογόνους αδένες, προκαλώντας ξηροστομία.
- Στους πνεύμονες. Σε αυτούς θα προκαλέσουν δύσπνοια και πνευμονία.
Για όλους αυτούς τους λόγους «αν θέλει κάποιος στ' αλήθεια να μην τον μολύνει ο κοροναϊός, πρέπει να καλύπτει και τη μύτη με τη μάσκα», τονίζει ο Dr. Boucher. «Ειδάλλως κοροϊδεύει τον εαυτό του».
iatropedia.gr
iatropedia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου