Έχω συνάχι και μπουκωμένη μύτη, έχω απλό κρυολόγημα, γρίπη, RSV ή κοροναϊό; Τι έχει αλλάξει στα συμπτώματα; Πίνακας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έχω συνάχι και μπουκωμένη μύτη, έχω απλό κρυολόγημα, γρίπη, RSV ή κοροναϊό; Τι έχει αλλάξει στα συμπτώματα; Πίνακας

Με τον νέο κοροναϊό γνωρίζουμε ότι δεν είναι εποχικός όπως η γρίπη και το άλλο που γνωρίζουμε είναι ότι ο ασυμπτωματικός μεταδίδει χωρίς να έχει κανένα σύμπτωμα.

επικαιροποιημένο 31-12-23

Το απλό συνάχι που ταλαιπωρεί πολύ κόσμο μπορεί να προέρχεται από πολλές αιτίες;

Επειδή και το κοινό κρυολόγημα και η γρίπη, έχουν αρκετά κοινά συμπτώματα, μερικές φορές είναι δύσκολο ή και αδύνατο να γίνει σωστή διάγνωση μόνο από τα συμπτώματα. Ειδικά τεστ πρέπει να γίνουν τις πρώτες μέρες, για να μπορέσουμε να πούμε με βεβαιότητα αν κάποιος έχει γρίπη.

Συμπτώματα γρίπης

Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν ξαφνικά με
  • υψηλό πυρετό 39°C ή πυρετός με ρίγη ,
  • πόνους στους μύες και τα κόκαλα,
  • αδιαθεσία,
  • αδυναμία και
  • ατονία.
Αυτά τα γενικά συμπτώματα συνήθως συνοδεύονται από ρινική συμφόρηση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα και μερικές φορές διάρροια (στα παιδιά).

Η γρίπη στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι καλοήθης πάθηση που αυτοϊάται.

Σπάνια, μπορεί να εμφανιστούν επιπλοκές κυρίως από το αναπνευστικό σύστημα (πνευμονία, βρογχίτιδα).

Συμπτώματα κρυολογήματος

Τα συμπτώματα δεν είναι βαριά, είναι όμως βασανιστικά για τις ημέρες που διαρκεί το κρυολόγημα και διαφέρουν από άτομο σε άτομο.

Συνήθως περιλαμβάνουν
  • πονόλαιμο την πρώτη ημέρα,
  • ρινική συμφόρηση,
  • καταρροή και
  • φτερνίσματα από τη δεύτερη ημέρα και ακολουθεί αργότερα
  • ο βήχας, ενώ συνοδεύονται από
  • πονοκέφαλο και
  • κακουχία.
Πυρετός στους ενηλίκους σπάνια εμφανίζεται, ενώ είναι συχνότερος στα παιδιά.

Τα συμπτώματα συνήθως είναι πιο ελαφριά, περιορίζονται στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, διαρκούν λίγο, ενώ σπάνια οδηγούν σε επιπλοκές.
Διάρκεια από λίγες ημέρες έως μια εβδομάδα
Ο βήχας όμως μπορεί να επιμένει για αρκετό χρονικό διάστημα.
Προσοχή – τις πρώτες 3 ημέρες μπορεί να μεταδώσετε τον ιό σε άλλα άτομα, αν η άμυνα τους είναι πεσμένη  

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης Covid-19

Ποια νέα συμπτώματα αναφέρονται από την παραλλαγή JN.1

Η τελευταία παραλλαγή του SARS-COV-2 ονομάζεται JN.1 και είχε ταχεία εξάπλωση τον Δεκέμβριο του 2023. Θεωρείται πλέον το πιο κοινό στέλεχος του κοροναϊού στις ΗΠΑ, ενώ αυξάνεται επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κίνα και στην Ινδία.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να σημειώνει ότι ”οι τύποι συμπτωμάτων και πόσο σοβαρά είναι συνήθως εξαρτώνται περισσότερο από την ανοσία και τη γενική υγεία ενός ατόμου παρά από το ποια παραλλαγή του κοροναϊού προκαλεί την μόλυνση".

Τα τελευταία δεδομένα από τον Δεκέμβριο του 2023 από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνουν ότι τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα μεταξύ των ερωτηθέντων με COVID-19 είναι κατά σειρά:

Καταρροή (31,1%)

Βήχας (22,9 %)

Πονοκέφαλος (20,1 %)

Αδυναμία ή κόπωση (19,6 %)

Μυϊκός πόνος (15,8 %)

Πονόλαιμος (13,2 %)

Προβλήματα ύπνου (10,8 %)

Ανησυχία ή άγχος (10,5 %)

Πολλά από τα κορυφαία συμπτώματα, όπως καταρροή και βήχας, έχουν αναφερθεί σε άτομα με COVID-19 από το 2020, αλλά αυτή η λίστα περιλαμβάνει ορισμένες νέες προσθήκες, όπως προβλήματα ύπνου και άγχος.

Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η απώλεια γεύσης και όσφρησης (κάποτε θεωρούνταν ενδεικτικό σημάδι της COVID-19) αναφέρονται τώρα μόνο από το 2-3% των μολυσμένων ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ξαφνική άνοδος της παραλλαγής JN.1 υποδηλώνει ότι είναι είτε πιο μεταδοτική, είτε καλύτερη στην αποφυγή εντοπισμού της από το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τίποτα που να υποδηλώνει ότι είναι πιο επιθετική παραλλαγή από άλλες.

“Αυτήν τη στιγμή, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η παραλλαγή JN.1 παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία σε σχέση με άλλες παραλλαγές επίσης που κυκλοφορούν στην κοινότητα”, ανέφερε το CDC στον ιστότοπό του.

Το CDC σημειώνει: “Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια, δοκιμές και θεραπείες εξακολουθούν να λειτουργούν καλά κατά της παραλλαγής JN.1, επομένως αυτή η παραλλαγή δεν επηρεάζει τις συστάσεις του CDC”.

Πότε είναι Covid, γρίπη, κρυολόγημα ή RSV; 

 Ο παρακάτω πίνακας αναλύει ορισμένα κοινά συμπτώματα των παθήσεων που μπορεί να προκαλέσουν βήχα. Ο πίνακας που ακολουθεί μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν ο βήχας σας οφείλεται σε Covid-19 ή κάποια άλλη πάθηση.

 
ΚρυολόγημαΓρίπηRSVCovid
Έναρξη συμπτωμάτων1-3 ημέρες μετά την έκθεση1-4 ημέρες μετά την έκθεση4-6 ημέρες μετά την έκθεση2-14 ημέρες μετά την έκθεση
ΠυρετόςΣπάνιοςΣυχνάΣυχνάΣυχνά
ΒήχαςΉπιοςΣυχνάΣυχνάΣυχνά
Ναυτία ή διάρροιαΌχιΚάποιες φορέςΌχιΚάποιες φορές
Άλλα συμπτώματαΦτέρνισμα, πονόλαιμος και καταρροή ή βουλωμένη μύτηΚόπωση, πόνους στο σώμα, πονοκέφαλοςΚαταρροή, φτέρνισμα, πονόλαιμος, πονοκέφαλοςΠόνος στο σώμα,  
(δες παραπάνω)

Αν τα συμπτώματα είναι σοβαρά και εφόσον υποψιάζεστε κοροναϊό γιατί ήρθατε σε επαφή με διαγνωσμένους ασθενείς από κοροναϊό σε αυτή την περίπτωση συστήνεται η άμεση επικοινωνία ιατρό σας ή να πάτε σε ΤΕΠ. 


Διαβάστε επίσης

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων