Η Αντιιική δράση της πρόπολης μπορεί να βοηθήσει στον κοροναϊό; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Η Αντιιική δράση της πρόπολης μπορεί να βοηθήσει στον κοροναϊό;

Υπάρχει Αντιιική δράση της πρόπολης έναντι του COVID-19;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), οι ιογενείς ασθένειες συνεχίζουν να εμφανίζονται και αντιπροσωπεύουν ένα σοβαρό ζήτημα για τη δημόσια υγεία.
Τα τελευταία είκοσι χρόνια, έχουν καταγραφεί αρκετές ιογενείς επιδημίες, όπως το σοβαρό κοροναϊό του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS-CoV) το 2002 έως το 2003 και η γρίπη H1N1 το 2009. Πιο πρόσφατα, ο κοροναϊός του αναπνευστικού συνδρόμου της Μέσης Ανατολής (MERS-CoV) εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Σαουδική Αραβία το 2012 (1). 


Υπάρχει όμως Αντιιική δράση της πρόπολης έναντι του COVID-19;

Στις 11 Φεβρουαρίου 2020, ο Γενικός Διευθυντής της ΠΟΥ, Δρ. Tedros Adhanom Ghebreyesus, ανακοίνωσε ότι μια ασθένεια που προκλήθηκε από ένα νέο CoV. Ήταν ο “COVID-19“, ο οποίος είναι το ακρωνύμιο της “νόσου του coronavirus 2019” (1). Από τις 16 Μαρτίου 2020, συνολικά καταγράφηκαν 167.511 επιβεβαιωμένα κρούσματα νόσου του κοροναϊού 2019 (COVID-19) και 6.606 θάνατοι έχουν αναφερθεί παγκοσμίως (2). Τα δεδομένα έδειξαν επίσης ότι αυτή η νέα επιδημία διπλασίαζε τα θύματά της περίπου κάθε επτά ημέρες, ενώ ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής (R0) είναι 2,2. Με άλλα λόγια, κατά μέσο όρο, κάθε ασθενής μεταδίδει τη λοίμωξη σε επιπλέον 2,2 άτομα (1).
Έτσι, ο ΠΟΥ έθεσε την απειλή για την επιδημία του CoV στο «πολύ υψηλό» επίπεδο (2). Λέγεται ότι ο COVID-19 πιθανότατα έχει ζωονοσογόνο προέλευση. Η μετάδοση από άτομο σε άτομο της μόλυνσης COVID-19 οδήγησε στην απομόνωση των ασθενών στους οποίους στη συνέχεια χορηγήθηκε μια ποικιλία θεραπειών. Ανακοινώθηκαν δύο κύριες στρατηγικές, η πρώτη είναι η εύρεση της πιο αποτελεσματικής θεραπείας για όσους μολύνθηκαν από τον ιό, η δεύτερη είναι η μείωση της μετάδοσης COVID-19 από άτομο σε άτομο (3,4). Η μείωση της ευαισθησίας στον COVID-19, μειώνοντας έτσι την αναπαραγωγιμότητα του ιού (για τη μείωση της μετάδοσης από ένα άτομο σε άλλο επιτρέποντας έτσι στο χρόνο για το ανοσοποιητικό σύστημα να δώσει μια κατάλληλη απόκριση), μπορεί να είναι η τρίτη ενδιάμεση στρατηγική.
Προς το παρόν, οι θεραπευτικές στρατηγικές για την αντιμετώπιση της λοίμωξης είναι μόνο υποστηρικτικές και η πρόληψη που στοχεύει στη μείωση της μετάδοσης στην κοινότητα είναι το καλύτερο όπλο μας (1).

Ο ρόλος του ανοσοποιητικού συστήματος

Σημειώστε ότι οι θανατηφόρες περιπτώσεις ήταν κυρίως ηλικιωμένοι ασθενείς, ιδίως εκείνοι ηλικίας ≥ 80 ετών (περίπου 15%) και 70 έως 79 ετών (8,0%). Περίπου οι μισοί (49,0%) των ασθενών που επηρεάζονταν από προϋπάρχουσες συννοσηρότητες όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης, χρόνια αναπνευστική νόσος και ογκολογικές ασθένειες, πέθαναν. Ενώ το 1% των ασθενών ήταν ηλικίας 9 ετών και κάτω, δεν εμφανίστηκαν θανατηφόρα περιστατικά σε αυτήν την ομάδα (1). Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ικανό στο να αντεπιτίθεται . Ωστόσο, αυτή η ικανότητα εξαρτάται από την ηλικία.
Η ικανότητα της προσαρμοστικής ανοσολογικής λειτουργίας μειώνεται με την ηλικία, κυρίως λόγω της μείωσης της παραγωγής αφελών λεμφοκυττάρων στο μυελό των οστών και στον θύμο αδένα καθώς και στην επέκταση των ανεπαρκών λεμφοκυττάρων μνήμης (5). Πολλές ασθένειες είτε μεταδοτικές είτε μη μεταδοτικές εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι πεσμένο (6) και αυτή η κατάσταση περιγράφεται από τον όρο «Ανοσολογικό χάος» που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα όπως στην κατάλληλη έκκριση κυτοκίνης και χημειοκίνης και φλεγμονωδών μορίων (7). Σημαντικά υψηλά επίπεδα κυτοκινών και χημειοκινών στο αίμα παρατηρήθηκαν σε ασθενείς με λοίμωξη COVID19 που περιελάμβαναν IL1-β, IL1RA, IL7, IL8, IL9, IL10, βασικά FGF2, GCSF, GMCSF, IFNγ, IP10, MCP1, MIP1a, MIP1β, PDGFB, TNFa και VEGFA.
Μερικές από τις σοβαρές περιπτώσεις που εισήχθησαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας εμφάνισαν υψηλά επίπεδα προφλεγμονωδών κυτοκινών, συμπεριλαμβανομένων των IL2, IL7, IL10, GCSF, IP10, MCP1, MIP1a και TNFa που είναι λογικά ότι προάγουν τη σοβαρότητα της νόσου (8). Ο SARSCOV-2 προκαλεί προφανώς ανοσολογικό χάος.

Θεραπείες κατά του COVID-19

Οι γιατροί και οι επιστήμονες σε όλο τον κόσμο εργάζονται ακούραστα για να μετριάσουν τον αντίκτυπο αυτής της απειλής, ειδικά στη δοκιμή της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του φαρμάκου στη θεραπεία της νόσου του κορανοϊού 2019 (9). Η έρευνα αποκάλυψε περισσότερους από 30 παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων της Δύσης, των φυσικών προϊόντων και των παραδοσιακών κινεζικών φαρμάκων που μπορεί να έχουν πιθανή αποτελεσματικότητα έναντι του COVID-19. Μερικοί από αυτούς τους παράγοντες έχουν δοκιμαστεί γρήγορα σε κλινικές μελέτες και έχουν δείξει προκαταρκτική αποτελεσματικότητα έναντι του COVID-19. Αντιιικά που περιλαμβάνουν ιντερφερόνη-α (IFN-α), λοπιναβίρη / ριτοναβίρη, φωσφορική χλωροκίνη, ριμπαβιρίνη και αρβιδόλη Επιπλέον, κινέζικα φυτικά φάρμακα όπως το Rhizoma Polygoni Cuspidati και το Radix Sophorae Tonkinensis μπορεί να περιέχουν δραστικά συστατικά κατά του SARSCOV-2 (10).
Η πρόταση άλλων φυσικών προϊόντων που ενδέχεται να έχουν αντιική δράση κατά του SARS-COV-2 μπορεί να βοηθήσει και τα δύο, να θεραπεύσει τα άτομα που πλήττουν και να ανοσοποιήσει τα άτομα που δεν έχουν επηρεαστεί (ειδικά ηλικιωμένους) και μπορεί να δώσει ένα χέρι ασφαλούς και γρήγορης στρατηγικής! Οι αντιιικές θεραπείες εξαρτώνται κυρίως από δύο μηχανισμούς. Το πρώτο είναι με τη βελτίωση της ανοσοαπόκρισης έναντι του SARS-CoV-2 (π.χ. ΙΡΝ-α που ενισχύει τον πολλαπλασιασμό και την ενεργοποίηση ανθρώπινων ανοσοκυττάρων). Το δεύτερο είναι επηρεάζοντας το ιικό RNA, άρα το αντιγραφόμενο του. (π.χ. Favipiravir που είναι ένας νέος τύπος εξαρτώμενων από RNA αναστολέων πολυμεράσης RNA) (9). Αυτοί οι δύο μηχανισμοί μπορούν να εισαχθούν από το προτεινόμενο φυσικό προϊόν μας (Propolis), εκτός από τον προβλεπόμενο ρόλο του στην προτεινόμενη τρίτη στρατηγική που αναφέρθηκε παραπάνω. Υπάρχει αντιιική δράση της πρόπολης έναντι του COVID-19;

Τι είναι η πρόπολη;

Η πρόπολη είναι ένα φυσικό ρητινώδες μείγμα που παράγεται από μέλισσες από ουσίες που συλλέγονται από μέρη φυτών, μπουμπουκιών και εξιδρωμάτων. Η λέξη πρόπολη προέρχεται από τα ελληνικά, στην οποία pro σημαίνει «στην είσοδο» και πόλις για «κοινότητα», που σημαίνει ότι αυτό το φυσικό προϊόν χρησιμοποιείται στην άμυνα κυψελών. Ένα άλλο όνομα της πρόπολης είναι η κόλλα μελισσών. Λόγω της κηρώδους φύσης και των μηχανικών ιδιοτήτων της, οι μέλισσες χρησιμοποιούν πρόπολη στην κατασκευή και επισκευή των κυψελών τους για τη στεγανοποίηση των ανοιγμάτων και των ρωγμών και την εξομάλυνση των εσωτερικών τοίχων (11).
Από την αρχαιότητα η πρόπολη έχει χρησιμοποιηθεί εκτενώς από τον άνθρωπο, ειδικά στη λαϊκή ιατρική για τη θεραπεία πολλών ασθενειών. Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποιούσαν κόλλα μελισσών για να τακτοποιήσουν τα πτώματα τους, καθώς γνώριζαν καλά τις αντιδράσεις του. Οι Ίνκας χρησιμοποίησαν την πρόπολη ως αντιπυρετικό παράγοντα. Οι Έλληνες και Ρωμαίοι γιατροί το χρησιμοποίησαν ως απολυμαντικό στόματος και ως αντισηπτικό και θεραπευτικό προϊόν στη θεραπεία πληγών, συνταγογραφούμενα για τοπική θεραπεία δερματικών και βλεννογόνων πληγών (11).
Σήμερα, η πρόπολη είναι ένα φυσικό φάρμακο που βρίσκεται σε πολλά καταστήματα υγιεινής διατροφής σε διάφορες μορφές για τοπική χρήση. Χρησιμοποιείται επίσης σε καλλυντικό ή ως δημοφιλές εναλλακτικό φάρμακο για αυτοθεραπεία διαφόρων ασθενειών. Λόγω των αντιμικροβιακών, αντιιικών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων του, χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακευτική για τον άνθρωπο και την κτηνιατρική (12).

Οι αντιιικοί ρόλοι της πρόπολης

Εκτός από την αντιβακτηριακή δράση της πρόπολης ειδικά έναντι του Gram-positive (13) και των αντιμυκητιακών ιδιοτήτων (14), η πρόπολη παρουσιάζει πολλά άλλα χρήσιμα χαρακτηριστικά (12) και τα περισσότερα από αυτά τα χαρακτηριστικά  που μπορεί πιθανώς να επιδρούν στο COVID -19 είναι τα εξής: Η πρόπολη χρησιμοποιήθηκε  για ενίσχυση των πνευμόνων λόγω των θεραπευτικών ιδιοτήτων της. Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο χρησιμοποιήθηκε σε αρκετές σοβιετικές κλινικές για τη θεραπεία της φυματίωσης, λόγω της παρατηρούμενης μείωσης των πνευμονικών προβλημάτων (15).
Επιπλέον, οι ασθενείς που έλαβαν πρόπολη (για το άσθμα) εμφάνισαν μειωμένη συχνότητα εμφάνισης και σοβαρότητα των νυχτερινών προσβολών και βελτίωση των αναπνευστικών λειτουργιών (16). Ο ανοσορρυθμιστικός ρόλος της Πρόπολης φαίνεται να παίζει ρόλο στη θεραπεία του ανοσολογικού χάους. Οι ασθματικοί ασθενείς που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με πρόπολη συσχετίστηκαν με μειωμένες προσταγλανδίνες, λευκοτριένιο και προφλεγμονώδεις κυτοκίνες (TNF-, IL-6 και IL-8) και αυξημένη IL-10 (16).

Η πρόπολη είναι γνωστή για τις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Τα αντιοξειδωτικά που υπάρχουν στην πρόπολη παίζουν μεγάλο ρόλο στις ανοσορυθμιστικές του ιδιότητες (12,17). Τα φλαβονοειδή που συγκεντρώνονται στην πρόπολη είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά. Αναφέρθηκε ότι η πρόπολη αυξάνει την κυτταρική ανοσοαπόκριση μέσω της αύξησης του mRNA για ιντερφερόνη-𝛾 και ενεργοποιεί την παραγωγή κυτοκινών (18).
Παρατηρήθηκε ότι όλη η πρόπολη είχε ισχυρή αντιοξειδωτική δράση λόγω του περιεχομένου των ολικών φαινολών και φλαβονοειδών (19). Η πρόπολη έδειξε αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, όπου έχει ανασταλτικές επιδράσεις στη δραστηριότητα της μυελοϋπεροξειδάσης NADPH-οξειδάση ορνιθίνη δεκαρβοξυλάση, τιροσίνη-πρωτεινκινάση και υαλουρονιδάση από κύτταρα ιστών ινδικού χοιριδίου (20).
Εκχύλισμα αιθανόλης από πρόπολη που καταστέλλει την παραγωγή προσταγλανδίνης και λευκοτριενίου από περιτοναϊκούς μακροφάγους ποντικού in vitro και κατά τη διάρκεια οξείας περιτοναϊκής φλεγμονής που προκαλείται από ζυμοζάνη in vivo (21). Επιπλέον, διερευνήθηκε το ανοσορυθμιστικό αποτέλεσμα από την πρόπολη και προτάθηκε η δράση ενός υδατοδιαλυτού παραγώγου (WSD) της φυσικής πρόπολης για την αύξηση της μη ειδικής άμυνας του ξενιστή μέσω ενεργοποίησης μακροφάγων (22).

Η αντιική δραστηριότητα

Πολλές μελέτες έδειξαν ότι η πρόπολη δείχνει αντιιική δραστηριότητα. Υδατικά και αιθανόλη εκχυλίσματα πρόπολης αναλύθηκαν φυτοχημικά και εξετάστηκαν για την αντιική τους δράση in vitro. Και τα δύο εκχυλίσματα πρόπολης παρουσίασαν υψηλά επίπεδα αντιικής δραστικότητας έναντι του ιού του απλού έρπητα τύπου 1 (HSV-1) Ωστόσο, τα εκχυλίσματα που περιείχαν πολλά διαφορετικά συστατικά εμφάνισαν σημαντικά υψηλότερα αντιερετικά αποτελέσματα καθώς και υψηλότερους δείκτες επιλεκτικότητας από τα μεμονωμένα απομονωμένα συστατικά (23).
Επιπλέον, τα δείγματα Hatay propolis προσδιορίστηκαν ότι έχουν σημαντικά αντιιικά αποτελέσματα σε σύγκριση με το acyclovir. Συγκεκριμένα, η συνέργεια που παράγεται από την αντιική δραστικότητα της πρόπολης και της ακυκλοβίρης σε συνδυασμό είχε ισχυρότερο αποτέλεσμα έναντι των HSV1 και HSV-2 από ό,τι η ακυκλοβίρη μόνο (24). Ενώ η πρόπολη ενδείκνυται να έχει δραστηριότητα κατά του ιού της γρίπης βελτιώνει τα συμπτώματα της γρίπης σε ποντίκια.
Ο AF-08 μπορεί να είναι πιθανός υποψήφιος για συμπλήρωμα διατροφής κατά της γρίπης για τον άνθρωπο (25). Δείγματα πρόπολης από διαφορετικές γεωγραφικές προελεύσεις διερευνήθηκαν για τις αντιιικές τους ιδιότητες (ενάντια στον ιό της γρίπης των πτηνών). Τα περισσότερα δείγματα έδειξαν αντιική δράση. Και φαίνεται ότι η πρόπολη έχει γενική φαρμακολογική αξία ως φυσικό ασφαλές μείγμα (26).

Η πρόπολη ως προστατευτικό φυσικό προϊόν

Ως αποτέλεσμα προστατευτικών και ασφαλών ιδιοτήτων της πρόπολης (είτε ανοσορρυθμιστικών είτε αντιιικών ιδιοτήτων), μπορεί να προταθεί για συνταγογραφούμενα άτομα που δεν έχουν επηρεαστεί γενικά, και για άτομα που βρίσκονται κοντά σε πληγείσες περιοχές συγκεκριμένα. Αυτό μπορεί να μειώσει τον προβλεπόμενο αριθμό αναπαραγωγής.

Αντιιική δράση της πρόπολης έναντι του COVID-19

Συνιστούνται αντιιικά όπως εισπνοές IFN-α, ριμπαβιρίνη, φωσφορική χλωροκίνη και αρβιδόλη για τη θεραπεία του COVID-19 (9). Η χορήγηση πρόπολης με αυτούς τους παράγοντες μπορεί να δώσει πολλά υποσχόμενη συνεργική δράση. (π.χ. συνδυασμός πρόπολης με εισπνοή ατμών IFN-α).

Επίλογος

Η εύρεση ενός πιθανού φυσικού παράγοντα μπορεί να βοηθήσει στον μετριασμό των επιπτώσεων της παγκόσμιας απειλής COVID-19. Και η Πρόπολη μπορεί να εμφανίσει προστατευτική αντιική δράση έναντι του COVID-19 και δίνει τη δυνατότητα μείωσης του ρυθμού αναπαραγωγής του COVID-19.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων