medlabnews.gr iatrikanea
Ένα νέο μηχανισμό βάσει του οποίου μία πολύ γνωστή βιταμίνη μπορεί υπό συγκεκριμένες συνθήκες να συμβάλει στην καύση του λίπους και την απώλεια βάρους φέρνουν στο φως επιστήμονες στην Αυστρία. Διαβάστε ποια είναι η βιταμίνη αυτή και πώς επιδρά
Στο «μετασχηματισμό» του λίπους από «κακό» σε «καλό» φέρεται ότι μπορεί να συμβάλει η βιταμίνη Α σε ψυχρές θερμοκρασίες περιβάλλοντος, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής έρευνας που θα μπορούσαν ενδεχομένως μελλοντικά να αποτελέσουν τη βάση νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων για την παχυσαρκία.
Με επικεφαλής τον Δρ Florian Kiefer από το Τμήμα Ενδοκρινολογίας και Μεταβολισμού του Πανεπιστημίου Ιατρικής της Βιέννης, η μελέτη -που έρχεται στη δημοσιότητα μέσω του Molecular Metabolism – κατέδειξε ότι οι ψυχρές θερμοκρασίες περιβάλλοντος αυξάνουν τα επίπεδα της βιταμίνης Α στους ανθρώπους και τα ποντίκια.
Το γεγονός αυτό συνδράμει στη μετατροπή του «κακού» λευκού λιπώδους ιστού σε «καλό» καφέ λιπώδη ιστό που διεγείρει την καύση του λίπους και την παραγωγή θερμότητας. Αυτός ο «μετασχηματισμός» λίπους συνήθως συνοδεύεται από ενισχυμένη κατανάλωση ενέργειας και και ως εκ τούτου θεωρείται μία υποσχόμενη προσέγγιση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Αυξημένη καύση λίπους τον χειμώνα με βιταμίνη Α
Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι κρύες θερμοκρασίες αύξησαν τα επίπεδα της βιταμίνης Α, η οποία βοηθάει στην μετατροπή του λευκού σε καφέ λίπος, διεγείροντας έτσι την καύση λίπους.
Η βιταμίνη Α συνήθως αποθηκεύεται στο ήπαρ. Όταν τα ποντίκια-πειραματόζωα στην μελέτη τέθηκαν σε χαμηλές θερμοκρασίες, οι αυξήσεις της βιταμίνης Α και μιας πρωτεΐνης που δεσμεύει ρετινόλη και μεταφέρει την βιταμίνη Α στο αίμα, οδήγησαν σε υψηλότερο ρυθμό καύσης λίπους καθώς το λευκό λίπος μετατράπηκε σε καφέ επειδή το σώμα προσπαθούσε να διατηρηθεί ζεστό.
Αντιθέτως, όταν αυτή η πρωτεΐνη της βιταμίνης Α, που δεσμεύει τη ρετινόλη, μπλοκαρίστηκε στα ποντίκια, το λευκό λίπος δεν μετατράπηκε σε καφέ και τα ποντίκια δεν μπορούσαν να προστατευθούν από το κρύο.
Η μελέτη είναι πολλά υποσχόμενη για την εξεύρεση λύσεων για την αντιμετώπιση της αύξησης βάρους και της παχυσαρκίας.
Ωστόσο, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, Florian Kiefer από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης, προειδοποίησε ενάντια στην υπερβολική λήψη βιταμίνης Α μέσω συμπληρωμάτων σε μια προσπάθεια να χάσει κανείς βάρος:
"Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι η βιταμίνη Α παίζει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία του λιπώδους ιστού και επηρεάζει τον ενεργειακό μεταβολισμό. Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί επιχείρημα για την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων συμπληρωμάτων βιταμίνης Α εάν δεν συνταγογραφούνται, επειδή είναι κρίσιμο η βιταμίνη Α να μεταφέρεται στα κύτταρα την κατάλληλη στιγμή”.
Και πρόσθεσε: "Ανακαλύψαμε έναν νέο μηχανισμό με τον οποίο η βιταμίνη Α ρυθμίζει την καύση των λιπιδίων και την παραγωγή θερμότητας σε ψυχρές συνθήκες. Αυτό θα μπορούσε να μας βοηθήσει να αναπτύξουμε νέες θεραπευτικές παρεμβάσεις που εκμεταλλεύονται αυτόν τον συγκεκριμένο μηχανισμό".
Όταν ο Δρ Florian Kiefer και η ομάδα του μπλόκαραν τον χημικό μεταφορέα της βιταμίνης Α, την συνδετική πρωτεΐνη της ρετινόλης, σε πειραματόζωα μέσω γενετικού χειρισμού, τόσο η προκαλούμενη από το κρύο αύξηση των επιπέδων της βιταμίνης Α, όσο και η μετατροπή του λευκού λιπώδους ιστού σε καφέ, αμβλύνθηκαν.
«Ως αποτέλεσμα, η οξείδωση του λίπους και η θερμογένεση διαταράχθηκαν και τα ποντίκια δεν μπορούσαν πλέον να προστατευθούν από το κρύο» εξηγεί ο Kiefer και προσθέτει πως αντίθετα, η προσθήκη βιταμίνης Α στα ανθρώπινα λευκά λιπώδη κύτταρα οδήγησε στην έκφραση των χαρακτηριστικών των καφέ λιπωδών κυττάρων, με αυξημένη μεταβολική δραστηριότητα και κατανάλωση ενέργειας.
«Τα ευρήματά μας καταδεικνύουν ότι η βιταμίνη Α διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του λιπώδους ιστού και επηρεάζει το συνολικό ενεργειακό μεταβολισμό» επισημαίνει ο Δρ Kiefer.
Ο ίδιος αποσαφηνίζει, σε κάθε περίπτωση, πως δεν συνιστάται η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης Α εφόσον δεν έχει υπάρξει σχετική ιατρική ανάγκη και καθοδήγηση, σημειώνοντας πως «είναι καίριας σημασίας η βιταμίνη Α να μεταφέρεται στα σωστά κύτταρα τη σωστή στιγμή».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου