OHE Ενδέχεται να πεθάνουν από υποσιτισμό επιπλέον 10.000 παιδιά. Έχουν περιοριστεί οι πόροι | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

OHE Ενδέχεται να πεθάνουν από υποσιτισμό επιπλέον 10.000 παιδιά. Έχουν περιοριστεί οι πόροι

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως επιπλέον 10.000 παιδιά μπορεί να πεθάνουν φέτος κάθε μήνα από υποσιτισμό

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea 

Ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα πως επιπλέον 10.000 παιδιά μπορεί να πεθάνουν φέτος κάθε μήνα από υποσιτισμό ως αποτέλεσμα του αντίκτυπου της πανδημίας της Covid-19.

Ο δρ. Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, μιλώντας σε διάσκεψη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, δήλωσε πως περιμένει ότι τα παιδιά που υποφέρουν από υποσιτισμό θα αυξηθούν κατά 14% ως αποτέλεσμα της πανδημίας.

Αυτό ισοδυναμεί με 6,7 εκατομμύρια περισσότερα υποσιτισμένα παιδιά, κυρίως στην υποσαχάρεια Αφρική και τη νότια Ασία.

Περιορισμένοι πόροι

Τα ποσά που είχαν υποσχεθεί να διαθέσουν δωρήτριες χώρες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η χορήγηση επισιτιστικής βοήθειας στις φτωχότερες χώρες που πλήττονται από διατροφική ανασφάλεια ή απειλούνται από λιμό δεν δίνεται στον ΟΗΕ, προειδοποίησε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

«Επικίνδυνα ανεπαρκής»

Η αντίδραση της διεθνούς κοινότητας στην παγκόσμια διατροφική ανασφάλεια είναι «επικίνδυνα ανεπαρκής», τόνισε η Οξφαμ, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την ανακοίνωση ότι το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) του ΟΗΕ τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2020.

Η έλλειψη, αν όχι η παντελής απουσία, χρηματοδότησης για να καταπολεμηθεί η πείνα πλήττει ιδίως επτά χώρες: το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Μπουρκίνα Φάσο, τη ΛΔ Κονγκό, τη Νιγηρία (το βόρειο τμήμα της), το Νότιο Σουδάν και την Υεμένη, διευκρίνισε η ΜΚΟ στην έκθεσή της, που τιτλοφόρησε δηκτικά «Αργότερα θα είναι πολύ αργά».

Μέχρι σήμερα, οι δωρήτριες χώρες έχουν διαθέσει μόλις το 28% των 10,19 δισεκατομμυρίων δολαρίων που ζητούσε ο ΟΗΕ τον Μάρτιο για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες που έχει η πανδημία του κοροναϊού ως προς τη διατροφική ανασφάλεια, ή 2,85 δισ. δολάρια.

Καθόλου κεφάλαια

Στις περιπτώσεις των πέντε από τις επτά χώρες που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να εκδηλωθεί λιμός, οι δωρήτριες χώρες δεν έχουν διαθέσει καθόλου κεφάλαια για να βελτιωθεί η διατροφική ασφάλεια εν μέσω πανδημίας, στηλιτεύει η Οξφαμ.

Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Σεπτεμβρίου του 2020, ο αριθμός των ανθρώπων σε κατάσταση οξείας διατροφικής ανασφάλειας σχεδόν τριπλασιάστηκε στην Μπουρκίνα Φάσο, από τα 1,2 στα 3,3 εκατομμύρια ανθρώπους, υπογραμμίζει στην έκθεσή της η ΜΚΟ.

Ενώ ο ΟΗΕ μιλά για περίπου 690 εκατομμύρια ανθρώπους – τον έναν στους έντεκα κατοίκους του πλανήτη – που υφίστατο χρόνιο υποσιτισμό το 2019, η Οξφαμ από τη δική της πλευρά επικεντρώνεται στους πάνω από 55 εκατομμύρια ανθρώπους «στα όρια του λιμού» στις επτά χώρες που πλήττονται περισσότερο.

«Αμεση χρηματοδότηση»

«Σήμερα, ο κόσμος είναι εκ νέου αντιμέτωπος με μια ανθρωπιστική κρίση την οποία δεν μπορεί να λύσει η ανθρωπιστική βοήθεια από μόνη της», προειδοποιεί η Οξφαμ, προτρέποντας τα κράτη να «χορηγήσουν άμεσα επαρκή επίπεδα χρηματοδότησης» και να «σπάσουν τον δεσμό ανάμεσα στις συρράξεις και την πείνα», εγκρίνοντας την «ανεμπόδιστη ανθρωπιστική πρόσβαση».

Η ΜΚΟ καλεί επίσης τα κράτη να «επενδύσουν σε ανθεκτικά και δίκαια συστήματα διανομής τροφής» και «να ενισχύσουν τις επενδύσεις στην αγροτική οικολογική παραγωγή τροφίμων» ώστε «να εξασφαλιστεί αξιοπρεπές εισόδημα για τους παραγωγούς».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων