medlabnews.gr iatrikanea
Σε συναγερμό βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι ευρωπαϊκές χώρες μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης του κοροναϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
Η μία μετά την άλλη, χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τις πτήσεις τους από τη Βρετανία, υπό τον φόβο ότι αυτή η μετάλλαξη θα εξαπλωθεί με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο πλαίσιο των πρώτων μέτρων προστασίας που λαμβάνει, καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» λόγω της νέας μετάλλαξης.
Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και στην Ολλανδία και την Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».
Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».
Εκτός των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται «N501Y».
Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη «N501Y» ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων.
Η χώρα «διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.
Σημειώνεται πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που αξιολογούνται συνεχώς, η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται πιο γρήγορα από την αρχική μορφή που είχε ο κοροναϊός, ωστόσο δεν θεωρείται πιο θανατηφόρα.
Σε ό,τι αφορά δε στα εμβόλια, όπως επισημαίνουν επιστήμονες, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η νέα μετάλλαξη αντιδρά διαφορετικά.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, αυτή η νέα μετάλλαξη έχει εξελιχθεί σε «κυρίαρχη» μορφή του κοροναϊού. Εμφανίσθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο ή στο Κεντ και είναι παρούσα στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και στο 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία, έναντι μόνο 28% στα μέσα Νοεμβρίου.
«Εκτός ελέγχου το νέο στέλεχος»
Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον ισχυρίστηκε πως η νέα μετάλλαξη μπορεί να είναι έως και 70% πιο μεταδοτική και εξέφρασε «μεγάλη αβεβαιότητα», όπως και ο υπουργός Υγείας προκειμένου να δικαιολογήσει την αλλαγή στάσης της κυβέρνησης που είχε υποσχεθεί χαλάρωση των μέτρων.
Συγκεκριμένα, ο Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι «το νέο στέλεχος ήταν εκτός ελέγχου» για να προσθέσει ότι «ο μοναδικός τρόπος για να τον ανακτήσουμε ήταν να περιορίσουμε τις κοινωνικές επαφές».
«Είναι μια τεράστια πρόκληση εωσότου χορηγήσουμε ευρύτερα το εμβόλιο για να προστατεύσουμε τους πολίτες. Με αυτήν την πρόκληση θα βρεθούμε αντιμέτωποι τους δύο επόμενους μήνες» είπε.
Ο Χάνκοκ υποστήριξε πως η απόφαση ελήφθη πολύ σύντομα, καθώς τα στοιχεία έδειχναν πως το νέο στέλεχος ευθύνεται για την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων Covid-19.
Μιλώντας στο BBC, η επιδημιολόγος του ΠΟΥ, Μαρία Βαν Κέρχοφ, επεσήμανε ότι οι ειδικοί «παρακολουθούν μεταλλάξεις σε όλο τον κόσμο από την αρχή της πανδημίας». «Οι μεταλλάξεις του ιού εντοπίζονται συχνά» σχολίασε η ίδια υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη να κατανοήσουμε «τι κάνουν αυτές οι παραλλαγές και πώς συμπεριφέρονται».
Αναστέλλονται πτήσεις
Ήδη η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από τη Μεγάλη Βρετανία μέχρι την 1η Ιανουαρίου, μετά τον εντοπισμό στην Ολλανδία ενός κρούσματος από αυτή τη μετάλλαξη.
Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας «συνιστά να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».
Το ίδιο και το Βέλγιο, που ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας), όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο κυβερνητικός αξιωματούχος.
Τον ίδιο δρόμο ακολουθεί και η Ιταλία, με τον υπουργό Εξωτερικών Λουίτζι ντι Μάιο να το ανακοινώνει μέσω Facebook. «Ως κυβέρνηση έχουμε το καθήκον να προστατεύσουμε τους Ιταλούς, για αυτόν τον λόγο, αφού ενημερώσαμε τη βρετανική κυβέρνηση, με τον υπουργό Υγείας θα υπογράψουμε το διάταγμα για την αναστολή των πτήσεων με τη Μεγάλη Βρετανία» έγραψε ο Ντι Μάιο.
Παράλληλα και η Γερμανία εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και η Γαλλία.
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ επικοινώνησαν σήμερα για να συζητήσουν τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου