Αποτελεσματική η Ιβερμεκτίνη μειώνει το ιικό φορτίο σε ασθενείς με κοροναϊό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Αποτελεσματική η Ιβερμεκτίνη μειώνει το ιικό φορτίο σε ασθενείς με κοροναϊό

Η έγκαιρη χορήγηση ιβερμεκτίνης, ενός αντιπαρασιτοκτόνου φαρμάκου, μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε ασθενείς

medlabnews.gr iatrikanea 

Πληθαίνουν οι ερευνητικές εργασίες που αποδεικνύουν ότι η ιβερμεκτίνη είναι πολύ αποτελεσματική στην μείωση του κινδύνου θανάτου από κοροναϊό κατά 80% και στην συντόμευση κατά το ήμισυ της αποθεραπείας ασθενών.  Πριν λίγο καιρό  ο γιατρός Pierre Kory, ζήτησε από την Αμερικανική γερουσία, να δοθεί το φάρμακο Ivermectin (Ιβερμεκτίνη).  Δείτε σχετικά εδώ

Η έγκαιρη χορήγηση ιβερμεκτίνης, ενός αντιπαρασιτοκτόνου φαρμάκου, μπορεί να μειώσει το ιικό φορτίο και τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε ασθενείς με σχετικά ήπια Covid-19, πράγμα που με τη σειρά του μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της εξάπλωσης του κοροναϊού. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μικρής πιλοτικής κλινικής δοκιμής που έγινε στην Ισπανία.

Οι ερευνητές της κλινικής του Πανεπιστημίου της Ναβάρα και του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό "EClinicalMedicine» (έκδοση του "Lancet"), χορήγησαν μία δόση ιβερμεκτίνης (τη μέγιστη επιτρεπτή στην Ευρώπη) ή εικονικού φαρμάκου (πλασίμπο) σε 24 ασθενείς με διαγνωσμένη Covid-19 και ήπια συμπτώματα. Η χορήγηση του φαρμάκου έγινε μέσα σε τρεις μέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Δείγματα ρινοφαρυγγικά και αίματος ελήφθησαν στην αρχή της μελέτης και διαδοχικά κάθε εβδομάδα (επί τρεις εβδομάδες) μετά τη θεραπεία.

Διαπιστώθηκε μείωση του μέσου ιικού φορτίου στην ομάδα των ασθενών που πήραν ιβερμεκτίνη: σε σχέση με την ομάδα ελέγχου (πλασίμπο), οι ασθενείς που έκαναν τη θεραπεία, είχαν μετά από τέσσερις μέρες τρεις φορές μικρότερο ιικό φορτίο, ενώ μετά από επτά μέρες έως 18 φορές μικρότερο ιικό φορτίο. Επίσης όσοι έλαβαν ιβερμεκτίνη, είχαν μειωμένη διάρκεια ορισμένων συμπτωμάτων: περίπου 50% μικρότερη απώλεια όσφρησης και γεύσης και 30% λιγότερο βήχα. Από την άλλη, τα επίπεδα αντισωμάτων IgG ήταν χαμηλότερα στους ασθενείς που είχαν πάρει το φάρμακο, σε σχέση με όσους είχαν πάρει πλασίμπο, πιθανώς λόγω του χαμηλότερου ιικού φορτίου των πρώτων.

Το γεγονός ότι δεν επηρεάστηκαν τα επίπεδα των βιοδεικτών και η διάρκεια των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη φλεγμονή, δείχνει ότι το εν λόγω φάρμακο δρα μέσω μηχανισμών που δεν εμπλέκουν κάποια αντιφλεγμονώδη δράση. Πιθανώς η δράση του οφείλεται στο ότι δυσκολεύει τη διείσδυση του κοροναϊού στα ανθρώπινα κύτταρα.

«Τα ευρήματα μας», δήλωσε ο ερευνητής Κάρλος Σακούρ, «συνάδουν με εκείνα πρόσφατων μελετών σε Αργεντινή και Μπαγκλαντές. Μολονότι η μελέτη μας είναι μικρή και είναι πολύ πρόωρο να εξαχθούν συμπεράσματα, οι τάσεις που παρατηρήθηκαν στα ιικά φορτία, στη διάρκεια των συμπτωμάτων και στα επίπεδα των αντισωμάτων, δικαιολογούν την περαιτέρω διερεύνηση της ιβερμεκτίνης σε μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές, με μεγαλύτερη ποικιλία ασθενών».

Η ιβερμεκτίνη είναι ένα φάρμακο κατά των παρασίτων, που είχε ήδη δειχθεί ότι μειώνει την αναπαραγωγή του κορονοϊού SARS-CoV-2 σε κυτταρικές καλλιέργειες. Το φάρμακο ξεκίνησε να δοκιμάζεται σε διάφορες χώρες της Νότιας Αμερικής, παρά την έλλειψη επαρκών στοιχείων έως τώρα για την αποτελεσματικότητα του, όσον αφορά την πρόληψη ή τη θεραπεία της Covid-19. Πάντως η νέα ισπανική μελέτη δείχνει ότι έχει νόημα η συνέχιση των δοκιμών του.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: DOI: 10.1016/j.eclinm.2020.100720

ΑΠΕ -ΜΠΕ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων