Ερχεται μεγάλη φτώχεια. Ο ΟΗΕ καλεί ΕΕ για τη φτώχεια. Τεράστια η ύφεση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Ερχεται μεγάλη φτώχεια. Ο ΟΗΕ καλεί ΕΕ για τη φτώχεια. Τεράστια η ύφεση

Ποσοστό συρρίκνωσης που δεν έχει καταγραφεί ξανά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

 medlabnews.gr iatrikanea

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διασφαλίσει ότι τα 750 δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για το σχέδιο οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία θα συμβάλλουν στον αγώνα για την καταπολέμηση της φτώχειας, η οποία απειλεί έναν στους πέντε πολίτες στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ένας εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ.

Ο Ολιβιέ Ντε Σουτέρ, ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για την ακραία φτώχεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέφρασε τη λύπη του γιατί η ΕΕ «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» σχετικά με την εξάλειψη της φτώχειας.

«Η δέσμευσή της να βγουν 20 εκατομμύρια άνθρωποι από τις συνθήκες φτώχειας εντός του 2020 δεν υλοποιήθηκε, μολονότι μέχρι και πριν από λίγο διάστημα η ΕΕ κατέγραψε οικονομική ανάπτυξη και αύξηση της απασχόλησης», σημείωσε ο Ντε Σουτέρ, επισημαίνοντας ότι «τα οφέλη δεν μοιράστηκαν εξίσου».

Ένας στους πέντε ανθρώπους (δηλαδή 92,4 εκατομμύρια Ευρωπαίοι) βρέθηκε αντιμέτωπος με την απειλή της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού το 2019. Περίπου 19,4 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή το 23,1% των ανηλίκων, ζουν σε συνθήκες φτώχειας, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat.

Ο ειδικός εισηγητής εκφράζει επίσης τη λύπη του επειδή οι Βρυξέλλες, στις συστάσεις τους προς τις χώρες μέλη της ΕΕ, «αντί να δώσουν προτεραιότητα στις επενδύσεις στον τομέα της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνικής προστασίας, συχνά επέβαλαν περικοπές, στο όνομα της περιστολής των δαπανών».

«Από το 2009, οι χώρες μέλη δεν έχουν σταματήσει να μειώνουν τις επενδύσεις τους σε βασικούς τομείς», σημείωσε.

Ο Ντε Σουτέρ, ο οποίος μόλις ολοκλήρωσε μια δίμηνη αποστολή κατά την οποία συναντήθηκε με στελέχη των ευρωπαϊκών θεσμών και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, πιστεύει ότι η ΕΕ θα πρέπει «να ανασυσταθεί» με την ευκαιρία της Covid-19, για να καταπολεμήσει τη φτώχεια.

Η τελική έκθεση του ειδικού εισηγητή του ΟΗΕ ενδέχεται να παρουσιαστεί τον Μάιο στην Πορτογαλία.

Η υφεση στην Ευρώπη

Μετά τη Γερμανία και μερικές ημέρες πριν από την Ιταλία ή την ευρωζώνη, η Γαλλία και η Ισπανία επιβεβαίωσαν την Παρασκευή ότι οι οικονομίες τους γνώρισαν βαθιά ύφεση το 2020.

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) στη Γαλλία συρρικνώθηκε έτσι κατά 8,3% το περασμένο έτος, ύστερα από αύξηση κατά 1,9% το 2019, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση που ανακοίνωσε σήμερα η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας (Insee). Ένα ποσοστό συρρίκνωσης που δεν έχει καταγραφεί ξανά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά σε κάθε περίπτωση «καλύτερο» από αυτό που προέβλεπε η Insee και η Τράπεζα της Γαλλίας (-9%), ενώ η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωνόταν κατά 11%. Η Γαλλία πράγματι άντεξε καλύτερα κατά το lockdown του Νοεμβρίου, με το ΑΕΠ να μειώνεται κατά 1,3% το τέταρτο τρίμηνο.

Στην Ισπανία, το ΑΕΠ κατέγραψε βουτιά 11% κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, σύμφωνα με την πρώτη επίσημη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε σήμερα. Η επίδοση αυτή συμβαδίζει με την πρόβλεψη της ισπανικής κυβέρνησης (-11,2%) , ενώ αυτή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ήταν πιο απαισιόδοξη (-12,8%). Η οικονομία κατέρρευσε την άνοιξη πριν ανακάμψει το καλοκαίρι αλλά η οικονομική δραστηριότητα, ειδικότερα η τουριστική, φρέναρε από την επιστροφή των υγειονομικών περιορισμών. Η Ισπανία έκλεισε το 2020 με πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσθετους ανέργους, ειδικότερα στον τουρισμό και τον κλάδο των ξενοδοχείων.

Στις 14 Ιανουαρίου, το Βερολίνο άνοιξε τον χορό μεταξύ των μεγάλων οικονομιών της ευρωζώνης, ανακοινώνοντας συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 5%, που ήταν η χειρότερη χρονιά για τη Γερμανία από το 2009, παρόλο που η ανάκαμψη του βιομηχανικού τομέα επέστρεψε να περιοριστεί η ζημιά. Tην Παρασκευή, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της κατέγραψε αύξηση μόλις 0,1% το τέταρτο τρίμηνο.

Η γειτονική της Πολωνία, η μεγαλύτερη οικονομία στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, ανακοίνωσε από την πλευρά της την πρώτη μείωση (-2,3%) του ΑΕΠ της από το 1991, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία GUS. Οι προοπτικές για το 2021 δεν είναι απαραίτητα ρόδινες.

Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Ζεσουά, οικονομολόγο του ινστιτούτου Rexecode, η Γαλλία θα δυσκολευτεί πολύ να πετύχει ανάπτυξη 6% το πρώτο τρίμηνο, όπως είναι ο στόχος της κυβέρνησή της. Στη Γερμανία, το οικονομικό ινστιτούτο DIW εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 3% το πρώτο τρίμηνο του 2021. Την Τετάρτη, το Βερολίνο έστειλε ένα ακόμα απαισιόδοξο μήνυμα, αναθεωρώντας προς τα κάτω στο 3% την πρόβλεψή του για τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης, συγκριτικά με 4,4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση. Τα άσχημα νούμερα μπορεί να έχουν συνέχεια με την δημοσιοποίηση των ετήσιων στοιχείων για το ΑΕΠ της Ιταλίας και της ευρωζώνης.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων