Δείτε ποιοι ρευματοπαθείς ασθενείς κινδυνεύουν να πεθάνουν από κοροναϊό | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Δείτε ποιοι ρευματοπαθείς ασθενείς κινδυνεύουν να πεθάνουν από κοροναϊό

Άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις που προσβάλλονται από τον ιό SARS-CoV-2

medlabnews.gr iatrikanea 

Άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις που προσβάλλονται από τον ιό SARS-CoV-2 φαίνεται ότι είναι πιθανότερο να πεθάνουν από την προκύπτουσα νόσο COVID-19, εάν η ρευματολογική τους κατάσταση δεν ελέγχεται καλά κατά τη στιγμή της μόλυνσης.

Νέα δεδομένα από το μητρώο ιατρών COVID-19 Global Rheumatology Alliance (GRA) που αναφέρθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases έδειξαν ότι:

Οι πιθανότητες θανάτου από κορονοϊό ήταν 87% υψηλότερες σε άτομα που καταγράφηκαν ότι είχαν μέτρια έως υψηλή κατάσταση της ρευματοπάθειάς τους σε σχέση με αυτά που αναφέρθηκαν να έχουν τα ρευματολογικά τους προβλήματα σε ύφεση ή σε χαμηλή δραστηριότητα.

“Νομίζω ότι αυτό τονίζει πραγματικά τη σημασία της συνέχισης της σωστής και ενεργού θεραπείας των ασθενών με ρευματοπάθειες και της σημασίας του ελέγχου της νόσου τους”, δήλωσε ο δρ. Pedro Machado, αναπληρωτής καθηγητής ρευματολογίας και μυϊκών παθήσεων στο University College του Λονδίνου και σύμβουλος σε διάφορα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Παράλληλα με την υψηλότερη δραστηριότητα της ρευματοπάθειας, αρκετοί άλλοι σημαντικοί παράγοντες βρέθηκαν να σχετίζονται με αυξημένες πιθανότητες θανάτου από την COVID-19, όπως:

  • μεγαλύτερη ηλικία
  • αρσενικό φύλο και
  • παρουσία μιας ή περισσότερων συννοσηροτήτων (π.χ. υπέρταση σε συνδυασμό με καρδιαγγειακή νόσο ή χρόνια πνευμονοπάθεια)

Κορονοϊός: Καταγραφή της COVID-19 σε άτομα με ρευματολογικές παθήσεις

Από την έναρξη της πανδημίας, οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η COVID-19 σε άτομα με ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις (RMD) ήταν ανησυχητικές. Διότι είτε λόγω της καθαυτής ρευματοπάθειας, είτε λόγω των θεραπειών της, μπορεί να υπάρχουν ανοσορυθμιστικά ελλείμματα ή άλλοι παράγοντες κινδύνου που κάνουν τους ασθενείς πιο ευαίσθητους όχι μόνο στην μόλυνση από κορονοϊό, αλλά και στην ανάπτυξη πιο σοβαρής COVID-19 από τον γενικό πληθυσμό.

Αυτές οι ανησυχίες οδήγησαν στον γρήγορο σχηματισμό του μητρώου ιατρών GRA και COVID-19 GRA τον Μάρτιο του 2020 για τη συλλογή και ανάλυση δεδομένων για ενήλικες με ρευματική νόσο και επιβεβαιωμένη ή υποθετική COVID-19.

«Αυτοί οι ασθενείς που καταχωρήθηκαν από το μητρώο GRA δεν μπορεί ποτέ να είναι εντελώς αντιπροσωπευτικός του πληθυσμού των ασθενών με ρευματικές παθήσεις», αναγνώρισε ο δρ. Machado. Τούτου λεχθέντος, είναι η μεγαλύτερη βάση δεδομένων αναφερόμενων περιπτώσεων COVID-19 σε ενήλικες ασθενείς με ρευματολογικές παθήσεις σε όλο τον κόσμο, με περισσότερες από 9.000 περιπτώσεις μέχρι στιγμής να περιλαμβάνονται από πολλαπλά μητρώα, συμπεριλαμβανομένων αυτών που εδρεύουν στην Ευρώπη και τη Βόρεια και Νότια Αμερική. Δεδομένα από ένα από αυτά (από τα γαλλικά στοιχεία για RMD) δημοσιεύθηκαν επίσης πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Annals of the Rheumatic Diseases, που δείχνουν σχεδόν τα ίδια ευρήματα (σ.σ. κατακόρυφη αύξηση της πιθανότητας θανάτου από COVID-19) αλλά σε εθνικό επίπεδο.

Η νοσηλεία των ρευματολογικών ασθενών με COVID-19 ήταν το επίκεντρο μιας προηγούμενης έρευνας. Όταν έγινε η πρώτη ανάλυση, υπήρχαν περίπου 600 περιπτώσεις από 40 χώρες στο μητρώο με επαρκή δεδομένα που μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Τώρα, με μεγαλύτερο αριθμό καταγεγραμμένων περιπτώσεων, οι παράγοντες που επηρεάζουν τον κίνδυνο θανάτου θα μπορούσαν να εξεταστούν καλύτερα.

Κορονοϊός: Βρέθηκαν παράγοντες θνησιμότητας και κινδύνου σε άτομα με ρευματολογικές παθήσεις

Στοιχεία για 3.729 περιπτώσεις COVID-19 σε άτομα με RMD συμπεριλήφθηκαν στην τρέχουσα ανάλυση. Όλα καταγράφηκαν τους πρώτους μήνες δημιουργίας του μητρώου μέχρι την 1η Ιουλίου 2020. Συνολικά, 390 (10,5%) των ασθενών πέθαναν. Αν και αυτό είναι «σαφώς υψηλότερο» από ό, τι αναφέρεται στον γενικό πληθυσμό στις περισσότερες χώρες, η ανάλυση δεν σχεδιάστηκε για να υπολογίσει μια ακριβή εκτίμηση.

«Δεν πρέπει να ληφθεί ως εκτίμηση του συνολικού ποσοστού θανάτου μεταξύ των ασθενών με ρευματικές παθήσεις και της COVID-19», δήλωσε ο δρ. Machado και οι συν-συγγραφείς.

«Η ηλικία είναι πάντα ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου», εξήγησε ο δρ. Machado. «Υπάρχει πάντα μια κλίση: όσο μεγαλύτερος είναι ο ασθενής, τόσο χειρότερο είναι το αποτέλεσμα».

  • Πράγματι, υπήρχε τριπλάσιος κίνδυνος θανάτου μεταξύ των ατόμων ηλικίας 66-75 ετών έναντι εκείνων που ήταν 65 ετών ή νεότεροι (λόγος πιθανότητας: 3,00) και εξαπλάσιος κίνδυνος για ασθενείς ηλικίας άνω των 75 ετών, σε σύγκριση με την ομάδα νεότερων ηλικιών (6,18).
  • Το να έχει ένα ρευματολογικός ασθενής υπέρταση ή/και καρδιαγγειακή νόσο συσχετίστηκε με μια αύξηση 1,89. Η πνευμονοπάθεια αύξησε επίσης σημαντικά τις πιθανότητες θανάτου από το COVID-19 (1,68).
  • Το ανδρικό φύλο συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο θανάτου από την COVID-19 κατά 46% έναντι του γυναικείου φύλου.

Κορονοϊός: Ρύθμιση στην λήψη κορτικοστεροειδών στους ρευματολογικούς ασθενείς συνιστούν οι ειδικοί

Ο κίνδυνος θανάτου από COVID-19 αυξήθηκε επίσης με τη χρήση κορτικοστεροειδών. Σε σύγκριση με τη χρήση στεροειδών, υπήρχε 69% αυξημένος κίνδυνος θανάτου για όσους έπαιρναν δόσεις 10 mg ή περισσότερο ισοδύναμο πρεδνιζολόνης ανά ημέρα.

«Το εύρημα ότι οι μέτριες έως υψηλές δόσεις στεροειδών σχετίζονται με χειρότερο αποτέλεσμα νόσου COVID-19 είναι σύμφωνο με την πρώτη έρευνα: ήταν το ίδιο για τη νοσηλεία», παρατήρησε ο δρ. Machado.

Η γενική άποψη των ειδικών ρευματολόγων σχετικά με τη χρήση στεροειδών στο πλαίσιο της COVID-19 είναι ότι θα πρέπει να συνεχιστεί όπως απαιτείται, αλλά στην χαμηλότερη δυνατή δοσολογία.

Τα ευρήματα των γιατρών του μητρώου GRA παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη για αυτό, υποδηλώνοντας ότι ο έλεγχος της ρευματοπάθειας πρέπει να βελτιστοποιηθεί με αντιρευματικά φάρμακα που τροποποιούν τη νόσο, ιδανικά χωρίς αύξηση της δόσης των στεροειδών.

Πηγές: https://www.medscape.comhttps://rheum-covid.org


Διαβάστε επίσης


ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων