medlabnews.gr iatrikanea
Ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ανέφερε ότι από τη στιγμή που σε όλη την Ελλάδα άρχισαν να καταγράφονται κρούσματα από τη βρετανική μετάλλαξη δεν χρειάζεται πανικός. Οι πολίτες δεν έχουν παρά να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα, να προσέχουν τις συναναστροφές τους, ώστε να μη βρίσκει έδαφος ο ιός να χτυπά, υπογράμμισε
Τα περισσότερα κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης είναι εγχώρια και όχι εισαγόμενα και αυτό μαρτυρά την υψηλή διασπορά του στελέχους στην κοινότητα.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής όλες οι έρευνες έχουν δείξει ότι ο εμβολιασμός καλύπτει τη βρετανική μετάλλαξη και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό σε μεγάλο βαθμό, διότι παράγονται πολύ υψηλά επίπεδα αντισωμάτων.
Αυτός είναι και ο λόγος που ο εμβολιασμός είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στον περιορισμό των μεταλλάξεων, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας.
Όσο πιο γρήγορα χτιστεί η ανοσία τόσο πιο μεγαλύτερο θα είναι το «τείχος» που βρίσκει απέναντί του ο κοροναϊός, επισημαίνει ο ίδιος.
«Είμαστε ήδη στο τρίτο κύμα»
Υπό τις παρούσες συνθήκες ο κ. Γουργουλιάνης εκτιμά πως είμαστε ήδη στο τρίτο κύμα. Τονίζει ότι θα είναι πιο ήπιο από το δεύτερο. Στην εκτίμηση αυτή ο καθηγητής καταλήγει για δύο λόγους: πρώτον ότι στο δεύτερο κύμα δεν είχε δημιουργηθεί ακόμη ανοσία σ’ όσους νόσησαν και δεύτερον διότι τον περασμένο Νοέμβριο δεν είχαν αρχίσει ακόμη οι εμβολιασμοί.
Από το δεύτερο κύμα της πανδημίας, συμπεραίνουμε ότι έχει δημιουργηθεί μία σχετική ανοσία σε εκείνους που νόσησαν που μπορεί να φτάνει μέχρι 15%. Σ’ αυτούς πρέπει να προστεθούν και όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και οι οποίοι επίσης έχουν «χτίσει» ανοσία. Αυτά τα δεδομένα μας δίνουν το δικαίωμα να εκτιμούμε βάσιμα ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα στο τρίτο κύμα», εξήγησε.
Τέλος ο κ. Γουργουλιάνης εκφράζει ανησυχία αναφορικά με την ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού, που οφείλεται κυρίως στην κινητικότητα των παιδιών που όταν επιστρέφουν στο σπίτι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κολλήσουν τους παππούδες και τους γονείς.
Ιδιαίτερα για τους παππούδες σημείωσε ότι θα πρέπει για λίγο καιρό να απομακρυνθούν πάλι από τα εγγόνια, διότι παρατηρείται το τελευταίο διάστημα μία χαλάρωση, ενώ για τους νεολαίους τόνισε ότι θα πρέπει να ενδιαφέρονται για την τήρηση των μέτρων.
Πιο διαδομένη μετάλλαξη η βρετανική
H βρετανική αποδεικνύεται η πιο διαδεδομένη μεταξύ των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στον ελληνικό χώρο.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία γονιδιωματικής ανάλυσης του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης σε 944 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν στην περίοδο 22 Ιανουαρίου έως 1 Μαρτίου 2021.
Τα δείγματα προέρχονται από τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου.
Από τον έλεγχο των 944 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 702 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος (variants of concern).
Από τα 702 στελέχη, τα 677 βρέθηκαν με τη βρετανική μετάλλαξη και 21 στελέχη βρέθηκαν με τη νοτιοαφρικανική.
Συνολικά, από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις έως και σήμερα, έχουν ταυτοποιηθεί 1.667 θετικά δείγματα για την παρουσία της βρετανικής μετάλλαξης και 48 θετικά για την παρουσία της νοτιοαφρικανικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου