medlabnews.gr iatrikanea
Σε συνέντευξή της στο CNN Greece η Αθηνά Λινού εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την εξέλιξη της πανδημίας του κοροναϊού.
Η καθηγήτρια επιδημιολογίας είπε συγκεκριμένα:
«Εκτιμώ ότι μέχρι το τέλος Μαρτίου δεν θα έχουμε δραματική μείωση των κρουσμάτων.»
Σε ερώτηση του για το αν για την έξαρση των κρουσμάτων ευθύνεται η μη λήψη μέτρων ή μη σωστή εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνονται, η κ. Λινού απάντησε:
«Το ζήτημα είναι ότι έχουμε έξαρση. Υπήρξαν μέτρα που δεν λήφθηκαν, όπως η τηλεργασία στο Δημόσιο. Επίσης, δεν έγιναν και κινήσεις για να αποτραπεί ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας. Από την άλλη, δεν έχει γίνει εκστρατεία ενημέρωσης για να μην μαζεύεται ο κόσμος σε σπίτια και να δημιουργούνται εστίες μετάδοσης. Δεν έχει εξηγηθεί δηλαδή ότι δεν έχει νόημα να μένουμε σπίτι αν στη συνέχεια μαζευόμαστε σε κάποιο άλλο σπίτι. Γενικά, όποιο μέτρο δεν αστυνομεύεται, το αφήνουμε.»
Ανήσυχη για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας εμφανίστηκε η Αθηνά Λινού η οποία ανέφερε ότι χθες, ο δείκτης θετικότητας, ήταν πάνω από 6%.
Το βρετανικό στέλεχος
Ρωτήσαμε, στη συνέχεια, την Αθηνά Λινού κατά πόσο ευθύνεται για την νέα έξαρση της πανδημίας το βρετανικό στέλεχος του κοροναϊού, το οποίο είναι πιο μεταδοτικό. Η κ. Λινού απάντησε: «Ασφαλώς το βρετανικό στέλεχος είναι πιο μεταδοτικό. Αλλά αν τηρούνταν τα μέτρα, η μετάδοση θα ήταν μικρότερη ακόμα και με το βρετανικό στέλεχος.
Πρέπει οπωσδήποτε να τηρούμε τον πεντάλογο των μέτρων προστασίας:
- Μάσκα παντού.
- Αποστάσεις παντού.
- Καθαριότητα χεριών, απολύμανση χώρων.
- Μαζικά τεστ.
- Αξιοποίηση υπαίθριων χώρων.
Τα μέτρα προστατεύουν από όλες τις μεταλλάξεις του κοροναϊού.»
Επιπλέον, η κ. Λινού υπογράμμισε την ανάγκη λήψης μέτρων στους χώρους εργασίας.
Ελλιπή στοιχεία
Σχολιάζοντας τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η κ. Λινού έκανε το εξής σχόλιο:
«Δεν βλέπω μεγάλες διαφορές από ό,τι συνέβαινε μέχρι σήμερα.» Τόνισε επίσης ότι: «Είναι πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι έχουμε ελλιπή στοιχεία. Πληροφορούμαστε το σύνολο των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα και σε ευρείες περιοχές, αλλά δεν παίρνουμε στοιχεία για συγκεκριμένες περιοχές. Μαθαίνουμε τα τεστ που γίνονται σε όλη τη χώρα, αλλά δεν μαθαίνουμε το πόσα τεστ γίνονται ανά περιοχή, ποιο είναι ο δείκτης θετικότητας ανά περιοχή, καθώς και το τι είδους τεστ γίνονται ανά περιοχή (rapid ή μοριακά).»
Τα μέτρα και το διαβατήριο
Σε ερώτηση για ποιο λόγο έχουμε έξαρση των διασωληνώσεων, ενώ προχωράει ο εμβολιασμός, η κ. Λινού είπε ότι οι διασωληνώσεις αντικατοπτρίζουν τον αριθμό των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα που είναι πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που καταγράφεται.
Τέλος η καθηγήτρια επιδημιολογίας είπε για το διαβατήριο εμβολιασμού: «Θέλει πολύ σκέψη το ζήτημα γιατί ακόμα και ο εμβολιασμένος μπορεί να μεταδώσει τον κοροναϊό, έστω σε μικρότερο βαθμό και για μικρότερο χρονικό διάστημα.»
Σχετικά με τα μαζικά τεστ η Αθηνά Λινού είπε ότι δεν υπάρχει πραγματική εικόνα «γιατί δεν ξέρουμε πού γίνονται τα τεστ» και πώς κατανέμονται στις διάφορες περιοχές επιμένοντας ότι το μεγάλο ζητούμενο είναι «να προλάβουμε τη νόσο», ενώ εκτίμησε πως αν δεν λυθεί το θέμα των ΜΜΜ, το θέμα της μη έκθεσης σε μαζικούς χώρους εργασίας και η αντιμετώπιση των ευάλωτων κοινωνικοοικονομικά πληθυσμών, θα έχουμε διασπορά. «Είναι και κοινωνικοοικονομικό το πρόβλημα», υπογράμμισε κανονικά.
Πηγή CNN Greece
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου