Σλοβακία: Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως. Η πλήρης αποτυχία του πειράματος 'XΩΡΙΣ LOCKDOWN' | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Σλοβακία: Η χώρα με το υψηλότερο ποσοστό θανάτων παγκοσμίως. Η πλήρης αποτυχία του πειράματος 'XΩΡΙΣ LOCKDOWN'

Η Σλοβακία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από Covid παγκοσμίως

 επιμέλεια επιστημονική ομάδα του medlabnews.gr iatrikanea

Η Σλοβακία έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από Covid παγκοσμίως - Κατέγραψε κατά μέσο όρο 24,09 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες

Οι πρώτοι Σλοβάκοι ασθενείς με Covid-19 διακομίστηκαν στη γειτονική Πολωνία και άλλοι αναμένονται στη Γερμανία, ώστε να αποσυμφορήσουν τη χώρα αυτή που έχει το υψηλότερο ποσοστό θανάτων από Covid παγκοσμίως, ανακοίνωσαν οι αρχές αυτών των χωρών.

"Τρεις ασθενείς βρίσκονται αυτή την ώρα στην Πολωνία. Ξέρουμε ότι πιθανόν θα έρθουν και άλλοι", δήλωσε ο Πολωνός υφυπουργός Υγείας Βάλντεμαρ Κράσκα στο τηλεοπτικό κανάλι Polsat News.

Δύο πρώτοι Σλοβάκοι ασθενείς αναμένονται επίσης να φθάσουν το απόγευμα στο Ντόρτμουντ, ανακοίνωσε στην πλευρά της η κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Μπορεί να ακολουθήσουν άλλοι οκτώ ασθενείς τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με τη Μπρατισλάβα, η Πολωνία και η Γερμανία έχουν προσφέρει έως σήμερα δέκα νοσοκομειακά κρεβάτια, ένα για κάθε Σλοβάκο ασθενή

Η Πολωνία περιμένει επίσης σήμα από τις τσεχικές αρχές για να δεχθεί έναν πρώτο ασθενή από αυτή τη χώρα, πρόσθεσε ο Βάλντεμαρ Κράσκα.

Σύμφωνα με τον Πολωνό αξιωματούχο, οι ασθενείς που μεταφέρθηκαν από τη Μπρατισλάβα και την Πράγα είναι ασθενείς σε "μάλλον σοβαρή κατάσταση", που χρειάζεται να μπουν σε αναπνευστήρες.

Η Σλοβακία, χώρα της ΕΕ με 5,4 εκατομμύρια κατοίκους, κατέγραψε κατά μέσο όρο 24,09 θανάτους ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, το υψηλότερο ποσοστό στον κόσμο, ακολουθούν η γειτονική Τσεχική Δημοκρατία, με ποσοστό 22,52 θανάτων ανά 100.000 κατοίκους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το πρωτοποριακό πείραμα της Σλοβακίας Μειώνουν δραστικά τα κρούσματα ΧΩΡΙΣ LOCKDOWN


Η Σλοβακία είχε τεράστια έκρηξη θετικών κρουσμάτων και θανάτων μέσα στον Οκτώβριο, με το νούμερο των 3.363 της 30ης Οκτωβρίου να αποτελεί ρεκόρ και το δείκτη να σκαρφαλώνει σε αρκετές ακόμα περιπτώσεις πάνω από το 2.000. Ο Νοέμβρης ξεκίνησε εξίσου άσχημα, με 3.216 θετικά κρούσματα την 4η Νοεμβρίου. Τα επίπεδα θανάτων στη χώρα από covid-19 ήταν πάρα πολύ χαμηλά, τον Οκτώβριο όμως καταγράφηκαν διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ, με αποκορύφωμα τους 31 θανάτους της 6ης Νοεμβρίου.

Τα μέτρα 

Η χώρα απέφυγε μια επανάληψη του αυστηρού lockdown που επιβλήθηκε την άνοιξη, αλλά απαγόρευσε την παρουσία πελατών σε εσωτερικούς χώρους εστιατορίων, διεύρυνε τη χρήση μάσκας, επέβαλε τηλεκπαίδευση στα Γυμνάσια, περιόρισε τον επιτρεπόμενο αριθμό ατόμων σε συναθροίσεις και έκλεισε ορισμένους δημόσιους χώρους. 

Το πείραμα

Μαζί με τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του ιού, η κυβέρνηση έθεσε ως στόχο και ένα μεγαλεπήβολο project, θεωρώντας το ως Plan B της επιβολής lockdown. Στις 17/10 ο πρωθυπουργός Ίγκορ Μάτοβιτς δήλωσε ότι έχουν παραγγελθεί 13 εκατομμύρια τεστ αντιγόνων από τη Νότια Κορεά.

Τo κίνητρο αυτής της κολοσσιαίας παραγγελίας για τα δεδομένα της Σλοβακίας (5,5 εκατ. κάτοικοι) το είδαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Ως γνωστόν η χώρα κατάφερε να υποβάλει μέσα σε μόλις δύο ημέρες περισσότερα από 3,6 εκατομμύρια άτομα σε τεστ για τον κοροναϊό, δηλαδή τα 2/3 του συνολικού πληθυσμού της.

«Βρήκαμε στην κυριολεξία ένα ατομικό όπλο εναντίον της Covid-19», δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Ιγκόρ Μάτοβιτς σε δημοσιογράφους, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την υψηλή συμμετοχή στα τεστ της περασμένης εβδομάδας.

Η επιχείρηση, που ονομάστηκε «Κοινή Ευθύνη», ξεκίνησε πιλοτικά στις 23 Οκτωβρίου σε δύο περιοχές που είχαν και τα περισσότερα κρούσματα, με αποτέλεσμα 141.000 άτομα (το 91% από εκείνους που πληρούσαν τα κριτήρια του προγράμματος) να υποβληθούν σε τεστ σε διάστημα τριών ημερών.

Σε δεύτερο χρόνο η κυβέρνηση ενθάρρυνε όλους τους πολίτες άνω των 10 ετών να συμμετάσχουν, προσφέροντας δωρεάν τα τεστ. Τα άτομα άνω των 65 ετών που δεν βγαίνουν συχνά από το σπίτι τους, άτομα με αναπηρίες, καρκινοπαθείς και ασθενείς με ανοσοκαταστολή δέχτηκαν συστάσεις να εξαιρεθούν.

Για την υλοποίησή του επίπονου προγράμματος δούλεψαν 40.463 άτομα, μεταξύ των οποίων 14.500 υγειονομικοί και 6.319 στρατιώτες, σε 5.000 σημεία ανά τη χώρα.

Στο πρόγραμμα χρησιμοποιήθηκαν τα λεγόμενα rapid tests (τεστ αντιγόνων), τα οποία δίνουν αποτέλεσμα μέσα σε μερικά λεπτά, αλλά δεν είναι εξίσου αξιόπιστα με τα μοριακά. Οι δοκιμές με τη μοριακή μέθοδο Real Time PCR είναι πιο ακριβείς, αλλά ακριβότερες και χρειάζονται περισσότερο χρόνο για επεξεργασία στα εργαστήρια.

Η συμμετοχή των κατοίκων ήταν εθελοντική, όμως όσοι δεν υποβλήθηκαν είναι αναγκασμένοι να μείνουν στο σπίτι τους, σε συνθήκες καραντίνας, για δύο εβδομάδες, όπως ακριβώς και όσοι βρέθηκαν θετικοί. Αντίθετα, όσοι βγήκαν αρνητικοί έλαβαν ένα πιστοποιητικό που τους επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία.

Θετικοί βρέθηκαν λίγο πάνω από το 1% όσων υποβλήθηκαν στο τεστ, ήτοι 38.459. Αυτοί θα πρέπει να απομονωθούν, είτε στο σπίτι τους ή σε ένα από τα ξενοδοχεία που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση για την καραντίνα.

Το πείραμα αποδείχθηκε ιδιαίτερα δαπανηρό, αλλά φάνηκε στην αρχή να λειτουργεί, αφού μειώθηκαν δραστικά τα κρούσματα και μπόρεσε η χώρα να βγει από τους περιορισμούς της κυκλοφορίας.

Ομως έφτασε να είναι στην χειρότερη κατάσταση με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο γιατί φαίνεται ότι τα rapid test δεν είναι αξιόπιστα όσο θα έπρεπε για να απομονωθούν όλα τα κρούσματα. Το ίδιο το πείραμα έφερε χαλάρωση στον κόσμο, που νομίζοντας ότι είναι ελεγμένη η πανδημία κυκλοφόρησε όπως πριν. Τέλος το πιο πιθανό οι μεταλλάξεις έκαναν την διαφορά, όπου είναι πιο μεταδοτικός ο ιός και στην δημιουργηθείσα κατάσταση μπόρεσε να μεταδοθεί πολύ πιο εύκολα


Πηγή: medlabnews.gr iatrikanea https://medlabgr.blogspot.com/2020/11/to-protoporiako-peirama-tis-slovakias-meionoun-drastika-ta-krousmata-choris-lockdown.html#ixzz6oPwPg4zz

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων