Εμπλουτίστηκε η λίστα με τα υποκείμενα νοσήματα που οδηγούν σε βαριά Covid-19 και διασωλήνωση | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Εμπλουτίστηκε η λίστα με τα υποκείμενα νοσήματα που οδηγούν σε βαριά Covid-19 και διασωλήνωση

Ποια είναι όμως αυτά τα «υποκείμενα νοσήματα»;

medlabnews.gr iatrikanea 

Υποκείμενα νοσήματα – κοροναϊός: «Προστατεύστε τις ευπαθείς ομάδες» ακούμε συνεχώς, καθώς ο κοροναϊός Covid-19 αρρωσταίνει ολοένα περισσότερους ανθρώπους και κοστίζει ολοένα περισσότερες ζωές. Στις ομάδες αυτές, λένε οι ειδικοί, «ανήκουν οι ηλικιωμένοι και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα». 

Ποια είναι όμως αυτά τα «υποκείμενα νοσήματα»;

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) πρόσθεσαν μερικά νέα υποκείμενα νοσήματα στην λίστα εκείνων, που προδιαθέτουν τους ενήλικες σε σοβαρή εξέλιξη της νόσου COVID-19.

Αυτά τα υποκείμενα νοσήματα είχαν προηγουμένως κατηγοριοποιηθεί ότι «ενδεχομένως να» θέτουν τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο της COVID-19, αλλά τώρα αναφέρονται επισήμως ως υψηλού κινδύνου.

Τα 9 υποκείμενα νοσήματα που προστέθηκαν στην λίστα για COVID-19 υψηλού κινδύνου

  1. Διαβήτης τύπου 1 (επιπρόσθετα στον τύπου 2)
  2. Μέτριο έως σοβαρό άσθμα
  3. Ηπατική νόσος
  4. Άνοια ή άλλες νευρολογικές καταστάσεις
  5. Εγκεφαλικό / εγκεφαλοαγγειακή νόσος
  6. Λοίμωξη HIV (AIDS)
  7. Κυστική ίνωση και
  8. Υπέρβαροι (επιπρόσθετα στην παχυσαρκία)
  9. Διαταραχές χρήσης ουσιών (δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως και πλέον θεωρούνται επίσης υψηλού κινδύνου)

Η νέα λίστα ομαδοποιεί ορισμένες κατηγορίες, όπως χρόνιες πνευμονικές παθήσεις (χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, άσθμα, κυστική ίνωση, κ.λπ.) και καρδιακές παθήσεις (καρδιακή ανεπάρκεια, στεφανιαία νόσος, υπέρταση κ.λπ.). Επίσης, οι δύο τύποι διαβήτη ομαδοποιούνται τώρα στο “διαβήτης”.

Τα πρόσθετα υποκείμενα νοσήματα δημοσιεύτηκαν στην ιστοσελίδα του CDC στις 29 Μαρτίου.

Κορονοϊός: Ο διαβήτης τύπου 1 και άλλα υποκείμενα νοσήματα έχουν πλέον προτεραιότητα για εμβολιασμό

Το CDC αναφέρεται στην λίστα αυτών των υποκείμενων νοσημάτων ως Φάση 1c όσον αφορά την προτεραιότητα για το εμβόλιο COVID-19. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε με κάποια από αυτές τις καταστάσεις μπορεί τώρα να έχει προτεραιότητα για εμβολιασμό, ακολουθώντας εκείνους των ομάδων 1α (υγειονομικοί και εργαζόμενοι μονάδες φροντίδας μακροχρόνιας φροντίδας όρου) και 1β (άτομα ηλικίας 65-74 ετών, άλλοι βασικοί εργαζόμενοι και άτομα ηλικίας 16-64 ετών με υποκείμενα νοσήματα που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών, απειλητικών για τη ζωή επιπλοκών από την COVID-19).

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, πολλές πολιτείες στις ΗΠΑ έχουν ήδη ανοίξει πλήρως την επιλεξιμότητα του εμβολίου σε όλους τους ενήλικες ή έχουν δημιουργήσει τις δικές τους λίστες υποκείμενων ιατρικών καταστάσεων υψηλού κινδύνου, δήλωσε η εκπρόσωπος του CDC, Kristen Nordlund.

Κορονοϊός: Δεν έχει καταργηθεί κανένα άλλο υποκείμενο νόσημα από την λίστα υψηλού κινδύνου

Τον Ιανουάριο, η American Diabetes Association (ADA) και 18 άλλοι οργανισμοί έστειλαν επιστολή στο CDC ζητώντας να δοθεί προτεραιότητα στον διαβήτη τύπου 1 μαζί με τον τύπου 2. Ο λόγος ήταν ότι μελέτες έδειξαν πως άτομα με αμφότερους τους τύπους διαβήτη διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσου COVID -19.

Τώρα, η ADA λέει, «Αυτή η επικαιροποιημένη λίστα (σ.σ. του CDC) θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του γεγονότος ότι σε πολλά κράτη, εκατομμύρια άτομα με διαβήτη τύπου 1 δεν έχουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό, επιβραδύνοντας την πρόσβασή τους σε κρίσιμα εμβόλια».

Πηγές: https://www.medscape.comhttps://www.cdc.gov

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων