Οι περισσότερες καταγεγραμμένες θρομβώσεις από τα εμβόλια αναφέρονται στo AstraZeneca | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Οι περισσότερες καταγεγραμμένες θρομβώσεις από τα εμβόλια αναφέρονται στo AstraZeneca

Άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, εμφάνισαν θρόμβους στα μεγάλα αγγεία του εγκεφάλου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί παγκοσμίως περισσότερα από 300 περιστατικά σπάνιων θρομβώσεων που συνδυάζονται με χαμηλό αριθμό αιμοπεταλίων, μετά από χορήγηση εμβολίων κατά της Covid-19. 

Συγκεκριμένα, έχουν καταγραφεί 287 περιστατικά που σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca8 με το αυτό της Johnson & Johnson25 με της Pfizer και 5 με της Moderna, δήλωσε ο Πίτερ Αρλέτ, επικεφαλής ανάλυσης δεδομένων στον EMA

Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) για την ασφάλεια του εμβολίου κατά της COVID-19, που παρασκεύασε η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι χθεσινές δηλώσεις του Μάρκο Καβαλιέρι, υψηλόβαθμου στελέχους του ΕΜΑ, με τις οποίες συνέδεσε το σκεύασμα με την εμφάνιση θρομβώσεων, δημιούργησαν εκ νέου καυτά ερωτήματα σχετικά με το πόσο ασφαλής είναι η χορήγησή του. Τι όμως ακριβώς γνωρίζουμε; 

• Το πρόβλημα: Σε περιπτώσεις, άτομα που έλαβαν το εμβόλιο της AstraZeneca, εμφάνισαν θρόμβους στα μεγάλα αγγεία του εγκεφάλου, σπανιότερα στην πεπτική οδό ή αλλού, οι οποίοι σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι άκρως «ατυπικοί». Η εμφάνιση των θρομβώσεων συνδυαζόταν, επίσης, με ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων. Αυτές οι σοβαρές παρενέργειες εμφανίστηκαν κυρίως σε νεαρές ή μεσήλικες γυναίκες. Oι ειδικοί εκτιμούν ότι αυτά τα συμπτώματα αποδίδονται στη λεγόμενη «διάχυτη ενδοαγγειακή πήξη» (ΔΕΠ). 

• Η σχέση ΔΕΠ με το εμβόλιο: Παρότι αρχικά οι αρμόδιοι φορείς απέφυγαν να διασυνδέσουν τα δύο, πριν από αρκετές εβδομάδες Νορβηγοί επιστήμονες, που ασχολούνται με την υπόθεση, δήλωναν «ας μην κρυβόμαστε για τη σχέση των θρομβώσεων με το εμβόλιο. Όλες οι περιπτώσεις εμφανίστηκαν τρεις έως 10 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με AstraZeneca, χωρίς να εντοπίσουμε άλλους επιβαρυντικούς παράγοντες». 

• Παράγοντες κινδύνου: Στη συντριπτική πλειονότητά τους η εμφάνιση θρόμβων αφορούσε άτομα κάτω των 65 ετών. Το γεγονός ότι νόσησαν περισσότερες γυναίκες πιθανώς να είναι ενδεικτικό, χωρίς ωστόσο επί του παρόντος να έχουν εξαχθεί σαφή συμπεράσματα. 

• Το μεγάλο γιατί: Επί του παρόντος, δεν μπορεί να αποκρυπτογραφηθεί πλήρως το αίτιο που κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca να προκαλεί τους σπάνιους θρόμβους. Μελέτη Αυστριακών και Γερμανών επιστημόνων εκτιμά ότι η εμφάνιση θρόμβων οφείλεται σε έναν βιολογικό μηχανισμό, που, από κλινικής άποψης, μοιάζει με τη θρομβοκυτταροπενία από χορήγηση ηπαρίνης. Νορβηγοί επιστήμονες, σε μελέτη τους, απέδωσαν την παρενέργεια σε πολύ ισχυρή ανοσοποιητική αντίδραση, ενώ κάποιοι Γάλλοι ειδικοί δεν αποκλείουν αυτή η υπεραντίδραση του ανοσοποιητικού να πυροδοτείται όταν η βελόνα της σύριγγας εισέρχεται σε φλέβα του χεριού αντί του μυός.  

• Πότε πάμε στον γιατρό: Επίμονη και δυνατή κεφαλαλγία, ζαλάδα, διαταραχές της όρασης, διπλωπία, που διαρκούν επί περισσότερο από τρεις ημέρες, 4 έως 20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, πρέπει να μας κάνουν να αναζητήσουμε ιατρική βοήθεια. Αλλα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν, αναλόγως του αγγείου όπου θα εμφανιστεί ο θρόμβος, είναι δύσπνοια, στηθάγχη, κοιλιακός πόνος, οίδημα στα πόδια, ερύθημα, ωχρότητα και ψυχρότητα του άκρου.  

• Yπάρχει θεραπεία: Παρότι δεν υπάρχει λόγος χορήγησης αντιπηκτικών σκευασμάτων πριν από τον εμβολιασμό, Γερμανοί επιστήμονες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Γκρίσφαλντ, στο Μεκλεμβούργο – Δυτική Πομερανία, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Πολ Ερλιχ, πιστεύουν ότι η υγεία του παθόντος εγκεφαλική θρόμβωση μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως με τη χορήγηση κάποιων συνηθισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων