Τζανάκης : Είμαστε σε ένα πρωτόγνωρο κύμα σταθεροποιημένο πολύ υψηλό, χωρίς να κάμπτεται . «Καμπανάκι» για 9.500 νεκρούς | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τζανάκης : Είμαστε σε ένα πρωτόγνωρο κύμα σταθεροποιημένο πολύ υψηλό, χωρίς να κάμπτεται . «Καμπανάκι» για 9.500 νεκρούς

ε 18.000 με 20.000 υπολογίζονται τα θετικά κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας

medlabnews.gr iatrikanea

«Είμαστε σε ένα πρωτόγνωρο κύμα, το οποίο δείχνει μια εμμονή και μια επιμονή στο να κορυφώνεται συνεχώς και να παραμένει σταθεροποιημένο σε ένα πολύ υψηλό, χωρίς να κάμπτεται», δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, ενώ αναφέρθηκε και στο εμβόλιο της AstraZeneca.

Σε 18.000 με 20.000 υπολογίζονται τα θετικά κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα που επεξεργάζεται και αναλύει η ομάδα του καθηγητή πνευμονολογίας του Πανεπιστημιου Κρήτης Νίκου Τζανάκη.

Γύρω στο 5% διαμορφώθηκε χθες ο δείκτης θετικότητας στην Ελλάδα, για πρώτη φορά, μετά από πολύ καιρό, γεγονός που αφήνει μια χαραμάδα αισιοδοξίας για την πορεία της πανδημίας, δήλωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

«Είμαστε λίγο πριν από το τέλος της πανδημίας, στον τερματισμό. Βρισκόμαστε στην περίοδο αποκλιμάκωσης της πανδημίας, αν και θα χρειαστεί λίγες εβδομάδες ακόμα. Αυτή την εβδομάδα έγιναν  πάρα πολλά τεστ. Ενδεικτικά, χθες έγιναν 58.000 τεστ και είχαμε τον μικρότερο δείκτη θετικότητας για πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, ήταν γύρω στο 5%  και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Υπενθυμίζω ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού κατά το ECDC για να βάψει μια περιοχή κόκκινη», δήλωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Καμπανάκι» για 9.500 νεκρούς

Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης έκανε μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τον αριθμό των θανάτων εκτιμώντας ότι θα εκτιναχθούν στους 9.500 στο τέλος Απριλίου. Όπως σημείωσε, οι δείκτες που ανησυχούν είναι η πίεση στο υγειονομικό σύστημα, το ισοζύγιο εισιτηρίων και εξιτηρίων στους απλούς θαλάμους, από το οποίο εξαρτάται και η πληρότητα των ΜΕΘ.

«Στις ΜΕΘ υπάρχει μια μικρή αύξηση τις τελευταίες 2-3 μέρες, αλλά είμαστε γύρω στο 750. Η θνησιμότητα είναι ο σκληρότερος δείκτης της πανδημίας,  ο οποίος έχει προεξοφληθεί για το επόμενο διάστημα. Θα ξεπεράσουμε τους 9.000 θανάτους και θα πάμε γύρω στους 9.500 θανάτους στο τέλος Απριλίου», επισήμανε.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, ανέφερε ότι εάν τα παιδιά και οι γονείς επιδείξουν καλή προαίρεση και εφαρμόσουν τις οδηγίες της Επιτροπής και κάνουν τα self test δύο φορές την εβδομάδα, τα Λύκεια θα έχουν μικρή συμβολή στην πανδημία.

Να τηρήσουμε τα μέτρα στο λιανεμπόριο

Σε ό,τι αφορά στο λιανεμπόριο, ο καθηγητής Πνευμονολογίας  τόνισε ότι όπως δουλεύει αυτή τη στιγμή, δε μας φοβίζει καθόλου και επέστησε την προσοχή των καταναλωτών στην τήρηση των μέτρων. «Δεν πάμε να ψωνίσουμε ενώ είμαστε άρρωστοι, φοράμε μάσκα και αν είναι δυνατόν διπλή και πειθαρχούμε σε αυτά που μας λένε οι καταστηματάρχες. Οι εργαζόμενοι να κάνουν κάθε εβδομάδα τεστ. Όλα μπορούν να κυλήσουν κανονικά και η οικονομία να επιστρέψει. Το πιο σημαντικό είναι η ψυχική εκτόνωση του καταναλωτή», υπογράμμισε.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των διαδημοτικών μετακινήσεων το Πάσχα τονίζοντας ότι «είναι προτιμότερο να στείλουμε τον κόσμο στα χωριά του σε εξωτερικούς χώρους το Πάσχα παρά να τον αφήσουμε σε εσωτερικούς χώρους στα μεγάλα αστικά κέντρα, σε παρέες, μέσα σε διαμερίσματα».

Σχολιάζοντας την πορεία των εμβολιασμών, είπε ότι τέλος Απριλίου θα είμαστε αγγίξουν τα 3 εκατ., δηλαδή γύρω στο 30%, εκ των οποίων το 18-20% θα έχουν λάβει και τις δύο δόσεις.

«Αν κάναμε με ένα μαγικό τρόπο τεστ και στους 10 εκατομμύρια Έλληνες θα βρίσκαμε θετικούς 18.000 με 20.000», τόνισε ο καθηγητής μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Εξήγησε ότι υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία του ιού στην Ελλάδα, όπως η μεταδοτικότητα των μεταλλαγμένων στελεχών, οι συγκεντρώσεις και οι μαζώξεις σε εορτές τον Μάρτιο που τώρα φαίνονται τα αποτελέσματά τους αλλά και η ανισομετρία στην εξέλιξη της πανδημίας από περιοχή σε περιοχή.

Ο κ. Τζανάκης τόνισε ότι έως τις 20 Απριλίου αναμένεται τα νέα κρούσματα να είναι περί τα 3.000 με 4.000 ενδεχομένως και παραπάνω λόγω των self test. Ωστόσο δεν αναμένεται να αλλάξει η δυναμική της πανδημίας στο Σύστημα Υγείας.

Οι δείκτες που θα «δείξουν» προς τα που πάει η πανδημία θα είναι πλέον το ισοζύγιο εισερχόμενων – εξερχόμενων στα νοσοκομεία. Η μείωση των νοσηλευομένων με κοροναϊό αναμένεται μετά τις 20 Απριλίου και λίγο αργότερα θα αρχίσει να είναι αρνητικό το ισοζύγιο των εισαγωγών εξαγωγών στις ΜΕΘ και η μείωση των θανάτων.

Πάσχα με self test – Να απενοχοποιήσουμε την ανθρώπινη δραστηριότητα

Στο ερώτημα εάν θα είναι δυνατό οι πολίτες να μεταβούν σε άλλους νομούς για το Πάσχα, ο καθηγητής εκτιμά ότι με την έλευση των self test θα πρέπει να αλλάξει η λογική διαχείρισης και να απενοχοποιηθεί η ανθρώπινη δραστηριότητα σε συνδυασμό με την αύξηση της ατομικής ευθύνης.

Απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι με το νέο μοντέλο ανοίγματος «χτίζουμε ανοσία αγέλης», λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια για πρόληψη. Εξήγησε ότι με το 20% του πληθυσμού εμβολιασμένο με μια τουλάχιστον δόση και 10% με φυσική ανοσία επειδή νόσησε, φτάνουμε στο 30% ανοσία, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αφήνουμε πίσω μας τα μέσα ατομικής προστασίας. Κάλεσε τους πολίτες να ενστερνιστούν τα self test και να τα χρησιμοποιούν.

Έγκλημα με το εμβόλιο της AstraZeneca

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca και το σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρομβώσεις, ο κ. Τζανάκης είπε ότι κατά τη γνώμη του με ευθύνη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και χειρισμών διάφορων άλλων πολιτικών παραγόντων, έχει συντελεστεί έγκλημα με το εν λόγω σκεύασμα.

«Θα θρηνήσουμε στην Ελλάδα εκατοντάδες θύματα του κοροναϊού που θα πεθάνουν, στην Ευρώπη χιλιάδες θύματα του κοροναϊού που θα πεθάνουν, διότι θα αναβληθεί ο εμβολιασμός τους. Έναντι ποιου; Θα κερδίσουμε τι; κερδίσουμε τη σπάνια επιπλοκή 120 περιστατικά σε 37 εκατ. τη σπάνια επιπλοκή αυτού του πράγματος», τόνισε ο καθηγητής.

«Και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας και εμείς με την έμφαση που δίνουμε σε αυτό το θέμα, κάνουμε ένα τεράστιο έγκλημα, το οποίο θα πληρώσουν πολλοί άνθρωποι με θάνατο. Πριν προλάβουν να κάνουν το εμβόλιο, θα νοσήσουν και θα πεθάνουν», δήλωσε ο καθηγητής.

Το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι δεν πάνε να εμβολιαστούν, σύμφωνα με τον καθηγητή, σημαίνει ότι σε επίπεδο χώρας θα έχουμε μερικές χιλιάδες κρούσματα, και σε επίπεδο Ευρώπης μερικές χιλιάδες θανάτους.

Τι είπε για το Πάσχα

Σε ότι αφορά το Πάσχα, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι εάν παραμείνουμε ψύχραιμοι, εάν η εκκλησία ανακοινώσει ότι δεν επιτρέπονται πάνω από 9 άτομα μέσα σε αυτήν, και εάν δεν υπερβάλλουμε με τις υπερσυγκεντρώσεις, ίσως να μπορέσουμε να κάνουμε ένα Πάσχα «διαφορετικό».

«Το «μυστικό» είναι όλοι μας να πειθαρχήσουμε τη συμπεριφορά μας και να την καταστήσουμε πιο ασφαλή στις κοινωνικές μας επαφές», είπε κλείνοντας ο καθηγητής πνευμονολογίας.

«Ρίσκο το άνοιγμα των σχολείων τώρα»

Σχετικά με το άνοιγμα των Λυκείων από τη Δευτέρα 12 Απριλίου ο καθηγητής του ΠΑΓΝΗ τονίζει πως πρόκειται για ένα ρίσκο το οποίο δεν ήταν ανάγκη να παρθεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Οι έφηβοι από πλευράς επιδημιολογικής συμπεριφοράς δεν διαφοροποιούνται από τους ενήλικες. Δηλαδή είναι ένας κινούμενος νεαρός ζωντανός πληθυσμός ο οποίος έχει επαφές και κοινωνική ζωή και μεταδίδει και κολλάει. Η ιστορία αυτή με τα σχολεία εμπεριέχει ρίσκο. Τα παιδιά θα πάνε σχολείο για δύο εβδομάδες και μετά θα κλείσουν για Πάσχα. Θα μπορούσαμε να περιμένουμε».

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων