Έντονη ανησυχία για τη «νέα» μετάλλαξη στην Αθήνα, που δεν πιάνουν τα εμβόλια | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Έντονη ανησυχία για τη «νέα» μετάλλαξη στην Αθήνα, που δεν πιάνουν τα εμβόλια

medlabnews.gr iatrikanea 

Η μετάλλαξη Β 1.1.318 κερδίζει έδαφος αργά αλλά σταθερά από τη βρετανική μετάλλαξη στο λεκανοπέδιο, προκαλώντας «πονοκεφάλους» στους ειδικούς αλλά και σε ορισμένους από τους υπευθύνους της εμβολιαστικής καμπάνιας, καθώς μοιάζει ανθεκτική στα εμβόλια. Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης αυτής, που έχει κοινά στοιχεία με τη βρετανική Β 1.1.7 αλλά και τη βραζιλιάνικη και τη νοτιοαφρικανική, ανιχνεύθηκε στη χώρα μας στα μέσα Φεβρουαρίου 2021 και στις 4 Μαρτίου ο βρετανικός ΕΟΔΥ (Public Health England) έθεσε τη μετάλλαξη αυτή υπό παρακολούθηση. Στη συνέχεια, η εξάπλωσή της ήταν σταθερή για να φθάσει τώρα στην Αθήνα πριν από το Πάσχα στο 8,33%, και στα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα να έχει ξεπεράσει το διψήφιο ποσοστό, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Πέμπτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, είχε ολοκληρωθεί «η γονιδιωματική ανάλυση σε 1.201 επιλεγμένα δείγματα που αφορούν την περίοδο 3 Μαρτίου έως 19 Απριλίου 2021. Από τον έλεγχο των 1.201 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 1.013 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος και 145 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση. Εκ των 1.013 δειγμάτων με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος, τα 1.010 αφορούσαν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) και 3 αφορούσαν τη μετάλλαξη B.1.351/South Africa (Variant 501.V2), ενώ από τα 145 δείγματα με στελέχη VUI, τα 139 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K), 2 αφορούσαν το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ), 2 αφορούσαν το στέλεχος Β.1.1.345 (Variant_Ε484Κ), 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.617 και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.617.1».

Η συγκεκριμένη μετάλλαξη πλέον έχει μεγαλύτερη διασπορά στο λεκανοπέδιο και ανιχνεύεται και σε χώρους που βρίσκονται έξω από τον κεντρικό τομέα της Αθήνας όπου είχε εντοπισθεί για πρώτη φορά τον Φεβρουάριο του 2021.

Τα περισσότερα κρούσματα της Β 1.1.318 εντοπίζονται στον λεγόμενο «κεντρικό τομέα της Αθήνας», ειδικά σε κοινότητες με έντονο στοιχείο μετανάστευσης από αφρικανικές χώρες ή/και ταξιδιώτες από το Βέλγιο. Tις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχει εντοπισθεί σε ένα κρούσμα που διακινήθηκε σε ιδιωτική κλινική αλλά και σε κλειστή δομή. Η συγκεκριμένη ηλικιωμένη γυναίκα ήταν πλήρως εμβολιασμένη από τα τέλη Φεβρουαρίου και παρ’ όλα αυτά εμφανίστηκε θετική στον ιό. Και άλλα άτομα στο περιβάλλον της φάνηκε να μολύνονται, χωρίς ωστόσο να νοσήσουν. Στη συγκεκριμένη μετάλλαξη του ιού «χρεώνεται» μεγαλύτερη μεταδοτικότητα ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχει ανιχνευθεί και μεγαλύτερο ιικό φορτίο. Θεωρείται ακόμα «ύποπτη» για escape, δηλαδή παράκαμψη έως ένα βαθμό της ανοσοαπόκρισης των εμβολίων. 

Τα στοιχεία για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης

Για την υπομετάλλαξη της βρετανικής μετάλλαξης ο Ηλίας Μόσιαλος διευκρίνισε ότι θα δούμε στο επόμενο διάστημα αν καλύπτεται από τα υπάρχοντα εμβόλια, αν θα υπάρχουν εισαγωγές στα νοσοκομεία και πόσο βαριές θα είναι αυτές οι εισαγωγές, έτσι θα βγάλουμε συμπεράσματα μέσω της κλινικής έρευνας η οποία είναι εκτεταμένη στη Μεγάλη Βρετανία. Έχουμε όμως κάποιες πρώτες απαντήσεις από την ινδική κυβέρνηση όσον αφορά τη διπλή ινδική μετάλλαξη, ότι το δικό τους τοπικό εμβόλιο, το Covaxin που είναι ένας αδρανοποιημένος κορωνοϊός πιάνει αυτή τη μετάλλαξη και την αντιμετωπίζει. “Για τα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στην Ευρώπη δεν ξέρουμε ακόμη, γιατί δεν είχαμε πολλές περιπτώσεις της ινδικής μετάλλαξης στην Ευρώπη, αλλά θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς ότι εφόσον το ινδικό εμβόλιο πιάνει αυτή τη μετάλλαξη, είναι πολύ πιθανό και τα εμβόλια που έχουμε σε διαθεσιμότητα στην Ευρώπη να είναι εξίσου αποτελεσματικά. Θα γνωρίζουμε τις επόμενες μέρες από τη Μεγάλη Βρετανία, γιατί στη Μεγάλη Βρετανία έχουμε αρκετά περιστατικά της ινδικής μετάλλαξης, δεν έχουμε όμως δει κάποιες δραματικές εξελίξεις με εισαγωγές στα νοσοκομεία ή θανάτους λόγω αυτής της μετάλλαξης, οπότε πιστεύουμε ότι τα εμβόλια μάλλον θα είναι αποτελεσματικά” διευκρίνισε. 

Πηγή kathimerini.gr, skai.gr

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων