Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: Τι δείχνει παγκόσμια έρευνα για τη νόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Παγκόσμια Ημέρα Λύκου: Τι δείχνει παγκόσμια έρευνα για τη νόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας

Πάνω από το 1/3 των ερωτηθέντων ασθενών με λύκο δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο COVID-19 νωρίτερα από τον γενικό πληθυσμό

medlabnews.gr iatrikanea 

Ο Λύκος είναι μια χρόνια πολυσυστηματική αυτοάνοση φλεγμονώδης  νόσος  της οποίας η αιτιολογία είναι άγνωστη.  Είναι  διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, το οποίο αντί να προστατεύει τον οργανισμό, παράγει αυτοαντισώματα (ουσίες) που κυκλοφορούν στο αίμα και προσβάλλουν διάφορα όργανα.  Η ασθένεια επηρεάζει συχνότερα το δέρμα, τις αρθρώσεις, τα νεφρά, τον εγκέφαλο, την καρδιά και τους πνεύμονες, Προσβάλλει κυρίως νεαρές γυναίκες μεταξύ  15-40 ετών κυρίως. Υπάρχουν 10 φορές περισσότερες γυναίκες ασθενείς από άνδρες.

Μια παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε και  δημοσιεύθηκε από το World Lupus Federation  με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λύκου (10 Μαΐου) και συμμετείχαν περισσότεροι από 6100 ασθενείς  από περισσότερες από 85 χώρες παγκόσμια αποκαλύπτει ότι οι μισοί (50%) από τους ερωτηθέντες στην έρευνα ανέφεραν μειωμένη πρόσβαση σε τουλάχιστον μία πτυχή της υγειονομικής περίθαλψης του Σ.Ε.Λ.  κατά τους τελευταίους τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης πρόσβασης στον γιατρό/ρευματολόγο (36%), στις ιατρικές εξετάσεις (29%), στις εγχύσεις για τη θεραπεία (24%) και στα φάρμακα για τον ΣΕΛ (17%).

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το 10% των ερωτηθέντων έχουν μολυνθεί με COVID-19, ποσοστό μεγαλύτερο  από τον παγκόσμιο μέσο όρο των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων. Επιπλέον, οι ερωτηθέντες ανέφεραν ότι ανησυχούσαν για την επίσκεψη στο γιατρό τους εξαιτίας του φόβου του κινδύνου μόλυνσης από την COVID-19,   που είχε ως πιθανό αποτέλεσμα μειωμένη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη για την ασθένειά τους και δυσμενή επιπλοκή της υγείας τους, συμπεριλαμβανομένων των εξάρσεων της ασθένειας  και του αριθμού των νοσηλειών σε νοσοκομείο.

Όσον αφορά  τον εμβολιασμό COVID-19, πάνω από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων (35%) δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο νωρίτερα από τον γενικό πληθυσμό στην περιοχή τους, παρόλο που ο ΣΕΛ μπορεί να θέσει τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο μολύνσεων ή εξασθενημένου ανοσοποιητικού συστήματος λόγω των επιπτώσεων των ανοσοκατασταλτικών θεραπειών, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων (75% ) ανέφεραν ανησυχίες για το εμβόλιο COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των πιθανών παρενεργειών του εμβολίου (68%) και της αλληλεπίδρασης του εμβολίου με τα φάρμακα για τον ΣΕΛ ή και για τον ΣΕΛ(61%).

 

«Συνιστάται οι ασθενείς με Λύκο να κάνουν το εμβόλιο COVID-19, σε συνεννόηση με τον γιατρό τους  και να βρουν το καλύτερο χρονικό διάστημα ώστε το θεραπευτικό τους σχήμα να μην επηρεάσει  την αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Είναι ένα ακόμη επιπλέον βήμα που πρέπει να κάνουν τα άτομα με λύκο σε αυτή τη δύσκολη στιγμή, καθώς όλοι προσπαθούμε να «επιστρέψουμε στην προτινος φυσιολογική μας ζωή » όσο το δυνατόν πιο γρήγορα δήλωσε η κα Αθανασία Παππά, Πρόεδρος της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α. που είναι μέλος του World Lupus Federation & του Lupus Europe.

 

Ο πόνος εξαιτίας της ασθένειας αναφέρθηκε επίσης ως σημαντικό πρόβλημα. Σχεδόν το 90% των συμμετεχόντων απάντησαν ότι ο πόνος είχε σαν αποτέλεσμα τη μείωση των δραστηριοτήτων μέσα και έξω από το σπίτι.

Τέλος, η έρευνα έδειξε ότι ο ΣΕΛ προκαλεί ολέθριες και μεταβαλλόμενες επιπτώσεις στην ζωή των ασθενών με ΣΕΛ, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τα 5.000.000 σ’ όλο τον κόσμο. Μία από αυτές είναι η κινητικότητα.  Το 73% ανέφερε  ότι περιορίζονται στο να παραμείνουν σωματικά δραστήριοι π.χ. να ανεβαίνουν ή κατεβαίνουν σκάλες (67%), να κάνουν οικιακές δουλειές (69%) όπως η χρήση ηλεκτρικής σκούπας  ή εργασία στην αυλή, σε σχέση με άλλα άτομα της ηλικίας τους που δεν είναι ασθενείς με την ίδια νόσο.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε μια σύνοψη της έρευνας και λεπτομερή αποτελέσματα έρευνας

Οι δράσεις της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α για την Παγκόσμια Ημέρα για τον ΣΕΛ είναι με την ευγενική χορηγία της GSK Ελλάς.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων