Γουργουλιάνης: Γενικώς η πορεία δείχνει την ενδημικότητα του ιού. Δεν έχουμε εμβολιασμένους στην κλινική | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Γουργουλιάνης: Γενικώς η πορεία δείχνει την ενδημικότητα του ιού. Δεν έχουμε εμβολιασμένους στην κλινική

«Θα δούμε και άλλες μεταλλάξεις στο μέλλον, καθώς ο ιός θα γίνεται περισσότερος ενδημικός, γι’ αυτό και θα πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε φοβία

medlabnews.gr iatrikanea 

«Θα δούμε και άλλες μεταλλάξεις στο μέλλον, καθώς ο ιός θα γίνεται περισσότερος ενδημικός, γι’ αυτό και θα πρέπει να σταματήσουμε να έχουμε φοβία για το συγκεκριμένο ζήτημα» τόνισε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κώστας Γουργουλιάνης που μίλησε στη διαδικτυακή εκπομπή «Θεσσαλία Παντού».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη μετάλλαξη Δέλτα και τον φόβο που έχει προκαλέσει με τα χιλιάδες αυξανόμενα κρούσματα.
«Δεν με ανησυχεί τόσο η κατάσταση αυτή, καθώς οι σκληροί δείκτες παραμένουν σε καλά επίπεδα, δηλαδή εννοούμε τους θανάτους, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις διασωληνώσεις. Σίγουρα το επόμενο διάστημα θα έχουμε κάποιες μικρές εξάρσεις στις νοσηλείες, ίσως και στις διασωληνώσεις, αλλά δεν νομίζω να φτάσουμε στο επίπεδο του περασμένο φθινοπώρου», ανέφερε ο καθηγητής.
Και συμπλήρωσε πως «αυτό συμβαίνει, γιατί πλέον πολύς κόσμος έχει εμβολιαστεί, ενώ όσοι νέοι, άτομα κάτω των 50 ετών ή και παιδιά μολύνονται, έχουν ήπια συμπτώματα και περνούν την όλη ασθένεια στο σπίτι. Σίγουρα οι ευάλωτες ομάδες άνω των 50 ετών θα πρέπει να εμβολιαστούν, για να μην κινδυνεύουν να νοσηλευτούν. Και αυτοί αποτελούν ένα 30%».
Μάλιστα ανέφερε πως «προβλέπω μια έξαρση στις νοσηλείες και μια μικρή έξαρση στις διασωληνώσεις. Αν μάλιστα ήταν περισσότεροι οι εμβολιασμένοι, όπως συμβαίνει στο Ισραήλ και τη Βρετανία, δεν θα είχαμε πρόβλημα».

    «Να μην ασχολούμαστε με τους αριθμούς μολύνσεων, αλλά αν θα φορτωθεί το σύστημα υγείας»
    Ο κ. Γουργουλιάνης σημείωσε πως «εμβολιασμένους ασθενείς του κοροναϊού δεν έχουμε στην κλινική που σημαίνει πως, όσοι νοσούν, παραμένουν σπίτι, αφού έχουν ήπια συμπτώματα».
    Ο καθηγητής ανέφερε πως «τώρα βιώνουμε τη μετάλλαξη Δέλτα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα έχουμε και άλλες μεταλλάξεις, αφού ο ιός θα γίνεται ενδημικός. Ας σταματήσουμε λοιπόν να έχουμε αυτή τη φοβία με τις μεταλλάξεις. Πολλοί έχουν πάθει μεταλλαξο-φοβία. Γι’ αυτό να μην ασχολούμαστε με τους αριθμούς των μολύνσεων, αλλά, αν θα φορτωθεί το σύστημα υγείας.
    Επίσης αυτό που μένει να διερευνηθεί, είναι, αν ο ιός από την μια γίνεται πιο μεταδοτικός, αλλά από την άλλη είναι και λιγότερο θανατηφόρος. Αυτό αναμένουμε να συμβεί, αλλά θα το δούμε στη συνέχεια. Γενικώς η πορεία δείχνει την ενδημικότητα του ιού. Και αν ο ιός δεν γίνει τόσο λιγότερο θανατηφόρος τώρα με τη μετάλλαξη Δέλτα, αυτό θα συμβεί με την επόμενη μετάλλαξη, όποτε αυτή εμφανιστεί».
    Αναφορικά με τη ζέστη υπογράμμισε πως ναι μεν μειώνει την επιβίωση του ιού, αλλά από την άλλη πλευρά παρατηρείται και μεγαλύτερη κινητικότητα των πολιτών, αφού ταξιδεύουν περισσότερο».

    «Λογικό να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι»
    Για τα μέτρα που λαμβάνει η κυβέρνηση με τον αποκλεισμό των μη εμβολιασμένων από τη διασκέδαση και την ψυχαγωγία, τόνισε πως «όσον αφορά στους κλειστούς και όχι μόνο χώρους, απάντησε πως βρίσκω λογικό να εισέρχονται σε εσωτερικούς χώρους μόνο εμβολιασμένοι. Επίσης βρίσκω λογικό σε εξωτερικούς χώρους να μπορούν να βρίσκονται μαζί εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι. Μάλιστα στους συγχρωτισμούς σε εξωτερικούς χώρους να φορούν μάσκα οι ανεμβολίαστοι
    Ακόμη ξεκαθάρισε πως το μόνο όπλο που μας προστατεύει, είναι το εμβόλιο.

    Υπερβολική ενασχόληση με τα κρούσματα

    Ο κ. Γουργουλιάνης χαρακτηρίζει ως παγκόσμια πρωτοτυπία την υπερβολική ενασχόληση στην Ελλάδα με τα μοντέλα πρόβλεψης και τους αριθμούς των κρουσμάτων, αποσυνδεδεμένους από την επίπτωσή τους στο σύστημα υγείας.

    «Ακούω κάποιους να λένε για 15 χιλιάδες μολύνσεις. Πώς θα γίνει αυτό; Πρέπει να φτάσουμε σε δείκτη θετικότητας 15% με 100.000 τεστ την ημέρα. Δεν έχουμε φτάσει ποτέ αυτά τα ποσοστά. Άλλες εκτιμήσεις μιλούν για 6.000, δηλαδή για 6% θετικότητα στα 100.000 τεστ. Αυτό μπορεί να γίνει. Μου λέει τίποτα αυτό; Αν ήταν η θετικότητα 4% και κάναμε 150.000 τεστ πάλι 6.000 κρούσματα θα έβγαζε. Δεν μου λέει τίποτα από μόνος του ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτό που έχει σημασία είναι οι νοσηλείες, οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι», τονίζει και προσθέτει: «παρατηρώ ευλαβικά την Αγγλία, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, που έχουν αρχίσει 1,5 μήνα πριν, και δεν φαίνεται να υπάρχει επιβάρυνση. Κρατάω μια επιφύλαξη για την Ελλάδα που έχει μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού από αυτές τις χώρες, ιδιαίτερα στις μεγάλες ηλικίες και αυτό με ανησυχεί λιγάκι».

    Μικρή αύξηση εισαγωγών στη Λάρισα

    Ο αριθμός των νοσηλευόμενων στις δύο κλινικές του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας που δέχονται περιστατικά COVID κυμαίνεται τον τελευταίο μήνα μεταξύ των 10 και των 20 ατόμων, ενώ οι εισαγωγές σε κάθε εφημερία παρουσιάζουν μικρές διακυμάνσεις.

    «Εδώ και ένα μήνα έχουμε μονοψήφιο αριθμό εισαγωγών. Ενδιάμεσα είχαμε κάποιες μέρες που φτάσαμε να μην έχουμε καμία εισαγωγή και τώρα έχουμε πάλι μονοψήφιο αριθμό. Δηλαδή, πριν ένα μήνα βάζαμε 5, 6, 7 περιστατικά, φτάσαμε κάποιες μέρες στο μηδέν ή στη μία εισαγωγή και τώρα φτάσαμε πάλι στις 4, 5, 6. Υπάρχει μια μικρή αύξηση, αλλά δεν έχει επιβαρυνθεί το σύστημα υγείας. Πρόκειται για νέους ανθρώπους και ανεμβολίαστους», σημείωσε.

    Διαβάστε επίσης

    ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

    ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

    ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

    Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

    0

    Δεν υπάρχουν σχόλια

    blogger
    Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
    Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων