επιμέλεια Κασσιανή Τσώνη, medlabnews.gr iatrikanea
Νέα αύξηση κρουσμάτων αντιμετωπίζει το Ισραήλ, που κάποτε αποτελούσε παράδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του να είναι πλήρως εμβολιασμένο και με τα μέτρα για τις μάσκες και την κοινωνική απόσταση να ανήκουν στο παρελθόν.
Σύμφωνα με τη New York Times, τις τελευταίες δύο εβδομάδες, το Ισραήλ, χώρα «υπόδειγμα» στη μάχη κατά της πανδημίας, αντιμετωπίζει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων, με τον αριθμό των λοιμώξεων να έχει διπλασιαστεί, και την κυβέρνηση να επαναφέρει τους περιορισμούς στις συναθροίσεις και τα μέτρα στα εμπορικά κέντρα και στους χώρους ψυχαγωγίας, ενώ δεν αποκλείει και την πιθανότητα επιβολής νέου lockdown.
Τα υψηλά ποσοστά λοιμώξεων σε όσους έχουν εμβολιαστεί στο Ισραήλ έχουν προκαλέσει ανησυχίες στους ειδικούς, οι οποίοι αναρωτιούνται εάν, με την πάροδο του χρόνου, το εμβόλιο χάνει την αποτελεσματικότητά του.
Το εμβόλιο, ενδεχομένως, να μην είναι αποτελεσματικό ενάντια στην ιδιαίτερα μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, ενώ, επίσης, οι ηλικιωμένοι, που ήταν και η πρώτη ηλικιακή ομάδα στο Ισραήλ που εμβολιάστηκε, διαθέτουν ένα περισσότερο ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό τους καθιστά, αυτόματα, πιο ευάλωτους.
Πίνακες
Στο παρακάτω πίνακα βλέπουμε τα τεστ που γίνονται καθημερινά. Βλέπουμε ότι γίνονται τα περισσότερα τεστ από ποτέ. Άρα η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται πρωτίστως στην αύξηση των τεστ.
Τα νέα κρούσματα είναι 8413. Τα περισσότερα κρούσματα που είχε το Ισραήλ ημερησίως ήταν στις 27 Ιανουαρίου που ήταν 12000.
Οι εισαγωγές στο νοσοκομείο ήταν 1050 και σε ΜΕΘ 117.
Οι θάνατοι αντίστοιχα ήταν στις 19 Αυγούστου 29. Οι περισσότεροι ημερήσιοι θάνατοι ήταν στις 27 Ιανουαρίου 92.
Από τα παραπάνω συμπεραίνουμε ότι παρόλο που σημειώνονται πολλά κρούσματα (λόγω των αυξημένων τεστ) έχουμε πολύ λιγότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία ακόμα λιγότερες στις ΜΕΘ και φυσικά πολύ λιγότερους θανάτους.
Από χώρα παράδειγμα προς μίμηση, στο στόχαστρο των μεταλλάξεων
Μέχρι τον περασμένο Ιούνιο, το Ισραήλ αποτελούσε τη χώρα «παράδειγμα» που κέρδισε τη μάχη με τον κοροναϊό, διαθέτοντας τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμών, τα χαμηλότερα ποσοστά λοιμώξεων και διασωληνωμένων, και με τον πληθυσμό της να είναι πολύ κοντά στο να χτίσει το πολυπόθητο τείχος ανοσίας.
Όλα αυτά, όμως, αποδείχθηκαν λάθος, καθώς δεν είχε γίνει, ακόμη, κατανοητό ότι τα δεδομένα αλλάζουν με την εμφάνιση νέων μεταλλάξεων.
Είναι, γενικώς, αποδεκτό ότι το εμβόλιο προστατεύει τους πολίτες από το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης. Ωστόσο, τα νέα δεδομένα από την περίπτωση του Ισραήλ αποδεικνύουν το αντίθετο, τουλάχιστον για όσους κατατάσσονταν στις ηλικιακές ομάδες που εμβολιάστηκαν πρώτες, με τα ποσοστά λοιμώξεων και θανάτων να αυξάνονται κατακόρυφα, τον τελευταίο μήνα.
Ήδη από τον Μάιο, ειδικοί προειδοποιούσαν ότι, παρά την επιτυχία που είχε σημειώσει το Ισραήλ στη μάχη με τον κοροναϊό, η πανδημία δεν είχε τελειώσει, ιδιαίτερα υπό την απειλή των νέων μεταλλάξεων και ενώ από τους 9 εκατ. πολίτες, το 1 εκατ. είχε επιλέξει να μην εμβολιαστεί.
Δεδομένα από το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ, στα τέλη Ιουλίου, έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου Pfizer ενάντια στον ιό ανερχόταν στο 39%, κατά τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου, σε σχέση με το 95% από τον Ιανουάριο μέχρι τις αρχές Απριλίου.
Και στις δύο περιπτώσεις, ωστόσο, η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού στην προστασία από το ενδεχόμενο σοβαρής νόσησης ανερχόταν στο 90%.
Με τα κρούσματα να αυξάνονται, ιδιαίτερα με τη χαλάρωση των πολιτών, κατά την καλοκαιρινή περίοδο, και ενώ πολλοί επέρριπταν τις ευθύνες στην κυβέρνηση, ότι δεν αντιμετώπισε άμεσα τη νέα αυτή απειλή, επανήλθε η επιβολή χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, χωρίς, όμως, ιδιαίτερη ανταπόκριση από το κοινό.
Παράλληλα, οι υγειονομικοί ζητούσαν την επιβολή αυστηρότερων μέτρων, όπως τον περιορισμό του αριθμού των ατόμων σε συναθροίσεις, και η συμβουλευτική επιτροπή της κυβέρνησης επέμενε στην επαναφορά και τήρηση του κανόνα της επίδειξης του εγγράφου βεβαίωσης εμβολιασμού για ορισμένες δραστηριότητες.
Σε μελέτη σε πλήρως εμβολιασμένους υγειονομικούς που είχε γίνει και δημοσιεύσαμε βρέθηκε ότι η ανίχνευση λοιμώξεων COVID-19 μεταξύ πλήρως εμβολιασθέντων επαγγελματιών υγείας συσχετίστηκε με τους τίτλους των εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά τη χρονική περίοδο της διάγνωσης. Τα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ήταν χαμηλότερα σε αυτούς που μολύνθηκαν. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούσαν ασυμπτωματικές λοιμώξεις ή είχαν ήπια βαρύτητα, παρόλο που καταγράφηκαν εμμένοντα συμπτώματα σε ορισμένους ασθενείς. Η μελέτη αυτή αναδεικνύει τα εξουδετερωτικά αντισώματα έναντι του SARS-CoV-2 ως προβλεπτικό παράγοντα για μόλυνση από τον ιό.
Όμως η μελέτη αυτή είχε γίνει με το στέλεχος Αλφα του κοροναϊού και όχι με την μετάλλαξη Δελτα. Όπως έχει αποδειχθεί είναι μικρότερη η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της pfizer στην Δέλτα
Χορήγηση τρίτης δόσης εμβολιασμού
Οι πολίτες έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους, πλέον, στη τρίτη δόση εμβολιασμού, ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα των 50+. Η χορήγηση των τρίτων δόσεων έχει ήδη ξεκινήσει και οι ερευνητές ελπίζουν ότι αυτό θα συμβάλλει στη μείωση των λοιμώξεων.
Συμπερασματικά τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν πρέπει να προσέχουμε. Δυστυχώς κάποιοι ακόμα αρρωσταίνουν βαριά και κάποιοι από αυτούς τελικά πεθαίνουν. Ομως οι αριθμοί δείχνουν ότι είναι πολύ λιγότεροι από την αρχή της πανδημίας και αυτό οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι τα εμβόλια και ο δεύτερος είναι η φυσική ανοσία, δηλαδή αυτοί που απέκτησαν ανοσία από την νόσηση. Τέλος ΔΕΝ πρέπει να παραγνωριστεί η ύπαρξη φαρμάκων που αντιμετωπίζουν την νόσο και την μεγάλη εμπειρία των γιατρών μετά την νοσηλεία χιλιάδων ασθενών από την αρχή της πανδημίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου