medlabnews.gr iatrikanea
Εμβόλιο για τον κοροναϊό που χορηγείται ως σπρέι από τη μύτη προσέφερε ανοσία διαρκείας σε πειραματόζωα, ανακοίνωσαν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι ελπίζουν να ξεκινήσουν σύντομα τις δοκιμές σε ανθρώπους.
Σε αντίθεση με τα σημερινά ενδομυϊκά εμβόλια, το ρινικό σπρέι επιτρέπει την παραγωγή αντισωμάτων στον βλεννογόνο της μύτης, το πρώτο εμπόδιο που πρέπει να περάσει ο SARS-CoV-2 για να προκαλέσει λοίμωξη.
«Παρόλα αυτά, ο εμβολιασμός του βλεννογόνου συναντά εμπόδια λόγω της έλλειψης αποτελεσματικoύ τρόπου χορήγησης του αντιγόνου και της ανάγκης για κατάλληλες ενισχυτικές ουσίες που προκαλούν ισχυρή ανοσοαπόκριση χωρίς τοξικότητα» λέει ο Νάβιν Βαρανταράζαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον.
Το υποψήφιο εμβόλιο περιέχει τμήματα της πρωτεΐνης-ακίδας που χρησιμοποιεί ο κοροναϊός για να εισβάλλει στα ανθρώπινα κύτταρα. Ως ενισχυτική ουσία χρησιμοποιείται μια πρωτεΐνη που διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα, η οποία έχει πακεταριστεί σε νανοσωματίδια διαμέτρου μόλις 100 νανομέτρων.
Τα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι «το υποψήφιο εμβόλιο είναι ασφαλές, προκαλεί άμεση απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος –εντός επτά ημερών- και προσφέρει ανοσία έναντι του SARS-CoV-2» αναφέρει ο ερευνητής.
Το εμβόλιο είναι σταθερό για 11 μήνες σε θερμοκρασία ψυγείου, κάτι που θα διευκόλυνε σημαντικά τη διάθεσή του στις φτωχότερες χώρες, πολλές από τις οποίες δεν έχουν υποδομές για την αποθήκευση εμβολίων που απαιτούν βαθιά κατάψυξη.
Το Πανεπιστήμιο του Χιούστον έχει παραχωρήσει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στην εταιρεία AuraVax Therapeutics Inc του δρ Βαρανταράζαν, ο οποίος δηλώνει ότι σύντομα θα επικοινωνήσει με την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).
Η έρευνα δημοσιεύεται στο iScience των εκδόσεων Cell.
Τι λέει ο Λαρισαίος Καθηγητής Αχ. Γραβάνης για τα νέα ρινικά εμβόλια που έρχονται κατά του κοροναϊού
Ο Καθηγητής όντας αισιόδοξος, εξηγεί ότι «Το φετινό φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι καλύτερα από πέρσι αν δεν προκύψει ένα νέο επιθετικότερο στέλεχος του ιού και αν συνεχιστεί ο εμβολιασμός όταν περνά το διάστημα 7-8 μηνών μετά την προηγούμενη δόση».
Δείτε όσα γράφει στην ανάρτησή του:
«Το φετινό φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι καλύτερα από πέρσι αν δεν προκύψει ένα νέο επιθετικότερο στέλεχος του ιού και αν συνεχιστεί ο εμβολιασμός όταν περνά το διάστημα 7-8 μηνών μετά την προηγούμενη δόση, αν οργανωθεί σωστά η κάλυψη των ομάδων υψηλού κινδύνου με το αντι-ιικά φάρμακα, αμέσως όταν αυτά μολύνονται (90% προστασία από την επικίνδυνη νόσο και την νοσηλεία) και βέβαια αν η μάσκα συνεχίσει να αποτελεί αξεσουάρ στους πολυσύχναστους κλειστούς και ανοικτούς χώρους, στα ΜΜΜ.
Θα είναι ακόμη καλύτερα αν έχουμε τα αναμενόμενα νέα εμβόλια που αφορούν σε αντιγόνα του ιού που δεν μεταλλάσσονται εύκολα (όπως συμβαίνει με τα σημερινά της πρωτεΐνης ακίδας), εμβόλια ρινικά που ελέγχουν καλύτερα την είσοδο και έξοδο του ιού (αναστολή μετάδοσης του ιού), τα οποία θα διατηρούν ανοσία τουλάχιστον ένα χρόνο και για τυχόν νέα στελέχη του ιού. Είμαι αισιόδοξος διότι θα φαρμακολογικά όπλα που διαθέτουμε βελτιώνονται διαρκώς και είναι πλέον πολλαπλά και ισχυρά».
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου