medlabnews.gr iatrikanea
"Περίεργη και τρελή" χαρακτήρισε την απόφαση της Ιατρικής Σχολής Αθήνας που έχει χωρίσει στα δύο, πανεπιστημιακούς και γιατρούς του ΕΣΥ, η Καθηγήτρια Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Αθηνά Λινού.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα η κ. Λινού ανέφερε:
"Δεν το έχω μελετήσει πλήρως και δεν ήμουν στην συνέλευση που το αποφάσισε αυτό, αλλά νομίζω ότι δεν είναι εφικτό. Οι πανεπιστημιακές κλινικές υπάρχουν σε πάρα πολλά νοσοκομεία, για παράδειγμα στο Αττικό είναι όλοι οι γιατροί πανεπιστημιακοί, στο Λαϊκό, ο κ. Σύψας είναι διευθυντής πανεπιστημιακής κλινικής η οποία κατεξοχήν διαχειρίζεται ασθενείς με covid. Το ίδιο και ο κ. Τσιόδρας. Δεν έχει λογική αυτό και δεν ξέρω πώς είναι δυνατόν να το ερμηνεύσει κάποιος", συμπλήρωσε η κ. Λινού.
Τα νοσοκομεία καλούνται να αντιμετωπίσουν την νόσο covid που πλήττει μεγάλο αριθμό συνανθρώπων μας αλλά και όλα τα άλλα νοσήματα.
"Ακόμα και αν δούμε τους θανάτους, από covid πεθαίνουν τον χρόνο περίπου 13.000-14.000, αλλά από μη covid πεθαίνουν άλλοι 90.000. Επομένως όλοι χρειάζονται αντιμετώπιση. Μια κεντρική απόφαση του υπουργείου θα μπορούσε να είναι ότι απασχολεί κάποια από τα νοσοκομεία μόνο για covid και αυτό έγινε μέχρι τώρα, για να μην υπάρχει μεγαλύτερη διασπορά. Αλλά να είναι "ταξικό" το θέμα ότι οι πανεπιστημιακοί γιατροί δεν ασχολούνται με covid, αν δεν ασχοληθούν οι πανεπιστημιακοί, ποιος θα ασχοληθεί;", αναρωτήθηκε η κ. Λινού.
Δεν έχει λογική το 50% + 1 για το κλείσιμο σχολικών τάξεων
Μέχρι τώρα αυτό που ξέρουμε για το στέλεχος Δέλτα είναι ότι αυξάνεται εκθετικά όπου βρίσκει χώρο. "Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε 3.000 κρούσματα σήμερα, σε περίπου 5-6 ημέρες θα έχουμε 6.000 και σε περίπου 12 ημέρες θα έχουμε 12.000 κρούσματα. Οπότε θα αυξηθούν δραματικά τα κρούσματα εκτός αν βρούμε τρόπους να ανακόψουμε τις επαφές μεταξύ είτε παιδιών, είτε ενηλίκων.
Αναφορικά με το μέτρο 50% συν 1 στα σχολικά τμήματα, πρέπει οπωσδήποτε να επανεξεταστεί, σύμφωνα με την κ. Λινού. "Δεν έχει λογική, γιατί είναι πάρα πολύ αργά όταν έχει νοσήσει το 55% να πιστεύεις ότι μέσα στις 2 μέρες πριν να διαγνωστεί το τελευταίο κρούσμα, δεν έχει μεταδοθεί και στα υπόλοιπα παιδιά. Είναι θέμα ημερών να γίνει 80%".
Τέλος, αναφορικά με την τρίτη δόση, σίγουρα φαίνεται ότι θα είναι απαραίτητη για την επίτευξη μακροχρόνιας ανοσίας, η οποία ουσιαστικά οριστικοποιείται με την τρίτη αναμνηστική δόση, σημείωσε η κ. Λινού.
Όσο αφορά στις ευπαθείς ομάδες, η τρίτη δόση, διευκρίνισε, θεωρείται συμπληρωματική. Ωστόσο για το σύνολο του γενικού πληθυσμού δεν έχουν έρθει σε απόλυτη συμφωνία όλοι οι διεθνείς οργανισμοί. "Η τάση πάντως είναι ότι η τρίτη δόση θα εγκριθεί για όλους, για να επιτευχθεί η μέγιστη ανοσία. Μετά θα έρθει η συζήτηση για τα επικαιροποιημένα εμβόλια που να αποδίδουν περισσότερο σε όποιες καινούριες μεταλλάξεις", είπε καταλήγοντας η κ. Λινού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου