medlabnews.gr iatrikanea
Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας διενεργούνται έρευνες σχετικά με «μαϊμού» πιστοποιητικά και εικονικούς εμβολιασμούς κατά COVID-19, καθώς ουκ ολίγοι επιτήδειοι θέλησαν το πολυπόθητο έγγραφο, ώστε να έχουν τις ελευθερίες που συνεπάγεται ο εμβολιασμός, χωρίς ωστόσο να έχουν κάνει το εμβόλιο για την προστασία της υγείας τους.
Αντίστοιχα περιστατικά ωστόσο δεν αποκλείονται και στην Αυστραλία, καθώς όπως επεσήμανε το ABC, το πιστοποιητικό εμβολιασμού που χορηγεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, επί του παρόντος, μπορεί να πλαστογραφηθεί, με μία τεχνική που είναι ευρέως διαδεδομένη.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ABC, μέσω της εφαρμογής κρυπτογραφημένων γραπτών μηνυμάτων Telegram, ανώνυμοι πωλούν ήδη μη γνήσια πιστοποιητικά σε τιμή που κυμαίνεται περί τα 270 δολ.
Ο Matt Warren, διευθυντής του Κέντρου Έρευνας Κυβερνοασφάλειας και Καινοτομίας του RMIT, δήλωσε ότι πιστοποιητικά εμβολιασμού έχουν πλαστογραφηθεί σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και ότι το σύστημα της Αυστραλίας έχει «πραγματικά προβλήματα αξιοπιστίας».
«Δεν έχει γίνει τίποτε για τη δημιουργία ενός ασφαλούς συστήματος», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «σίγουρα οι αντιεμβολιαστές θα ψάχνουν να αγοράσουν αυτά τα πλαστογραφημένα πιστοποιητικά…».
Σήμερα στην Αυστραλία, όποιος εμβολιαστεί πλήρως περίπου 10 ημέρες μετά μπορεί να δει το πιστοποιητικό του διαδικτυακά (Medicare Online μέσω του MyGov ή μέσω της εφαρμογής Express Plus Medicare) ή μέσω της υπηρεσίας My Health Record. Για όσους δεν τα πηγαίνουν καλά με την τεχνολογία μπορούν να καλέσουν στο Australian Immunisation Register (1800 653 809) και να ζητήσουν να το λάβουν ταχυδρομικώς.
Η «απόδειξη» αυτή αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας εφεξής, καθώς οι επερχόμενες ελευθερίες μετά το τέλος των lockdowns θα συνδέονται με αν έχουμε ή όχι κάνει το εμβόλιο κατά της COVID-19, όπως καταδεικνύει και ο οδικός χάρτης που παρουσίασε η Νέα Νότια Ουαλία.
Ήδη έχουν προχωρήσει οι συζητήσεις για το πώς θα επιδεικνύεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού, αν δηλαδή για παράδειγμα θα ενσωματωθεί στις εφαρμογές καταγραφής παρουσίας (QR code app) που έχουν οι Πολιτείες για όταν επισκέπτεται κάποιος ένα σούπερμαρκετ, άλλα καταστήματα, ή ναούς, ώστε να μη χρειάζεται να έχει μαζί του κάποιο έγγραφο. Οι τεχνολογικές προκλήσεις ωστόσο δεν είναι λίγες.
Στο «τραπέζι» είναι επίσης τα «διαβατήρια εμβολιασμού» τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τα ταξίδια από και προς το εξωτερικό.
Παρότι όμως το πιστοποιητικό θα είναι τόσο σημαντικό, σύμφωνα με ABC, υπάρχουν «προφανή» ζητήματα ασφάλειας. Κάτι που σημαίνει ότι ένα ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού μπορούσε να πλαστογραφηθεί σε 10 λεπτά. Ο Finn Bailey, ειδικός σε προγράμματα υπολογιστών, ανέφερε ότι με το υπάρχον σύστημα ηλεκτρονικής προστασίας, θα μπορούσε κάποιος να αλλάξει το όνομα σε ένα πιστοποιητικό.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, είπε, δεν έχει κάνει τα βασικά για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. «Για οποιονδήποτε έχει αρκετές γνώσεις στον τομέα αυτό, οι αποτυχίες είναι δραματικές».
Και το ερώτημα είναι πως εργαζόμενοι σε καφετέριες, εστιατόρια και άλλα καταστήματα, στην πρώτη φάση του «ανοίγματος» θα μπορούν να ελέγξουν τη γνησιότητα ενός πιστοποιητικού.
Εκεί που εντοπίζεται το πρόβλημα, βρίσκεται και η απάντηση, λένε οι ειδικοί: Πιο ασφαλείς ηλεκτρονικές εφαρμογές.
Αυτές αναμένονται όταν θα έρθουν στο προσκήνιο, τις επόμενες εβδομάδες τα «διαβατήρια εμβολιασμού» για τα διεθνή ταξίδια, τα οποία θα πρέπει να καλύπτουν τα πρότυπα ασφάλειας που θα τεθούν διεθνώς ή μεταξύ χωρών.
Τα «διαβατήρια» αυτά ωστόσο ίσως δε χρησιμοποιούνται στο εσωτερικό, ανέφερε το ABC, οπότε οι Πολιτείες θα πρέπει να δημιουργήσουν τις δικές τους δικλείδες για τη γνησιότητα της απόδειξης εμβολιασμού.
Για παράδειγμα, το ψηφιακό πιστοποιητικό COVID της ΕΕ περιέχει κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία του από τυχόν πλαστογράφηση.
Επιτήδειοι ωστόσο πάντα υπάρχουν. Όπως στο Κέντρο Υγείας Παλαμά Καρδίτσας στην Ελλάδα όπου μία διοικητική υπάλληλος καταχώρησε εμβολιασμούς στο ηλεκτρονικό σύστημα, χωρίς αυτοί να έχουν γίνει πραγματικά.
Όπως έγινε γνωστό η εν λόγω υπάλληλος φέρεται να παρακολουθούσε τη ροή προσέλευσης των ραντεβού στην ημερήσια λίστα του εμβολιαστικού κέντρου και όταν υπήρχαν κάποια εμβόλια αδιάθετα, τότε έβαζε στις πρώτες θέσεις της λίστας αναμονής τα άτομα της επιλογής της, ώστε να εμφανιστούν ως εμβολιασθέντα με αδιάθετες δόσεις, καταστρέφοντας στη συνέχεια τα εμβόλια που περίσσευαν στα αλήθεια.
πηγη neoskosmos.com
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου