Πόσα αντισώματα έχουν αυτοί που έχουν ασθενήσει και πόσα οι εμβολιασμένοι; | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Πόσα αντισώματα έχουν αυτοί που έχουν ασθενήσει και πόσα οι εμβολιασμένοι;

Τα τεστ αντισωμάτων έχουν προκαλέσει σειρά συζητήσεων μεταξύ επιστημόνων αλλά και πολιτών που είτε έχουν νοσήσει από κοροναϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί

 medlabnews.gr iatrikanea

Τα τεστ αντισωμάτων έχουν προκαλέσει σειρά συζητήσεων μεταξύ επιστημόνων αλλά και πολιτών που είτε έχουν νοσήσει από κοροναϊό, είτε έχουν εμβολιαστεί για να διαπιστώσουν πόσο ισχυρή είναι η «ασπίδα» έναντι της πανδημίας.

Η επιτροπή των ειδικών βέβαια, έχει επισημάνει ότι δεν χρειάζεται να σπεύσουν οι πολίτες καθώς τα τεστ αντισωμάτων συνίστανται κυρίως για ερευνητικούς σκοπούς και δεν προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο σε ατομικό επίπεδο.

Το τεστ αντισωμάτων γίνεται με αιμοληψία.

Σε ρεπορτάζ του Mega μίλησε ο χειρουργός Γιώργος Τεπελόπουλος, ο οποίος έκανε το τεστ αντισωμάτων, δυο μήνες αφότου είχε κολλήσει κοροναϊό. Το αποτέλεσμα βγήκε μέσα σε 24 ώρες κι όπως αποδείχθηκε η τιμή που ανιχνεύτηκε στο 70.33, ήταν 70 φορές πάνω από τη βάση.

Στην πράξη ο γιατρός, υπολόγισε ότι δυο μήνες μετά τη νόσηση είχε 3.500 αντισώματα, όταν το μίνιμουμ για να θεωρείται κάποιος προστατευμένος είναι τα 1.000 αντισώματα.

Με τον εμβολιασμό αυτά τα 3.500 αντισώματα έφτασαν τις 60 με 70 χιλιάδες. Είναι αυτό το boost που προκαλούν τα εμβόλια.

Τι γίνεται όμως αν κάποιος που νόσησε δεν εμβολιαστεί;

«Κάποιοι αναπτύσσουν αντισώματα, κάποιοι οργανισμοί όμως ενώ περνάνε τον covid έχουν μηδενικά ή πάρα πολύ χαμηλό ποσοστό αντισωμάτων γι’ αυτό τον λόγο προτείνουμε και τον εμβολιασμό», είπε ο Χρήστος Ξυλάς, γιατρός covid Νοσοκομείου Έδεσσας.

«Είναι όντως αξιόπιστα τα τεστ αντισωμάτων. Έχουν τύχει περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις που μετρώντας τους έχουμε δει ότι δεν έχουν βγάλει αντισώματα, αλλά είναι σπάνιες περιπτώσεις, όπως ανοσοκατεσταλμένοι. Μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου θα έχει καλά αντισώματα που θα διαρκέσουν πάνω από 6 με 8 μήνες», ανέφερε η παθολόγος Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας, ξεκαθάρισε ότι «η φυσική διαδικασία είναι αρχίσουν να δημιουργούνται τα αντισώματα για ένα καινούργιο παθογόνο».

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαφειρόπουλος, «τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία».

«Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1 – 2 αντισώματα.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος».

Να εμβολιάζονται όσοι νόσησαν;

Σχετικά με τον εμβολιασμό όλων όσοι έχουν ήδη νοσήσει ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας τάχθηκε υπέρ αυτής της πρακτικής. «Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσολογική απάντηση ώστε να παραμείνει υψηλή, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί βοηθάει το άτομο να αποφύγει σοβαρή νόσο».

Αναφορικά με το επιθυμητό επίπεδο αντισωμάτων σε έναν οργανισμό ο κ. Ζαφειρόπουλος επισήμανε ότι αυτός «φτάνει σε ένα μέγιστο αριθμό μερικούς μήνες μετά τη νόσηση και μετά αρχίζει να πέφτει», δίχως όμως να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

Το εμβόλιο της Moderna ίσως να κρατάει τα αντισώματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ωστόσο δεν υπάρχουν πολλές μελέτες ακόμη επί του θέματος.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων