medlabnews.gr iatrikanea
Επίσημα κυπριακό προϊόν με ευρωπαϊκή σφραγίδα από την Κομισιόν, είναι από χθες το χαλούμι, το πιο φημισμένο κυπριακό προϊόν, που κατέχει και την πρώτη θέση στις εξαγωγές της Κύπρου στο εξωτερικό.
Χαλούμι με τη σφραγίδα ΠΟΠ (Προστατευόμενη Προστασία Προέλευσης) μπορούν να παρασκευάζουν από την 1η Οκτωβρίου όσα τυροκομεία έχουν υποβάλει αίτηση στην αρμόδια Αρχή και ακολούθως συνήψαν τη σχετική συμφωνία με τον φορέα ελέγχου Bureau Veritas.
Από την 1/10/2021 και μετά δεν επιτρέπεται να παρασκευάζεται χαλούμι αν δεν είναι ΠΟΠ και δεν πληροί όλες τις προδιαγραφές του προϊόντος. Τα χαλούμια ΠΟΠ για τα οποία αναμένεται αυξημένη ζήτηση πλέον, στην εγχώρια, στην ευρωπαϊκή, αλλά και την παγκόσμια αγορά, θα τυγχάνουν ελέγχους από φορέα ελέγχου, σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, από τις ζωοτροφές, την παραγωγή γάλακτος, και την παρασκευή του τελικού προϊόντος.
Με βάση την πληροφόρηση, μέχρι και χθες 30 τυροκομεία που καλύπτουν περίπου το 80% της εγχώριας αγοράς και εξαγωγών είχαν συνάψει τη σχετική συμφωνία βάσει της οποίας μπορούν να παράγουν χαλούμι ΠΟΠ. Μικρός αριθμός τυροκόμων που υπέβαλαν ελλιπείς αιτήσεις και δεν πέρασαν τον διοικητικό έλεγχο, αναμένεται τις προσεχείς ημέρες, εφόσον προσκομίσουν τα στοιχεία που τους έχουν ζητηθεί, να πάρουν το πράσινο φως για παρασκευή χαλουμιού με την ειδική σήμανση.
Υπουργός Γεωργίας: Ασπίδα προστασίας
Ασπίδα προστασίας χαρακτήρισε ο υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, την επίσημη εγγραφή του χαλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σε δηλώσεις στο κρατικό ΡΙΚ, ο κ. Καδής αναφέρθηκε στην αποκλειστικότητα που έχει από 1η Οκτωβρίου η Κύπρος στην παραγωγή του χαλουμιού στην Ευρώπη.
Εξέφρασε την ελπίδα για συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς στην αλυσίδα παραγωγής, προκειμένου να αξιοποιηθούν πλήρως τα οφέλη που προκύπτουν από αυτήν την εξέλιξη. Ο υπουργός Γεωργίας είπε ότι βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με εκπροσώπους του Συνδέσμου Τυροκόμων, οι οποίοι, όπως ανέφερε, έχουν υποβάλλει αίτημα για διαφοροποίηση στον φάκελο. Οι πιθανές βελτιώσεις στον φάκελο, σημείωσε ο κ. Καδής, μπορούν να γίνουν στο μέλλον με πλήρη όμως σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο.
Σε ότι αφορά τους Τουρκοκύπριους, αλλά και άλλους Οργανισμούς στο εξωτερικό, είπε ότι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και εάν πληρούν τις προδιαγραφές να προβαίνουν στην παραγωγή του χαλουμιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου