medlabnews.gr iatrikanea
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρει ότι ο κοροναϊός δείχνει ότι αρχίζει να γίνεται ενδημικός και με δεδομένο ότι οι κοροναϊοί ΔΕΝ παρουσιάζουν πολλές μεταλλάξεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθυσμός δε θα χρειαστεί να εμβολιάζεται κάθε χρόνο.
Το ερχόμενο φθινόπωρο και σε περίπτωση που δεν προκύψει κάποια καινούργια μετάλλαξη του κοροναϊού σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου οι εμβολιασμοί κινούνται σήμερα σε χαμηλά επίπεδα, η πανδημία θα αποτελεί παρελθόν και θα επιστρέψουμε σε μία απόλυτη κανονικότητα.
Μάλιστα, οι επιστήμονες δεν αναμένουν να προκύψει κάποια καινούργια μετάλλαξη, διότι ο κοροναϊός δε μεταλλάσσεται συχνά σε αντίθεση με τη γρίπη.
«Σε έλεγχο αντισωμάτων που διενεργήσαμε σε Δεσκάτη, Μαλεσίνα και Δομοκό καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το 80% του πληθυσμού των εμβολιασμένων και των νοσησάντων έχουν αναπτύξει αντισώματα. Στην Αγγλία, τη Νορβηγία και τη Δανία έχει αντισώματα το 95% του πληθυσμού από εμβολιασμό ή νόσηση και μάλιστα στις δύο σκανδιναβικές χώρες έχουν ουσιαστικά κηρύξει το τέλος της πανδημίας. Άρα εμείς στην Ελλάδα χρειαζόμαστε να εμβολιαστεί ή να νοσήσει κι έτσι να αποκτήσει φυσική ανοσία άλλο ένα 15%, δηλαδή 500.000-600.000 άνθρωποι που βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Πρόκειται για άτομα που είναι ηλικίας άνω των 50 ετών ή πάσχουν από κάποιο νόσημα και είναι σήμερα όλοι τους ανεμβολίαστοι. Αυτήν πρέπει να είναι η προτεραιότητά μας, ώστε να φτάσουμε πάνω από το 90% ανοσίας. Τότε θα μπορέσουμε να πούμε ότι η πανδημία έχει τελειώσει. Αυτό μπορεί να γίνει το ερχόμενο φθινόπωρο, αν, βέβαια, δεν έχουμε κάποια καινούργια μετάλλαξη. Αυτή μπορεί να προκύψει, για παράδειγμα στην Αφρική, όπου τα ποσοστά των εμβολιασμένων είναι χαμηλά. Ωστόσο, οι κοροναϊοί δεν κάνουν πολλές μεταλλάξεις και γι’ αυτό δεν αναμένουμε να βρεθούμε αντιμέτωποι με κάποια νέα μετάλλαξη. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχουν ενδείξεις ότι δε θα χρειαστεί να εμβολιαζόμαστε κάθε χρόνο», τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Γουργουλιάνης.
Κατά τον ίδιο, ακόμα και αν προκύψει κάποια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, οι αρνητικές συνέπειες θα είναι περισσότερο περιορισμένες, αφού ο πληθυσμός θα είναι περισσότερο προστατευμένος εξαιτίας των εμβολιασμών και της φυσικής ανοσίας που θα έχουν αποκτήσει από τη νόσηση. Μάλιστα, στην καλύτερη προστασία από τους εμβολιασμούς και την ανοσία από τη νόσηση θα πρέπει να προστεθεί και η ανοσία μνήμης.
«Παρατεταμένο το 4ο κύμα»
Σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι οι πανδημίες κάνουν συνήθως 3-4 κύματα, με το δεύτερο κύμα να είναι το χειρότερο. «Αυτό συνέβη και σε εμάς. Τον περσινό Νοέμβριο αντιμετωπίσαμε στην Ελλάδα το δεύτερο κύμα, όταν είχαμε και τους περισσότερους νεκρούς και διασωληνωμένους. Τώρα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με το τέταρτο κύμα, το οποίο σέρνεται από τον Αύγουστο. Εκτιμώ ότι αυτές τις ημέρες βρισκόμαστε στην κορύφωσή του. Επίσης, βλέπω ότι το τέταρτο κύμα είναι παρατεταμένο, αλλά όχι ιδιαίτερης έντασης κι έτσι εκτιμώ ότι θα αντιμετωπίσουμε μία καλύτερη κατάσταση σε σχέση με πέρυσι. Άλλωστε, περισσότεροι άνθρωποι είναι σήμερα προστατευμένοι σε σχέση με πέρυσι», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
Κατά τον κ. Γουργουλιάνη, στο τέταρτο κύμα δεν πρόκειται να φτάσουμε τους 100 ή και περισσότερους νεκρούς την ημέρα στη χώρα, όπως τον περσινό Νοέμβριο. Αυτό διότι πέρυσι όλος ο πληθυσμός ήταν ανεμβολίαστος και άρα απροστάτευτος, ενώ φέτος είναι πολύ λιγότεροι αυτοί που βρίσκονται σε κίνδυνο. «Εκτιμώ ότι το επόμενο διάστημα θα κυμαινόμαστε μεταξύ 30-40 νεκρών την ημέρα, χωρίς να παραγνωρίζω ότι πρόκειται για ανθρώπινες απώλειες και χωρίς να λέω ότι ο συγκεκριμένος αριθμός των θανόντων είναι μικρός. Λέω, λοιπόν, ότι αυτό το διάστημα αντιμετωπίζουμε την κορύφωση του τέταρτου κύματος και μέσα στο χειμώνα η δυσκολία θα περιοριστεί. Την άνοιξη θα έχουμε ένα ακόμα κύμα, αλλά αυτό θα είναι ακόμα μικρότερης έντασης. Το καλοκαίρι θα είναι ακόμα καλύτερο από το περσινό. Αν είχαμε καλύτερο σύστημα υγείας και περισσότερους γιατρούς, αφού πολλοί έφυγαν στο εξωτερικό, θα είμασταν καλύτερα, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει μέσα σε λίγους μήνες», λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας.
Ο κ. Γουργουλιάνης λέει ακόμα ότι τα πολλά θετικά κρούσματα που καταγράφονται καθημερινά, αποτελούν απόρροια των πολλών τεστ που διεξάγονται. «Δε μου λέει τίποτα, αν εντοπίζονται θετικά στον κοροναϊό παιδιά, τα οποία νοσούν ήπια. Κοιτάζω τους σκληρούς αριθμούς, αυτών των διασωληνωμένων και των νεκρών, οι οποίοι φαίνεται ότι δεν ανεβαίνουν», σημειώνει.
Μονόδρομος τα μέτρα ελευθερίας
«Περισσότεροι θάνατοι -λιγότεροι εμβολιασμοί … λιγότεροι εμβολιασμοί- περισσότεροι θάνατοι. Η πατρίδα μας, περίπου στη μέση» αναφέρει σε μια άκρως περιεκτική ανάρτησή του σε προσωπική του σελίδα στα social media του ο καθηγητής, θέλοντας να τοποθετηθεί για μια ακόμη φορά δημοσίως για το ζήτημα της πανδημίας και των εμβολιασμών.
Το 99,8% των επιστημόνων σε όλο τον κόσμο λέει το αυτονόητο. Ότι ο μοναδικός τρόπος για να τελειώνουμε με τον κοροναϊό είναι το εμβόλιο. Οι πολίτες των χωρών που έδειξαν εμπιστοσύνη στους επιστήμονες (και όχι σε τσαρλατάνους «γιατρούς» του διαδικτύου) τώρα δρέπουν τους καρπούς της επιλογής τους, επιστρέφοντας σε συνθήκες κανονικότητας. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα η Δανία, η οποία έδειξε το δρόμο σε όλη την Ευρώπη.
Στην αντίπερα όχθη χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία με το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων στην Ευρώπη, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα κόκκινα.
Την προηγούμενη Τετάρτη η Ρουμανία ανακοίνωσε τους αριθμούς – ρεκόρ των 18.863 νέων κρουσμάτων και 574 θανάτων! Από τους 43.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του covid-19 και των επιπλοκών του, το 13% έχει εκπνεύσει το φετινό Οκτώβριο (περίπου 5.600). Τις 20 πρώτες μέρες του μήνα, ο θάνατος από τη λοίμωξη χτυπά κάθε 5 λεπτά κατά μ.ό. Οι εικόνες στις ΜΕΘ, στα νοσοκομεία και τα νεκροτομεία είναι αντίστοιχες Ιταλίας Μαρτίου 2020. Ο ιδιοκτήτης του γραφείου κηδειών «Cocos» στο Πλοϊέστι δηλώνει ότι η δραστηριότητα τόσο στο γραφείο κηδειών του, όσο και σε ολόκληρη τη βιομηχανία, έχει αυξηθεί κατά 50%!
«Δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά αυτό στα 12 χρόνια που είμαι εγώ στη δουλειά. Συστήνω σε όλους να πάνε να εμβολιαστούν γιατί σε διαφορετική περίπτωση είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν στα χέρια μας…», δήλωσε με αφορμή το εγκληματικά χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού στη χώρα. Ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι στο 74,4%, η Ρουμανία έχει «κολλήσει» στο 36%, αλλά υπάρχει και κάτι… χειρότερο απ’ αυτό: το αντίστοιχο ποσοστό για τα άτομα άνω των 80 ετών είναι μόλις 20%!
Την ίδια ώρα η Βουλγαρία βρίσκεται επίσης σε κατάσταση συναγερμού. Τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ έχουν γεμίσει και αυτή τη στιγμή οργανώνεται σχέδιο μεταφοράς των ασθενών σε νοσοκομεία γειτονικών χωρών, προκειμένου να σωθούν όσο το δυνατόν περισσότερες ανθρώπινες ζωές.
Όλα αυτά δεν συμβαίνουν σε ένα παράλληλο σύμπαν, αλλά στη γειτονιά μας. Κι όμως ακόμα και σήμερα υπάρχουν πολίτες (αλλά και πολιτικοί) που αμφισβητούν την αξία του εμβολιασμού με αποτέλεσμα το τείχος ανοσίας στη χώρα μας να βρίσκεται ακόμα πολύ μακριά.
Ο καθηγητής Γουργουλιάνης, ένας επιστήμονας που έχει κατορθώσει να κερδίσει τον σεβασμό ακόμα και των αρνητών με ένα απλό γράφημα έδειξε την αλήθεια για τα εμβόλια που κάποιοι αρνούνται να δουν:
«Περισσότεροι θάνατοι -λιγότεροι εμβολιασμοί… λιγότεροι εμβολιασμοί- περισσότεροι θάνατοι. Η πατρίδα μας, περίπου στη μέση» έγραψε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΓΝΛ.
Σε ένα απλό γράφημα που συγκρίνει την κατάσταση σε Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Ρουμανία και Βουλγαρία φαίνεται ξεκάθαρα αυτό που σημειώνει ο κ. Γουργουλιάνης. Όσο μικρότερο είναι το ποσοστό των εμβολιασμένων σε μια χώρα, τόσο μεγαλύτερος είναι ο αριθμός των θανάτων. Και αυτό τα λέει όλα…
Δείτε αναλυτικά την ανάρτηση του καθηγητή Γουργουλιάνη
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου