Λέμε όχι στην τρομολαγνεία της πανδημίας. ΔΕΝ είναι κακά τα δεδομένα. Ο ιός θα γίνει ενδημικός | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Λέμε όχι στην τρομολαγνεία της πανδημίας. ΔΕΝ είναι κακά τα δεδομένα. Ο ιός θα γίνει ενδημικός

Δυστυχώς σε αυτήν την τρομολαγνεία συμβάλουν και πολλοί ειδικοί, που παρορμητικά βγαίνουν στα κανάλια και λένε εξωφρενικές χοντράδες.

 

ανανεώθηκε 25/8/2021

του Αλέξανδρου Γιατζίδη, Διευθυντή σύνταξης, medlabnews.gr iatrikanea 

Το τελευταίο διάστημα ακούμε εξωφρενικά πράγματα. Η ενημέρωση του τρόμου έχει ξεφύγει. Δυστυχώς σε αυτήν την τρομολαγνεία συμβάλουν και πολλοί ειδικοί, που παρορμητικά βγαίνουν στα κανάλια και λένε εξωφρενικές βλακείες. Και ο Έλληνας που έχει από πάντα την τάση να είναι και γιατρός και να συμβουλεύει και να δίνει μαντζούνια για θεραπεία όσο εύκολα δίνει και μια συνταγή ενός φαγητού, το τόσο που ακούει το παραλλάσσει και το κάνει τεράστιο. 

Αυτό δεν είναι ενημέρωση. Είναι παραπληροφόρηση, όπως λένε και τα Ellinika Ηoaxes αφού βρήκαν ότι και στα εμβολιαστικά κέντρα δίνονται συμβουλές στους εμβολιαζόμενους που είναι αυθαίρετες και λανθασμένες. Αλλά τι περιμένει κανείς αφού ακόμα και τώρα το Υπουργείο Υγείας μετά από 18 μήνες πανδημίας δεν κάλεσε ποτέ τους διαπιστευμένους συντάκτες υγείας να τους ενημερώσει αλλά και να τους συμβουλευτεί για όλα τα θέματα της πανδημίας. Έτσι βρέθηκαν όλοι οι άλλοι να κάνουν ενημέρωση αλλά όχι οι καθ' ύλην αρμόδιοι που για χρόνια ενημερώνουν για την υγεία και τα σχετικά με την υγεία

Τι λοιπόν ακούσαμε αυτές τις ημέρες;

Λένε και γράφουν ότι ο κοροναϊός είναι έξυπνος και βρήκε τρόπους να γίνει πιο μεταδοτικός. 

Δεν υπάρχει πιο μεγάλη ανακρίβεια. 

Ο κοροναϊός δεν είναι κάτι ζωντανό που περπατάει, όπως πολλοί πιστεύουν.

Δεν κινεί χέρια - πόδια, δεν επιλέγει κόσμο, δεν σκέπτεται.

Στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει τίποτα από αυτά. 

Δεν είναι βακτήριο ή μικρόβιο. 

Ο ιός είναι ΜΟΡΙΟ ΠΡΩΤΕΪΝΗΣ που καλύπτεται από ένα προστατευτικό στρώμα λιπιδίου (λίπος), το οποίο όταν απορροφάται από τα κύτταρα του οφθαλμικού, ρινικού ή στοματικού βλεννογόνου και αλλάζει τον γενετικό τους κώδικα (μετάλλαξη) μετατρέποντάς τα επιθετικά, πολλαπλασιαζόμενα κύτταρα. Μεταφέρεται (δεν μπορεί να κινείται μόνος του) μέσω σταγονιδίων. 


Λένε και το κακό είναι ότι το λένε και γιατροί στα κανάλια ότι θα πάει ένα μαθητής με κοροναϊό στο σχολείο και θα νοσήσουν όλοι. 
Απαράδεκτο ψέμα και απαράδεκτο να μπερδεύεται η νόσηση με την μόλυνση. Άλλο ότι θα μολυνθούν όλοι οι μαθητές και άλλο ότι θα νοσήσουν. Μπορεί με τα δεδομένα που έχουμε μέχρι σήμερα να ΜΗΝ νοσήσει κανένας μαθητής ιδιαίτερα γιατί οι νέοι δεν νοσούν ή περνούν πολύ ήπια την νόσο άρα να είναι ασυμπτωματικοί. Και όμως αυτό το ακούσαμε από παιδιάτρους σε πρωινή εκπομπή και το επαναλάμβαναν οι δημοσιογράφοι. 

Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και με το ίδιο τρομακτικό λάθος ειπώθηκε από γνωστό καθηγητή ότι "οι ανεμβολίαστοι να μην ανησυχούν. Θα εμβολιαστούν δια φυσικού, αλλά επώδυνου τρόπου. Θα τους επιλέξει ο ιός. Σε αυτό το κύμα, το 1/3 των ανεμβολίαστων θα νοσήσει. Αυτό αντιστοιχεί σε 400.000-600.000 ανθρώπους."
Μπερδεύοντας την νόσηση με την μόλυνση. Και φυσικά αγνοώντας ότι πολλοί ανεμβολίαστοι ήδη έχουν νοσήσει ασυμπτωματικά και καλύπτονται με φυσική ανοσία που είναι και πολύ καλύτερη αυτή του εμβολίου.

Έλεγαν ότι θα έχουμε 10000 έως 20000 κρούσματα τον Αύγουστο. Ψευδέστατο. Από που θα προέκυπτε αυτό το νούμερο; Μετρώντας τα άστρα στον καλοκαιρινό ουρανό; Για να μπορούμε να έχουμε τέτοια νούμερα θα έπρεπε να γίνονται δεκάδες χιλιάδες rapid τεστ από τον ΕΟΔΥ και από ιδιώτες γιατρούς κάτι που δεν έγινε τον χειμώνα. Θα γινόταν μέσα στον μήνα των διακοπών που θα λείπει προσωπικό και πολλοί ιδιώτες εργαστηριακοί γιατροί είναι σε διακοπές; 
Είναι εκτίμηση με βάση τα στοιχεία; Και γιατί δεν βλέπουμε ότι παρά τα κρούσματα σε όλο τον κόσμο επειδή η Δέλτα παραλλαγή έχει καταστήσει τον κοροναϊό μεταδοτικό αλλά όχι θανατηφόρο, δεν αυξάνουν αντίστοιχα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, όπως γινόταν στα προηγούμενα κύματα;

Ο καθηγητής Σαρηγιάννης έχει πει ότι είναι φυσικό να υπάρξει μια έξαρση κοροναϊού με τη μετάλλαξη Δέλτα όταν οι εκδρομείς γυρίσουν από τις διακοπές. Όπως εξήγησε, αυτό που αναμένουν οι ειδικοί να συμβεί είναι, κατά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτέμβρη, να υπάρχει μια σχετική ύφεση της πανδημίας, καθώς θα υπάρξει κορύφωση μέχρι τα τέλη του Αυγούστου.

Και τώρα παρά τα 4000 κρούσματα έχουμε μικρή αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μας και φυσικά στις ΜΕΘ. Το πιστοποιεί ο καθηγητής πνευμονολογίας Κ. Γουργουλιάνης με στοιχεία από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Ενδιαφέρον έχει η καταγραφή της κατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας από τον Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής: «Σε κάθε εφημερία έχουμε 4 – 5 εισαγωγές. Στην Πνευμονολογική Κλινική νοσηλεύονται 7 ασθενείς και υποθέτω ένας αντίστοιχος αριθμός και στην Παθολογική Κλινική» και αναφέρει τα εξής: «Από τους τελευταίους 50 που νοσηλεύτηκαν οι 49 είναι ανεμβολίαστοι – κυρίως άνω των 50 ετών με κάποια προβλήματα υγείας – ενώ νοσηλεία χρειάστηκε και ένας ηλικιωμένος άνδρας άνω των 80 ετών πλήρως εμβολιασμένος, ο οποίος στη συνέχεια βγήκε από το νοσοκομείο. Άρα αυτό είναι το κύμα των ανεμβολίαστων και αυτοί λέω ότι θα ταλαιπωρηθούν».

Η μέση ηλικία των κρουσμάτων στην επικράτεια είναι τα 26 έτη, ενώ αυξήθηκαν σημαντικά τα κρούσματα σε άτομα άνω των 40 ετών. 

Επίσης πρέπει να σημειώσουμε ότι στην χώρα μας ΔΕΝ υπάρχουν αυτήν την εποχή γιατροί ιδιώτες διαθέσιμοι αφού βρίσκονται σε διακοπές, δεν υπάρχουν οικογενειακοί γιατροί όπως πχ στην Μ. Βρετανία που θα μπορούσε να απευθυνθεί ο ασθενής με αποτέλεσμα έτσι να πηγαίνουν όλοι στα νοσοκομεία. Έτσι είναι λογικό η αύξηση σε εισαγωγές κοροναϊού που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες οφείλεται και σε αυτό το γεγονός.

«Η πραγματικότητα είναι πολύ σαφής έχουμε δύο πληθυσμούς ενηλίκων στη χώρα μας, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, αν ήταν όλοι εμβολιασμένοι, στις εντατικές θα είχαμε μόνον 10 με 20 ανθρώπους. Άρα δεν θα αποτελούσε θέμα επικαιρότητας. Οι αριθμοί αργά αλλά σταθερά αυξάνονται», είπε  ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, με φόντο το μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε την Τρίτη.

Στο εξωτερικό στις 24 Aυγούστου διαπιστώνουμε ότι τα κρούσματα αυξάνουν και οι θάνατοι παραμένουν αρκετά πιο λίγοι, σε σχέση με τον χειμώνα, μειώνονται σε 174 στην Μ.Βρετανία.

Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι με 32000 η Μ.Βρετανία τον Ιανουάριο κατέγραφε 1600 θανάτους ενώ τώρα με την ΔΕΛΤΑ οι θάνατοι είναι 50. 




Μ. Βρετανία1 Ιουλίου - 27 556 κρουσματα - 22 θάνατοι
2 Ιουλίου 26700 κρούσματα - 14 θάνατοι
3 Ιουλίου 24447 κρούσματα - 18 θάνατοι
4 Iουλίου 23818 κρούσματα - 15 θάνατοι
5 Ιουλίου 27100 κρούσματα - 9 θάνατοι
6 Ιουλίου 28334 κρούσματα - 15 θάνατοι
7 Ιουλίου 32548 κρούσματα - 33 θάνατοι
8 Ιουλίου 31977 κρούσματα - 35 θάνατοι
11 Ιουλίου 31352 κρούσματα - 34 θάνατοι
13 Ιουλίου 36216 κρούσματα - 50 θάνατοι
16 Ιουλίου - 51273 κρούσματα - Θάνατοι 49
21 Ιουλίου - 43404 κρούσματα - Θάνατοι 73
1 Αυγούστου - 24139 κρούσματα - Θάνατοι 65
24 Αυγούστου - 30619 κρούσματα - Θάνατοι 174

Iσπανία. Δείτε πώς μειώνονται τα κρούσματα



Και ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μίλησε για την ανοσία της αγέλης

Αυτή την στιγμή τα ενεργά κρούσματα είναι μεταξύ 70.000 και 100.000 σε όλη την Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί δυνητικά μπορούν να μεταδώσουν την νόσο» ανέφερε μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Τι σημαίνει αυτό; Ο κοροναϊός είναι μια ίωση η οποία διαρκεί περίπου 14-15 ημέρες, άρα θεωρητικά αυτό το δεκαπενθήμερο κόλλησαν περίπου 100.000 άτομα κοροναϊό. Το ιικό φορτίο στην κοινότητα παραμένει υψηλό εδώ και πολλούς μήνες (τουλάχιστον από τον Νοέμβριο) και άρα δεν είναι απίθανο οι αριθμοί των πραγματικών κρουσμάτων και των προηγούμενων μηνών να ήταν παρόμοιο. Άρα ένα μεγάλο ποσοστό του ελληνικού πληθυσμού έχει ήδη νοσήσει. 

Αντίστοιχα την εκτίμηση ότι η φυσική ανοσία στον κοροναϊό που αποκτήθηκε στην Ελλάδα μπορεί να φτάνει στο 20-25% έκανε ο Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, Καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Ο κ. Γουργουλιάνης, αποκάλυψε ότι στην Μαλεσίνα και τη Δεσκάτη, που έχει πληγεί από τα προηγούμενα πανδημικά κύματα, «η ανοσία που αποκτήθηκε από τη νόσο φτάνει περίπου στο 40% του πληθυσμού. Συνεπώς η φυσική ανοσία που αποκτήθηκε στην πατρίδα μας μπορεί να είναι και 20 – 25%».

Ο καθηγητής τόνισε ότι «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κοροναϊό. Ουσιαστικά πάμε στο να γίνει ο ιός μια ενδημική νόσος».

Ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο κ. Γουργουλιάνης δήλωσε ότι πρέπει να εμβολιαστούν οι ευάλωτοι άνθρωποι.

«Αν ανοίξουν τα λύκεια και τα γυμνάσια, ο καθηγητής έχει περισσότερες από 20 φορές περισσότερες πιθανότητα να νοσήσει εκείνος από τον μαθητή. Άρα εκείνος πρέπει να εμβολιαστεί» είπε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να προετοιμαστούμε για τη ζωή μας με τον ιό που σιγά σιγά θα γίνεται λιγότερο μεταδοτικός.

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Ιωάννης Ιωανίδης, το 1/3 των ελλήνων έχει μολυνθεί από τον κοροναϊό. «Το 55% έχει κάνει το εμβόλιο. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν καλή κάλυψη. Όχι όλοι. Οι ανοσοκατασταλμένοι συμπολίτες μας δεν αναπτύσσουν καλή κάλυψη στο εμβόλιο».

Η πανδημία του Covid-19 φαίνεται να τελειώνει. 

Απλά χρειάζεται λίγο ακόμα προσοχή για να μην συμβεί αυτό που φοβάται κάθε γιατρός, που έχει δώσει στον ασθενή την κατάλληλη αντιβίωση, ο πυρετός πέφτει και ο ασθενής θεωρώντας ότι όλα πήγαν καλά την σταματά και δεν ακολουθεί τις οδηγίες, που ήταν για μεγαλύτερο διάστημα. Αποτέλεσμα να επανέλθει ο πυρετός. 

Κάτι που έχει συμβεί σήμερα. Δηλαδή το λάθος μήνυμα ότι οι εμβολιασμένοι δεν έχουν κανένα φόβο, δεν αρρωσταίνουν δεν κινδυνεύουν, η επιβράβευση των νέων με 150Ευρώ οδήγησε σε μία χαλαρότητα άνευ προηγουμένου. Όπως δε είπε ο καθηγητής Γιάννης Ιωαννίδης οδηγούμαστε στο παράδοξο, λόγο αυτού του κλίματος, οι εμβολιασμένοι να κολλάνε τους ανεμβολίαστους.

Και τα εμβόλια αλλά και η Φυσική Ανοσία που μπορεί να φτάνει και το 30 με 40% πια θα δώσουν σύντομα την απάντηση στην πανδημία. Δεν χρειάζεται φόβος ούτε από τους διοικούντες που αγωνιούν να μην τους σκάσει άλλη βόμβα στα χέρια (όπως πέρυσι), και έχουν φτάσει να "φυσάνε και τη γιαούρτη", ούτε όμως και από αυτούς που λένε δεν υπάρχει κοροναϊός και όλα είναι μια συνωμοσία οπότε κάνουμε ό,τι θέλουμε!

Σε ότι αφορά το ζήτημα των μεταλλάξεων ο Καθηγητής Γουργουλιάνης κάνει λόγο για «άχρηστη κουβέντα» και προσθέτει: «Είναι σημαντικό οι επίσημοι φορείς να μετρούν τις μεταλλάξεις, να καταγράφουν και από τις μεταλλάξεις να παρακολουθούν την πορεία του ιού εάν αυτή είναι βάσει σχεδίου. Bάσει σχεδίου σημαίνει εάν ο ιός είναι περισσότερο μεταδοτικός και λιγότερο θανατηφόρος, κάτι που βλέπουμε τώρα… Τη μετάλλαξη Δέλτα δεν την λες και κακή μετάλλαξη. Παράλληλα, θέλω να πω ότι δεν βλέπω πιθανότητα για μια μετάλλαξη περισσότερο θανατηφόρα».

Λίγο προσοχή από όλους και τελειώσαμε. 

Λίγοι μήνες έμειναν

Διαβάστε επίσης




ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων