επιμέλεια Αλέξανδρος Γιατζίδης, medlabnews.gr iatrikanea
Σε άρθρο των Ellinika Ηoaxes διαβάζουμε ότι τα γραφόμενα σε διάφορα sites ότι υπάρχει επίσημη οδηγία που λέει ότι οποτεδήποτε χρησιμοποιεί κάποιος για πρώτη φορά ένα νέο φάρμακο, η επίσημη ιατρική οδηγία είναι να αποφεύγει 7 τύπους τροφίμων λόγω πιθανής αλλεργίας: το αυγό, το ψάρι, οι φράουλες, οι ξηροί καρποί, οι γαρίδες τα οστρακοειδή και το αλκοόλ.
Όμως αυτά που αναφέρονται στα sites είναι αυτά που λέγονται ως οδηγία προφορικά σε όποιον κάνει το εμβόλιο στα εμβολιαστικά κέντρα. Συγκεκριμένα του συστήνουν να καθίσει για 15 λεπτά σε διαμορφωμένο χώρο πριν φύγει από το εμβολιαστικό κέντρο και να αποφύγει για 48 ώρες το αλκοόλ, τα θαλασσινά και το αυγό.
Τα Ellinika Ηoaxes ρώτησαν τον ΕΟΔΥ και όπως δήλωσε εκπρόσωπός του, δεν υπάρχει καμιά επίσημη οδηγία για διαφοροποίηση στη διατροφή σε σχέση με τον εμβολιασμό.
Επίσης ρωτήθηκε και η Ελληνική Εταιρεία Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας, που είπε ότι τα άτομα με συνήθεις αλλεργίες σε φάρμακα, τροφές, αεροαλλεργιογόνα (γύρεις, ακάρεα, μύκητες, επιθήλια οικόσιτων), δηλητήρια υμενοπτέρων (μέλισσα, σφήκα) δεν έχουν αυξημένη πιθανότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό να εμφανίσουν αλλεργική αντίδραση στο εμβόλιο Pfizer-BioNTech COVID-19.
Όμοια ήταν και τα συμπεράσματα της Μονάδας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), παρομοίως έχει τοποθετήσει το ιστορικό αλλεργίας σε τρόφιμα στην «πράσινη κατηγορία» ελεύθερου εμβολιασμού χωρίς προφυλάξεις:
Την ίδια σύσταση κάνει και ο αντίστοιχος θεσμός υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, MHRA, στο πιο πρόσφατο σχετικό εγχειρίδιό του (σελ. 22). |
Αλκοόλ, διατροφή, ύπνος και αποτελεσματικότητα εμβολιασμού
Σε σχετικό δημοσίευμα της σελίδας tribune.gr, εκτός από όσα εξετάσαμε ήδη, παρατίθενται επιπλέον ισχυρισμοί που αρχικά δημοσιεύτηκαν στο mednutrition.gr. Τα δυο προαναφερθέντα ελληνικά δημοσιεύματα βασίστηκαν κατ’ ουσίαν σε άρθρο της σελίδας health.com. Παρακάτω θα εξετάσουμε τους βασικούς εξ αυτών των ισχυρισμών με τη σειρά οι οποίοι, ενώ έχουν επιστημονική βάση, δεν παρουσιάζονται με τον πλέον ορθό τρόπο:
Αλκοόλ
Σύμφωνα με τα κέντρα ελέγχου επιδημιών, στους περισσότερους εμβολιασμένους θα εμφανιστούν ελαφριά και ευκόλως αντιμετωπίσιμα συμπτώματα όπως αυτά που προαναφέραμε, γι’ αυτόν τον λόγο θα ήταν ωφέλιμο να μην υπάρξει κατανάλωση αλκοολούχων ροφημάτων μερικές ημέρες πριν. Όπως γνωρίζουμε η ύπαρξη αλκοόλης στο σώμα προκαλεί αφυδάτωση με αποτέλεσμα να ενταθούν τα συμπτώματα του εμβολιασμού και να μην μπορεί το άτομο να διαχωρίσει αν πχ. οι πονοκέφαλοι ή η κόπωση προέρχονται από αφυδάτωση που προκάλεσε το αλκοόλ ή από την ίδια την ανοσοποίηση. Επίσης η κατανάλωση αλκοόλης προκαλεί στρες στο ανοσοποιητικό σύστημα με συνέπεια να μειωθεί η απόκριση του ανοσοποιητικού στην παραγωγή αντισωμάτων.
Όπως ανέφερε άλλο, πληρέστερο, άρθρο στο health.com δεν υπάρχει επίσημη σύσταση για την κατανάλωση αλκοόλ σε σύνδεση με τον εμβολιασμό, ούτε έχει μελετηθεί στο πλαίσιο του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού. Έτσι, η σύσταση αποφυγής κατανάλωσης αλκοόλ για λίγες μέρες έχει γίνει από ορισμένους ειδικούς αλλά μόνο σε προληπτικό πλαίσιο.
Η ευρύτερη σχέση μεταξύ αλκοόλ και εμβολιασμού δεν έχει εξακριβωθεί με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα. Συλλογικά, ωστόσο, οι ειδικοί συμφωνούν ότι, ως προς τη δράση του ανοσοποιητικού συστήματος, προβληματική είναι η σημαντική κατανάλωση αλκοόλ σε βάθος χρόνου, ή η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ σύντομα μετά τον εμβολιασμό. Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει λόγος ανησυχίας από ήπια κατανάλωση αλκοόλ, για παράδειγμα ενός με δύο ποτών, μετά τον εμβολιασμό.
Και καταλήγουν τα Ellinika Ηoaxes συμπερασματικά ότι οι επίσημες οδηγίες των αρμόδιων θεσμών διεθνώς υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχει ούτε αντένδειξη ούτε προφύλαξη στον εμβολιασμό κατά του κοροναϊού ακόμα και για όσους έχουν διαπιστωμένες αλλεργικές αντιδράσεις σε τρόφιμα. Η πιο πιθανή εξήγηση προέλευσης του ισχυρισμού περί αποφυγής 7 τροφίμων, είναι ότι η επιλεκτική αντένδειξη χορήγησης κάποιων φαρμάκων στην περίπτωση που ο εκάστοτε ασθενής αντιμετωπίζει σχετική αλλεργία, διαστρεβλώθηκε καταλήγοντας σε σύσταση γενικευμένης αποφυγής τροφίμων πριν τη χορήγηση φαρμάκων. Οι συστάσεις αναφορικά με το σημαντικό ρόλο του αλκοόλ, του ύπνου και της μεσογειακής διατροφής ως προς την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού, είναι παραπλανητικές.
Το δικό μας συμπέρασμα μετά τα παραπάνω είναι ότι οι συστάσεις που γίνονται από το προσωπικό των εμβολιαστικών κέντρων είναι αυθαίρετες αφού κανείς δεν τους το υπόδειξε να το κάνουν και παραπληροφορούν τους εμβολιαζόμενους. Θα πρέπει ο ΕΟΔΥ να δόσει σαφείς οδηγίες προς στα εμβολιαστικά κέντρα. Φτάνει με το αλαλουμ που υπάρχει στην ενημέρωση για τα εμβόλια και την πανδημία.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου