medlabnews.gr iatrikanea
Ανέβηκαν οι τόνοι στην εκπομπή του Νίκου Ευαγγελάτου, στην οποία ήταν καλεσμένη η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη προκειμένου να μιλήσει για την έξαρση των κρουσμάτων και την κατάσταση στα νοσοκομεία.
Η κα. Παγώνη εκνευρίστηκε όταν ο παρουσιαστής άνοιξε το θέμα που αφορά την εγκύκλιο του υπ. Υγείας την οποία υπέγραψε η Μίνα Γκάγκα και στην οποία ζητά από τους γιατρούς των δημόσιων και ιδιωτικών νοσοκομείων να μειώσουν κατά 80% τα τακτικά χειρουργεία των ασθενών.
Ο Νίκος Ευαγγελάτος υποστήριξε ότι δεν τρέχει και τίποτα να μην γίνουν ορισμένα χειρουργεία που είχαν προγραμματίσει οι ασθενείς και ότι αφού περίμεναν έως τώρα, μπορούν να περιμένουν κι άλλο.
Ευθείς, η Ματίνα Παγώνη αντέδρασε εκνευρισμένη: «Όχι κύριε Ευαγγελάτο! Δεν είναι έτσι! Και το πιο απλό χειρουργείο, είναι χειρουργείο! Οι άνθρωποι μας κοιτάνε στα μάτια και λένε γιατί; Πότε θα χειρουργηθώ; Δεν είναι έτσι!».
Λίστα αναμονής για 16.000 χειρουργεία μόνο στο ΚΑΤ
Κλιμακώνεται με κινητοποιήσεις η κόντρα κυβέρνησης - ΕΙΝΑΠ που ξέσπασε μετά την εγκύκλιο της αν.υπουργού Μίνας Γκάγκα για δυνατότητα περιορισμού των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων έως 80%, ανάλογα με τις συνθήκες ανά νοσοκομείο, με απόφαση του διοικητή, εφόσον προκύψει ανάγκη για την νοσηλεία κρουσμάτων COVID-19 σε ΜΕΘ. Η ΕΙΝΑΠ απειλεί με ένα είδος «αντάρτικου». Αρνείται τον διαχωρισμό και προτείνει μεταξύ άλλων επίταξη ιδιωτικών κλινικών και μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού.
Περιμένουν χρόνια!
Σοκαριστική ήταν η αποκάλυψη της παθολόγου Μαίρης Αγρογιάννη, μέλους της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείου Αθηνών - Πειραιώς για λίστα αναμονής για χειρουργεία μόνο στο ΚΑΤ, που φθάνει τα 16.000 χειρουργεία όπως δήλωσε στα «Παραπολιτικά 90,1». Η εικόνα είναι ανάλογη και στα άλλα νοσοκομεία καθώς εξαιτίας της πανδημίας που κρατάει σχεδόν δυο χρόνια, στις περιόδους των εξάρσεων μετατρέπονταν σε μονοθεματικά ενώ υπήρχαν καθυστερήσεις και από τα προηγούμενα χρόνια, παρά το γεγονός αν η αντιπολίτευση ανακάλυψε τώρα την αναμονή για τις ΜΕΘ, τις λίστες για χειρουργεία κλπ.
Με δεδομένο όμως ότι πλέον η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ραγδαία με το τέταρτο κύμα που κορυφώνεται πιέζοντας αφόρητα το ΕΣΥ, ένας πιο άμεσος και αποτελεσματικός σχεδιασμός σε σχέση με την συνεργασία ή επίταξη των κλινικών του ιδιωτικού τομέα κρίνεται αναγκαίος αφού δεν είναι μόνο ο αριθμός των διασωληνωμένων με COVID-19 που κρίνει την αντοχή των ΜΕΘ αλλά και οι σοβαρές ασθένειες που είναι πολύ περισσότερες από το 20% των κλινών που θα διατίθενται εκτός του κορωνοϊού.
Κόντρα
Εξελίχθηκε και σε πολιτική κόντρα η αντιπαράθεση. «Η εντολή της κ.Γκάγκα για αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80% γκρεμίζει τα ψέματα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωση του. «Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα προστατεύει τα υπερκέρδη των ιδιωτικών κλινικών και αρνείται να τις επιτάξει» τόνισε. «Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας είναι 2.500 λιγότεροι σε σχέση με το 2019 με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης».
Ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης δήλωσε ότι δεν ζητήθηκε από τα νοσοκομεία να προβούν σε μείωση τακτικών χειρουργείων, δόθηκε η άδεια στις Διοικήσεις, εφόσον έχουν πολύ μεγάλο φόρτο λόγω της πανδημίας, να μειώσουν - εάν μπορούν - εκτός από τις σοβαρές περιπτώσεις. Απλώς οι σοβαρές περιπτώσεις είναι πλέον πολλές. Και η αναπόφευκτη παραμέληση των λοιπών παθήσεων αυξάνει τους γενικούς δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας ενώ οι ασθενείς αναγκάζονται να προσφεύγουν στις ιδιωτικές κλινικές κάθε φορά που κλείνουν τα χειρουργεία του ΕΣΥ, όπως τονίζει η ΕΙΝΑΠ.
«Όχι» στο γενικό lockdown
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνομιλώντας διαδικτυακά με τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Βρετανικών Βιομηχανιών (CBI), Lord Karan Bilimoria τόνισε ότι «προφανώς, το σύστημα υγείας μας τελεί υπό καθεστώς πίεσης, αλλά έχουμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα υπάρξει και άλλο lockdown».
Όμως το γενικό απαγορευτικό στους ανεμβολίαστους δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο και αν οι υπουργοί επιμένουν δημοσίως ότι δεν είναι άλλα μέτρα στο τραπέζι, στην παρούσα φάση.
Σε μια βδομάδα από τώρα θα φανεί εάν τα μέτρα που εφαρμόζονται από την Δευτέρα θα έχουν ανασχέσει την πανδημία ώστε να πάμε σε κάπως ελεύθερα Χριστούγεννα. Με βάση τις εκτιμήσεις των ειδικών όμως αυτό μοιάζει με όνειρο απατηλό. Τα μοντέλα πρόγνωσης είναι αμείλικτα. Αναφέρονται σε χιλιάδες νεκρούς ακόμη και στο καλό σενάριο.
Plan b
Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWPOST εξετάζονται τέσσερα νέα μέτρα:
- Να μην επιτρέπεται στους ανεμβολίαστους να κάθονται στους εξωτερικούς χώρους της εστίασης και της ψυχαγωγίας ούτε με rapid test 48ωρου.
- Να γίνει υποχρεωτικό το rapid και για την είσοδο στο σούπερ μάρκετ.
- Να αυξηθεί ο αριθμός των εβδομαδιαίων rapid για όλους, ενδεχόμενο που θα ασκούσε ακόμη μεγαλύτερη οικονομική πίεση στο εισόδημα.
- Να είναι υποχρεωτικό το rapid και για τα ΜΜΜ όπου οι συγχρωτισμοί τις ώρες αιχμής είναι ασφυκτικοί και να γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.
- Η τηλεργασία που θα μείωνε την καθημερινή κινητικότητα.
Πρόταση -σοκ
Ειδικοί προκειμένου να πιεστούν ιδιαίτερα οι μεγάλες ηλικίες που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν και να βρεθούν στις ΜΕΘ, πιέζοντας και το σύστημα υγείας, προτείνουν κάποιες «ποινές» όπως είναι η αύξηση της συμμετοχής τους στα φάρμακα που παίρνουν. Την πρόταση αυτή έχει καταθέσει και ο καθηγητής Νίκος Τζανάκης για τις μεγαλύτερες ηλικίες. Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά μια τέτοια πρόταση διότι θεωρείται ότι έχει τιμωρητικό χαρακτήρα.
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της LSE Ηλίας Μόσιαλος κινείται στην αντίθετη άποψη. Τόνισε πως δεν χρειάζεται τα πάντα να γίνονται με «μαστίγιο», αντίθετα τα κίνητρα αποτελούν και μια σημαντική κοινωνική πολιτική. Ανέφερε ότι μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων έχουν θέσει προτάσεις όπως είναι η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στα φάρμακά τους προκειμένου να σπεύσουν να εμβολιαστούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου