medlabnews.gr iatrikanea
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον μεγάλο ρυθμό μετάδοσης της παραλλαγής Όμικρον έκρουσε η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού καθώς η νέα παραλλαγή αλλάζει τα δεδομένα.
Όπως είπε η καθηγήτρια επιδημιολογίας σε σχέση με τη Δέλτα, η Όμικρον έχει τριπλάσιο ρυθμό μετάδοσης και τα εμβόλια δεν επαρκούν αφού παρουσιάζουν μικρότερη ανθεκτικότητα απέναντι στον κορωνοϊό ακόμα και εκείνοι που έχουν κάνει την 3η δόση.
Όπως χαρακτηριστικά είπε για να δώσει το μέτρο των νέων δεδομένων που φέρνει η Όμικρον, από τα επτά εκατομμύρια των εμβολιασμένων στην Ελλάδα, θα πρέπει να υπολογίζουμε ότι 2 με 3 εκατομμύρια θα πρέπει να θεωρούνται πραγματικά εμβολιασμένοι, δηλαδή, εκείνοι που έχουν κάνει και την 3η δόση.
Η Αθηνά Λινού μιλώντας στο OPEN, επεσήμανε ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει τριπλάσιο ρυθμό μετάδοσης από τη Δέλτα και ακόμα κι αν θεωρηθεί πιο ήπια, η έκρηξη των κρουσμάτων που θα φέρει θα οδηγήσει στον ίδιο αριθμό όσον αφορά στους ασθενείς που θα νοσήσουν σοβαρά.
«Φαίνεται και ελπίζουμε ότι θα έχει λιγότερο σοβαρά συμπτώματα. Ακόμα και αν είναι κατά το 1/3 λιγότερο θανατηφόρα από τη Δέλτα, θα οδηγηθούμε στον ίδιο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων» είπε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας.
Για τα υψηλά ποσοστά των θανάτων είπε ότι χρειάζεται πολύ εκτενή μελέτη. Οι θάνατοι είναι πάρα πολλοί, υπολόγιζα ότι από τον ημερήσιο αριθμό θανάτων που είχαμε πριν να έρθει ο covid, έχουμε μια αύξηση αυτές τις μέρες 30%. Και μέσα στη χρονιά που μας πέρασε η αύξηση των θανάτων που οφείλονταν μόνο στον covid ήταν περίπου 15%. Επομένως έχουμε πρόβλημα, είναι ουσιαστικό, πρέπει να το επανεξετάσουμε το ποιόν των υπηρεσιών που προσφέρουμε, στην εκπαίδευση που έχουμε δώσει γιατί η Ελλάδα δυστυχώς δεν είχε παράδοση στην εκπαίδευση εντατικολόγων οπότε αυτά όλα πρέπει να τα επανεξετάσουμε για να είμαστε έτοιμοι γενικότερα.
Χρήση μάσκας παντού, τήρηση των αποστάσεων και μείωση των συναθροίσεων, πρότεινε η Αθηνά Λινού, προτρέποντας τους πολίτες να κάνουν τεστ πριν από συνάντηση με ανθρώπους με τους οποίους δεν ζούμε στο ίδιο σπίτι.
Η νέα παραλλαγή χτυπά ανεξέλεγκτα τους νέους, πρέπει να επεκταθεί η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στους άνω των 20 ετών», δήλωσε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια. Η άποψη μου είναι ότι τα μέτρα θα έπρεπε ήδη να έχουν ληφθεί, όχι με την έννοια lockdown, αλλά υπό την έννοια της πλήρους ενημέρωσης του πληθυσμού για τη χρήση μάσκας, της τήρησης αποστάσεων, τη μείωση της πληρότητας στους χώρους που μπορεί να δημιουργηθεί συνωστισμός, με την ελπίδα να μπορέσουμε να καθυστερήσουμε την αύξηση των κρουσμάτων» τόνισε.
Η πρόταση της κ. Λινού ήταν πως θα μπορούσε να ενισχυθεί η διασκέδαση σε εξωτερικούς χώρους. Ιδιαίτερα, υπογράμμισε πως ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού είναι πολύ μικρότερος στους εξωτερικούς χώρους με προϋπόθεση την τήρηση των αποστάσεων, ενώ ο κίνδυνος διασποράς είναι πολύ μεγαλύτερος στους εσωτερικούς χώρους.
«Είναι λάθος να λέμε ότι είμαστε κοντά στο τέλος της πανδημίας πριν ολοκληρωθεί. Θα ξέρουμε τι έγινε με την πανδημία όταν πραγματικά τελειώσει. Οι ενδείξεις λένε ότι είμαστε ακόμα σε αναμονή», είπε η κ. Λινού και τόνισε πως ενδέχεται να έρθουν πολλαπλά μικρά κύματα.
Τέλος, η κ. Λινού είπε πως η Όμικρον επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά απ’ ότι οι προηγούμενες μεταλλάξεις, με τα παιδιά να κολλούν πιο εύκολα αλλά να μην νοσούν πιο βαριά.
Δεν υπάρχουν σχόλια
Δημοσίευση σχολίου