Τι να κάνετε αν βγει θετικό το τεστ; Τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απομόνωση και καραντίνα | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Τι να κάνετε αν βγει θετικό το τεστ; Τελευταίες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την απομόνωση και καραντίνα

Αναλυτικές οδηγίες για την απομόνωση και την καραντίνα, στις περιπτώσεις κρουσμάτων κοροναϊού, τόσο για όσους/ες βρεθούν θετικοί

επιμέλεια medlabnews.gr iatrikanea 

Tον τελευταίο μήνα έχουν αυξηθεί δραματικά τα κρούσματα. Ολο και πιο πολλοί στο κοντινό μας περιβάλλον βρίσκονται να έχουν βγει θετικοί ή ακόμα και να νοσούν. 

Μια ζάλη ένα συνάχι μας οδηγεί στο να κάνουμε ένα τεστ για να δούμε αν οφείλεται σε κοροναϊό. Ακόμα χειρότερα τυχαίνει να μαθαίνουμε ότι άνθρωποι που χθες ήμασταν μαζί έχουν βγει θετικοί οπότε αναγκαστικά κάνουμε το τεστ. Πιο πολλοί το κάνουν στο σπίτι προκειμένου να μην επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα. Δυστυχώς πολλοί θετικοί επειδή δεν έχουν έντονα συμπτώματα συνεχίζουν την καθημερινότητά τους χωρίς να τηρούν τα μέτρα για να μην κολλήσουν άλλους. Απλά φοράνε μάσκα και συνεχίζουν. 

Όμως το σωστό είναι να τηρήσουμε τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Άλλωστε πέρα από τον κίνδυνο να κολλήσουμε άλλους, κινδυνεύουμε να αναπτύξουμε νόσο με πιο έντονα συμπτώματα στο τέλος.

Αναλυτικές οδηγίες για την απομόνωση και την καραντίνα, στις περιπτώσεις κρουσμάτων κοροναϊού, τόσο για όσους/ες βρεθούν θετικοί, όσο και για τις στενές επαφές τους, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα το πλαίσιο οδηγιών είναι το ακόλουθo:
«Α. Ιατρονοσηλευτικό Προσωπικό
Α1. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό με λοίμωξη από Sars-Cov-2 Απομόνωση πέντε (5) ημερών και επιστροφή στην εργασία με ή χωρίς αρνητικό testing εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα.
Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2).

Α2. Ιατρονοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί στον Sars-Cov-2
i. Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση:
Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 3η ημέρα από την έκθεση.
ii. Για ιατρονοσηλευτικό προσωπικό εμβολιασμένο με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J: Συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους με υποχρεωτική διενέργεια εργαστηριακού test την 1η, 3η και 5η-7η ημέρα από την έκθεση.
Σε κάθε περίπτωση, οι Επιτροπές Λοιμώξεων κάθε νοσηλευτικού ιδρύματος δύνανται να λάβουν οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο για αποφυγή διασποράς της
λοίμωξης και περιορισμού της νόσου.

Β. Γενικός πληθυσμός
Β1. Άτομα με λοίμωξη από Sars-Cov-2 – Απομόνωση:
• Παραμονή σε απομόνωση επί πέντε (5) ημέρες τουλάχιστον και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
• Εάν δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού- ελαττώνονται, διακοπή απομόνωσης. Εάν ο πυρετός συνεχίζει χωρίς άλλα συμπτώματα, παράταση της απομόνωσης εντός οικίας.
• Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.

Β2. Άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα – Καραντίνα:
Β2α. Για άτομα εμβολιασμένο και με ενισχυτική δόση: Χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για δέκα (10) ημέρες και διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test) την 5η ημέρα από την έκθεση.
Β2β. Για άτομα εμβολιασμένα με 2 δόσεις ή 1 δόση για το εμβόλιο J&J ή ανεμβολίαστους:
• Παραμονή στο σπίτι για πέντε (5) ημέρες και αποφυγή επαφής με άλλα άτομα.
• Την 5η ημέρα διενέργεια εργαστηριακού ελέγχου (PCR ή Rapid Antigen Test).
• Μετά την 5η ημέρα, χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε (5) ημέρες.
• Για πληθυσμιακές ομάδες των οποίων η εργασία συνδέεται άρρηκτα με την λειτουργία του κράτους και τις υποδομές ζωτικής σημασίας, τα μέλη την
Επιτροπής θα εξετάσουν τυχόν διαφοροποιημένες οδηγίες κατόπιν εισηγήσεων και των αρμόδιων Υπουργείων.

Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων ή θετικού εργαστηριακού ελέγχου, τα άτομα της κατηγορίας Β2 (Καραντίνα) μεταπίπτουν στην κατηγορία Β1 (Απομόνωση) και εφαρμόζουν τις αντίστοιχες οδηγίες.

Αναφορικά με την χρήση μάσκας τα μέλη της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες εφιστούν την προσοχή στην όσο το δυνατόν καλύτερη εφαρμογή αυτής».

Στην περίπτωση που εμφανίσετε συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλείτε άμεσα τον ιατρό σας ή τον ΕΟΔΥ (τηλ:1135, 210 5212 054), για να λάβετε οδηγίες. 

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων