Μήπως είναι καλύτερα να κολλήσουμε για να ξεμπερδεύουμε; Είναι ήπια και θα ενισχύσει την ανοσία | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

Μήπως είναι καλύτερα να κολλήσουμε για να ξεμπερδεύουμε; Είναι ήπια και θα ενισχύσει την ανοσία

Γιατί να μην κολλήσω Όμικρον και να τελειώνω; Είναι ήπια, έτσι δεν είναι; Και θα ενισχύσει και την ανοσία

 medlabnews.gr iatrikanea

H ερώτηση που ακούγεται συχνά το τελευταίο διάστημα είναι: «Γιατί να μην κολλήσω Όμικρον και να τελειώνω; Είναι ήπια, έτσι δεν είναι; Και θα ενισχύσει και την ανοσία».

Η άποψη αυτή ακούγεται συχνά σε πολλές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τι λέει, όμως, η επιστημονική κοινότητα;

Ας θεωρήσουμε ότι είστε εμβολιασμένοι και ότι νοσείτε με την παραλλαγή Όμικρον. Η νόσηση το πιο πιθανό είναι να μην σας «γονατίσει», χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει απαραιτήτως ότι θα την περάσετε και ήπια. Μην είστε απολύτως σίγουροι ωστόσο ότι από την άλλη πλευρά, στον αντίποδα, η Όμικρον θα σας χαρίσει -σε συνδυασμό με τα εμβόλια- κάποια «σούπερ ανοσία».

Όπως επισημαίνει το αμερικανικό The Atlantic «εάν είστε εμβολιασμένοι, η Όμικρον μπορεί να μην σας αρρωστήσει βαριά, αλλά μην υπολογίζετε ότι θα σας κάνει και άτρωτους».

Όντως, νοσήσεις και εμβόλια διαμορφώνουν το πλαίσιο για την ενίσχυση του τείχους της ανοσίας. Με δεδομένο, δε, ότι τα εμβόλια βασίστηκαν σε παλαιότερες μεταλλάξεις του κοροναϊού, η νόσηση με Όμικρον θα μπορούσε ενδεχομένως να θεωρηθεί ότι «διευρύνει την ανοσία» («broaden the immune response»), όπως σημειώνει ο Ρίσι Γκοέλ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας.

Ωστόσο, το ανοσοποιητικό δεν ανταποκρίνεται ακριβώς κατά τον ίδιο τρόπο από άνθρωπο σε άνθρωπο, ενώ οι περισσότεροι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα από ποια ακριβώς μετάλλαξη του κοροναϊού έχουν μολυνθεί. «Ο βαθμός της ετερογένειας στις ανοσολογικές αντιδράσεις των ανθρώπων είναι απλά εντυπωσιακός» επισημαίνει χαρακτηριστικά η Τάια Ουάνγκ, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ.

«Ακόμη και στο πιο αισιόδοξο σενάριο, στο οποίο μια λοίμωξη μετά τον εμβολιασμό υπερτροφοδοτεί τις ανοσολογικές αποκρίσεις ενός εμβολιασμένου, η ανθεκτικότητα των επιπτώσεων εξακολουθεί να είναι κάτι σαν τζόκερ» τονίζει η Κάθριν Γου, επιστημονική συντάκτρια του Atlantic.

Ακόμη και με τον εμβολιασμό, καμία νόσηση δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι «ήπια». Η Όμικρον μπορεί να είναι λιγότερο πιθανό από τη Δέλτα να στείλει κάποιον στο νοσοκομείο, αλλά κανείς δεν μπορεί να επιλέξει εκ των προτέρων ποια μετάλλαξη του ιού θα κολλήσει ή σε ποιον θα τη μεταδώσει, ενώ παράλληλα υπάρχει και η ανησυχία του μακροχρόνιου long Covid που προβληματίζει.

Τρεις λόγοι 

Σύμφωνα με άρθρο, υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που πρέπει να προσέχουμε ώστε να μην μολυνθούμε από κοροναϊό:

1. Για να μην αυξηθεί περαιτέρω η πίεση στα νοσοκομεία

Οι υγειονομικοί εργαζόμενοι είναι ήδη εξουθενωμένοι. Αυτό θα μπορούσε να επιβαρύνει ακόμη περισσότερα τα συστήματα Υγείας, κάτι που θα επηρέαζε όχι μόνο τους ασθενείς με Covid αλλά και οποιονδήποτε χρειαστεί νοσηλεία. 

2. Οι αποτελεσματικές θεραπείες δεν είναι ακόμα εδώ

Δεν λειτουργούν όλα τα μονοκλωνικά αντισώματα με την Ομικρον. Κάποια από αυτά έγιναν στην αρχή της πανδημίας και τα υπόλοιπα για την παραλλαγή Δέλτα. «Αυτή τη στιγμή, η μόνη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων που λειτουργεί κατά της Όμικρον είναι η sotrovimab, της οποίας οι προμήθειες είναι λιγοστές».

Όσο περισσότερο καιρό καταφέρουμε να παραμείνουμε ασφαλείς απέναντι στον ιό, τόσο περισσότερος χρόνος θα υπάρχει ώστε να καταστούν διαθέσιμες οι εν λόγω θεραπείες.

3. Η μόλυνση δεν εγγυάται προστασία από επαναμόλυνση

Δεν είναι ότι απλά «κολλήσαμε και αυτό ήταν».

«Κανένας συνδυασμός εμβολίων ή παραλλαγών του ιού δεν μπορεί να προσφέρει απόλυτη ασφάλεια απέναντι σε νέα λοίμωξη από τον SARS-CoV-2», σημειώνεται στο άρθρο. «Η ανοσία, είτε έχει αποκτηθεί μέσω εμβολιασμού είτε μέσω μόλυνσης, θα λειτουργεί πάντα μέχρι έναν βαθμό και όχι απόλυτα».

4. Μπορεί να κολλήσουν ανεμβολίαστοι με υποκείμενα νοσήματα.

Ο κίνδυνος σε μια τόσο μεταδοτική παραλλαγή, είναι πολύ εύκολο να κολλήσει κάποιος που ανήκει στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Το πιο πιθανό είναι πως όλοι κάποια στιγμή θα νοσήσουν με κοροναϊό. Ωστόσο, θα ήταν ολέθριο να νοσήσουν όλοι ταυτόχρονα, καταλήγει το άρθρο.

Και μια ανατροπή με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ 

Τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι και η Όμικρον είναι ενδογενώς τόσο σοβαρή και θανατηφόρα όσο οι προηγούμενες παραλλαγές του SARS-CoV2, παρά τις αρχικές υποθέσεις κάποιων μελετών από διάφορες χώρες (Βρετανία, Καναδά, Νότια Αφρική) ότι είναι μεν πιο μεταδοτική, αλλά λιγότερο σοβαρή. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας μεγάλης αμερικανικής επιστημονικής έρευνας.

Οι τέσσερις ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική προδημοσίευση στο Research Square, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, τόνισαν: «Βρήκαμε πως οι κίνδυνοι νοσηλείας και θανάτου ήταν σχεδόν ταυτόσημοι σε όλες τις περιόδους (της πανδημίας)».

Τα δεδομένα της μελέτης

Η μελέτη ανέλυσε στοιχεία για περίπου 130.000 ασθενείς με Covid-19 κατά την τελευταία διετία, σε διαφορετικές περιόδους, όταν επικρατούσαν διαφορετικές παραλλαγές του ιού διεθνώς. Σύμφωνα με τους ερευνητές, εκ πρώτης όψεως τα στοιχεία φαίνεται να δείχνουν ότι οι δείκτες νοσηλειών και θνητότητας ήταν υψηλότεροι στα προηγούμενα επιδημικά κύματα πριν την Όμικρον.

Στην πραγματικότητα όμως, αν γίνουν οι κατάλληλες προσαρμογές στη στατιστική ανάλυση, ώστε να ληφθούν υπόψη διάφοροι άλλοι παράγοντες (δημογραφικοί, συννοσηρότητες, βαθμός εμβολιασμού του πληθυσμού κ.α.), προκύπτει το συμπέρασμα ότι τελικά ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου την τελευταία περίοδο επικράτησης της Όμικρον είναι σχεδόν ίδιος με εκείνους προηγούμενων περιόδων και παραλλαγών. 

Διαβάστε επίσης

Συμπτώματα που λένε ότι νοσείτε από Ομικρον 5 και ας είναι αρνητικό το τεστ

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων