To εμβόλιο που περίμεναν όλοι το Novavax πήρε εγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας | MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA

Responsive Ad Slot

Slider

To εμβόλιο που περίμεναν όλοι το Novavax πήρε εγκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε έκτακτη έγκριση στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού που παρήγαγε η Novavax

medlabnews.gr iatrikanea

Περίπου 90% αποτελεσματικό συνολικά είναι το εμβόλιο έναντι του COVID-19 της Novavax, ενώ τα προκαταρκτικά στοιχεία έδειξαν ότι είναι ασφαλές. Αυτό ανακοίνωσε τη Δευτέρα η εταιρεία παραγωγής εμβολίων, σημειώνοντας ότι προστατεύει και από μεταλλάξεις, σύμφωνα με μια μεγάλη τελικού σταδίου μελέτη που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ και στο Μεξικό

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έδωσε έκτακτη έγκριση στο εμβόλιο κατά του κοροναϊού που παρήγαγε η Novavax με έδρα τις ΗΠΑ και το Serum Institute της Ινδίας. Με αυτή την απόφαση ο ΠΟΥ ανοίγει το δρόμο για τη συμπερίληψή του στο πρόγραμμα που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για τη λήψη τέτοιων εμβολίων σε φτωχότερες χώρες σε όλο τον κόσμο.

Το εμβόλιο, γνωστό ως CovavaxTM, είναι το ένατο στο οποίο χορηγείται άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης από την υπηρεσία υγείας του ΟΗΕ. 

Η Novavax Inc. ανακοίνωσε ότι άρχισε να εργάζεται σε μια έκδοση του εμβολίου της για τη COVID-19 για να στοχεύσει την μετάλλαξη Όμικρον, που ανιχνεύθηκε στη Νότια Αφρική και θα έχει το εμβόλιο έτοιμο για δοκιμή και παραγωγή τις επόμενες εβδομάδες. Ηδη ο EMA έχει ξεκινήσει την αξιολόγηση της αίτησης για άδεια κυκλοφορίας υπό όρους για το υπάρχον εμβόλιο της Novavax για την COVID-19, το Nuvaxovid.

Αρκετά διαφορετικά εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα παγκοσμίως, με δισεκατομμύρια δόσεις να έχουν χορηγηθεί. Ωστόσο, επειδή έχουν αγοραστεί άνισα, με τις πλουσιότερες χώρες να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος, μόνο ο μισός κόσμος έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου για την COVID. Επομένως, είναι καλό που υπάρχουν πρόσθετα εμβόλια που υπόσχονται ότι θα μπορούσαν σύντομα να είναι ευρέως διαθέσιμα.

Το Nuvaxovid είναι ένα εμβόλιο πρωτεϊνικής υπομονάδας και έτσι διαφέρει από τα εμβόλια mRNA που αναπτύχθηκαν από τη Moderna και την Pfizer, τα εμβόλια με φορείς ιούς που παράγονται από την AstraZeneca και την Johnson & Johnson και τα εμβόλια αδρανοποιημένου ιού που κατασκευάζονται από τη Sinovac και τη Sinopharm.

Τα εμβόλια πρωτεΐνης περιέχουν πρωτεΐνες της ακίδας που καλύπτουν την επιφάνεια του ιού, τις οποίες το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί εύκολα να αναγνωρίσει. Όταν ο πραγματικός ιός βρεθεί στο σώμα αργότερα, το ανοσοποιητικό σύστημα έχει άμυνες και είναι εκπαιδευμένο να επιτίθενται σε αυτά τα εξωτερικά μέρη του ιού και να τον καταστρέφει γρήγορα. Αντί λοιπόν να παρουσιάζει στο σώμα ολόκληρο τον ιό, το εμβόλιο περιέχει μόνο αντίγραφα των πρωτεϊνών του.

Οι πρωτεΐνες ακίδας -από μόνες τους αβλαβείς, όντας ανίκανες να προκαλέσουν μόλυνση από COVID- κατασκευάζονται με ενδιαφέροντα τρόπο, μέσα σε κύτταρα σκόρων. Οι πρωτεΐνες στη συνέχεια καθαρίζονται και προστίθενται σε ένα ανοσοενισχυτικό, ένα συστατικό που ενισχύει την ανοσολογική απόκριση. Το ανοσοενισχυτικό παρασκευάζεται από ένα εκχύλισμα ενός δέντρου -του Quillaja saponaria. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι νέα. Τα εμβόλια για τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων και της ηπατίτιδας Β έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοιες μεθόδους. Και τα δύο είναι ασφαλή και αποτελεσματικά.

Τη στιγμή που η ζήτηση για εμβολιασμό στις ΗΠΑ έχει μειωθεί δραματικά, η ανάγκη για περισσότερα εμβόλια σε όλο τον κόσμο παραμένει κρίσιμη. Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της προμήθειας εμβολίων στον αναπτυσσόμενο κόσμο αναμένεται να παίξει το εμβόλιο της Novavax, αφού είναι εύκολο να αποθηκευτεί και να μεταφερθεί 

Το Ινστιτούτο Serum παράγει το εμβόλιο που αναπτύχθηκε από τη Novavax και ένα μεγάλο ερώτημα σύμφωνα με το Associated Press είναι πόσες προμήθειες μπορεί να αποστείλει και πότε. Το συγκεκριμένο εμβόλιο αναμενόταν από καιρό να συμβάλει στην αύξηση των παγκόσμιων προμηθειών εμβολίων, καθώς τα εμβόλια απαιτούν αποθήκευση μόνο στο ψυγείο - μια ελκυστική επιλογή για χώρες χαμηλού εισοδήματος σε σύγκριση με άλλα εμβόλια που απαιτούν αποθήκευση σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και ειδικά ψυγεία.

«Αυτή η καταχώριση στοχεύει να αυξήσει την πρόσβαση ιδιαίτερα σε χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, 41 από τις οποίες δεν έχουν ακόμη μπορέσει να εμβολιάσουν το 10% του πληθυσμού τους, ενώ 98 χώρες δεν έχουν φτάσει το 40%», δήλωσε η Δρ. Mariangela Simao, Βοηθός Διευθυντή του ΠΟΥ.

Το υποστηριζόμενο από τον ΟΗΕ πρόγραμμα COVAX, το οποίο αποστέλλει εμβόλια κατά του κορονοϊού σε πολλές φτωχές χώρες, έχει συμφωνήσει να λάβει περίπου 1,35 δισεκατομμύρια δόσεις Novavax που παράγονται από το Serum Institute, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή εμβολίων στον κόσμο που έχει άδεια παραγωγής.

Τα εμβόλια για την COVID-19 εκπαιδεύουν το σώμα να αναγνωρίζει τον ιό εντοπίζοντας την πρωτεΐνη ακίδας που τον επικαλύπτει, αλλά το εμβόλιο της Novavax έχει φτιαχτεί πολύ διαφορετικά από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα εμβόλια.

Είναι ένα πρωτεϊνικό εμβόλιο, κατασκευασμένο με παλαιότερη τεχνολογία που χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια για την παραγωγή άλλων ειδών εμβολίων. Η Novavax με έδρα το Μέριλαντ χρησιμοποιεί γενετική μηχανική για να αναπτύξει αβλαβή αντίγραφα της πρωτεΐνης ακίδας του κορονοϊού σε κύτταρα εντόμων.

Οι επιστήμονες εξάγουν και καθαρίζουν την πρωτεΐνη και στη συνέχεια αναμειγνύονται σε μια χημική ουσία που τονώνει το ανοσοποιητικό.

Η Novavax καθυστέρησε για μήνες λόγω προβλημάτων στην παραγωγή μεγάλης κλίμακας. Το πλήρες σχήμα εμβολιασμού απαιτεί δύο δόσεις.

Το εμβόλιο της Novavax έχει λάβει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης στην Ινδονησία και τις Φιλιππίνες, ενώ εκκρεμούν οι αιτήσεις που έχει υποβάλει στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και στη Βρετανία. Επίσης σχεδιάζει να υποβάλει αίτηση στην Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους.

Η  εταιρεία λέει ότι αυτή τη στιγμή δοκιμάζει τον τρόπο με τον οποίο θα είναι ανθεκτικό το εμβόλιο της στην παραλλαγή Όμικρον και, όπως άλλοι κατασκευαστές, έχει αρχίσει να διαμορφώνει μια επικαιροποιημένη έκδοση.

ΓΡΑΨTΕ ΤΟ E-MAIL ΣΑΣ ΓΙΑ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΕΤΕ

ΜΟΝΟ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΜΑΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ.

ΟΠΟΤΕ ΤΟ ΘΕΛΗΣΕΤΕ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣΤΕ!

Ακολουθήστε το medlabnews.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις

0

Δεν υπάρχουν σχόλια

blogger
Copyright © 2015-2022 MEDLABNEWS.GR / IATRIKA NEA All Right Reserved. Τα κείμενα είναι προσφορά και πνευματική ιδιοκτησία του medlabnews.gr
Kάθε αναδημοσίευση θα πρέπει να αναφέρει την πηγή προέλευσης και τον συντάκτη. Aπαγορεύεται η εμπορική χρήση των κειμένων